21 Haziran 2018 Perşembe

Göreme gezilecek yerler

Göreme ve Kapadokya gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

goreme-gezilecek-yerler

Ürgüp ile Nevşehir arasında kalan ve tarihte ilk kez Korama adıyla anılan Göreme, yalnızca Türkiye’den değil, dünyanın dört bir yanından da özellikle sırt çantalı gezginleri ağırlayan, Kapadokya’nın en rağbet gören yerlerinden biri. Bölgenin dikkat çeken ilk unsurları, doğal olarak peribacaları. Oluşumu tam 60 milyon yıl öncesine kadar geriye giden bu peribacaları, kolayca oyulabildiğinden geçmişte yerleşim yeri olarak kullanılmış.

Göreme’nin tarihi yontma taş çağına kadar uzanıyor, ancak en eski kayıtlar, yerleşimin Arap akınlarından kaçan Hıristiyanlar ile 7. Yüzyılın başında başladığını göstermekte. Hıristiyan kültürünün etkisi olarak da bölgede yüzlerce kilise ve manastır yapılmış ve buraların içi, oldukça etkileyici İncil motifleri ile işlenmiş. Bölgede ayrıca bir Roma mezarı da bulunmakta.

Sizlere tavsiyemiz, Göreme’yi Uçhisar’dan inen yolu takip ederek gelmeniz. Sivri tepeli kayalar, kayalar içine oyulmuş evler ve kiliseler, sanki bir mimarın kaleminden çıkmışçasına düzenli ve eşsiz bir manzara sunmakta.

Göreme Gezilecek Yerler

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme’de görmenizi tavsiye ettiğimiz en iyi yerlerin başında, 80’lerin ortalarından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinden bulunan Göreme Açık Hava Müzesi geliyor. 1950 yılında ziyarete açılan müze, Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi olma özelliğine de sahip. Tarihte yüzyıllar boyunca manastır yaşantısına ev sahipliği yapan alanda ilk manastır, Aziz Basil tarafından 4. Yüzyılda başlatılmış. Kayalar içine oyulmuş kiliseler, tapınaklar, tuvaletler, yemekhaneler ve daha birçok yapı, eminiz ki sizi oldukça etkileyecek. Göreme Açık Hava Müzesi’nde görmeniz gereken yerler Kızlar ve Erkekler Manastırı; Aziz Basil Şapeli; Elmalı Kilis, Yılanlı Kilise ve Aziz Catherine Şapeli.

c

Güvercinlik Vadisi Uçhisar ile Göreme arasında kalan, yaklaşık 4 km uzunluğunda oldukça güzel bir vadi. Buraya gelmişken Vasıl Deresini ve şelaleyi görmeden ayrılmayın. Adını kayalara oyulan güvercinlik yuvalarından alan vadi, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafasını dinlemek isteyenler için ideal.

Güllüdere Vadisi

Göreme ile Çavuşin Köyü arasında kalan Güllüdere Vadisi, özellikle gün ışığının gün içindeki hareketleri ile renk değiştiren peribacaları ile aklınızda kalacak. Yürüyüş aktiviteleri ile ilgileniyorsanız ideal yerlerin başında gelen bu vadide gezilecek birçok kilise ve keşiş hücresi bulunmakta. Güllüdere Vadisi’nde Yovakim – Anna Kilisesi, Direkli Kilise, Ayvalı Kilise, Haçlı ve Üç Haçlı Kilise’yi görmenizi tavsiye ederiz. Gezintinizi yaparken ağaçların dallarından sarkan meyveleri de yiyebilirsiniz.

Göreme Görülecek Yerler

goreme-en-iyi-yerlerKılıçlar Vadisi

Kılıçlar Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi bölgesinde bulunmakta ve bu müzeden ayrı bir kilise grubuna ev sahipliği yapmakta. Harika doğa manzaraları izleyebileceğiniz bu vadide Kılıçlar Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi, görülmeye değer yerler arasında.

Durmuş Kadir Kilisesi

Bu kilise, ismi bilinmediğinden içinde bulunduğu bağın sahibinin adı ile anılmakta. 7. Yüzyılda yapıldığı düşünülen kilise diğer kiliselerden farklı özelliklere sahip olduğundan, bilhassa tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir yer. Kilisede hiçbir fresk yok, ancak kayalar üzerine yapılan kabartmalar, bölgede görebileceğiniz en güzel kabartmalar. Ayrıca diğer kiliselerde bulunmayan vaftiz yeri, taş papaz tahtı ve irili ufaklı mezarlar da bulunmakta.

Yusuf Koç Kilisesi

Yusuf Koç Kilisesi de tıpkı Durmuş Kadir Kilisesi gibi ismi bilinmediğinden, yapıyı güvercinliğe çeviren kişi olan Yusuf Koç’un ismi ile anılmakta. Tamamen kayaların içine oyularak inşa edilmiş olan kilise, uzun süre boyunca ziyarete kapalı kalmış. Herkesin katılabildiği ayinlerden ziyade vaftiz ve günah çıkarma gibi işler için kullanıldığı düşünülen bu kilise, ihtişamlı ve abartılı fresklerle dolu. Tavanında Cebrail ve Mikail’i görebilirsiniz.

Göreme’ye gelmişken balon turlarına katılmanızı, akşam serinliğinde ata binmenizi ve Avanos kasabasında gerçekleştirilen çanak çömlek yapım gösterilerini izlemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca onlarca farklı yerel yemeklerini de tatmadan bölgeden ayrılmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder