28 Haziran 2018 Perşembe

Xi'an Genel Bakış

1500 yıl önce Xi’an dünyanın en büyük ve en zengin şehirlerinden biriydi. Bunun en önemli sebebi ise İpek Yolu’nun başlangıç şehri konumunda olmasıydı. Asya’dan Avrupa’ya uzanan bu yolda Xi’an, Çin’in ilk uluslararası ticaret şehri olmuştu. O zamanlar Pekin uzaktan kontrol edilen bir başkent, Şanghay ise bir balıkçı kasabasından ibaretti. Xi’an, o dönemde dünyada 1 milyondan fazla nüfusa ulaşmış ilk şehirdir.

Birkaç bin sene öncesine bakıldığında, Xi’an tekrardan “ticaretin kapısı” pozisyonuna geldi. Çin’in batı bölgesinin stratejik giriş noktası oldu. Bunun birlikte İpek Yolu’nu tekrardan canlandırma projesi olan Neo Avrasya Kıtasal Köprüsünün anahtar şehri durumuna geldi.

Dünyaca ünlü Terracotta Ordusuna ev sahipliğini yapan şehir, turizm ve gelişim açısından Çin’in en önemli şehirleri arasında sayılmaktadır. Bununla birlikte havacılık, tekstil, otomobil ve mühendislik alanında merkez haline geldi. Tıbbi malzeme ve üretimde dünya liderlerinden biri olan John& John (İlaç şirketi ) şirketi Xi’an’a yapılan en eski başarılı yatırım projesidir. 190 milyon dolarlık tesis Çin’de en büyük ortaklık girişimidir.

Çin’in havacılık sektöründe merkez olan Xi’an şehri, her geçen gün kendini geliştirmekte ve yabancıların ilgisini çekmektedir. Havacılık sektörünün iki büyük devi olan Airbus ve Boeing’e üretim desteği vermektedir. Böylece Xi’an, dünyanın en hızlı gelişmekte olan havacılık pazarında en önemli üretici merkezi haline gelecektir.

Xi’an bilindiği üzere dünyaca ünlü Terracotta Ordusunun (Taş Askerler) bulunduğu şehirdir. Çin’in ilk hükümdarı olan Qin Shı Huang’ı sonsuza dek koruması için yapılan bu ordu, mezarında da Qin Shı Huang’ı koruması için yapılmıştır. Bu yapıt yalnızca 30 yıl önce kuyu kazmak için giden bir takım tarafından keşfetmiştir.

Zengin kültürü ve arkeolojik mirasa sahip olan Xi’an, Çin’in en popüler duraklarından biridir. 2003 yılında şehrin yeni havalimanı açıldı ve neredeyse Çin’in çoğu kentine ve Güney Asya’ya, Japonya’ya, Güney Kore’ye uçuşlar başladı. Bunun ulaşıma ve turizme katkısı büyük olmuştur.

Çin'in diğer şehirlerini incelemek için eniyiyerler.com sayfamızı inceleyin.

Xi’an Nüfusu


Nüfusu yaklaşık 7.500.000 civarındadır. 4 milyon insan şehrin etrafında yaşıyor. Xi’an geniş bir Müslüman kitleye sahiptir. Ayrıca 1300 yıllık eski ve görkemli Xi’an Camisi burada bulunur. Çin’deki turizm şehirlerinin arasında trafiği en fazla olan bölgelerden biridir. Her yıl on binlerce yabancı ve Çinli turisti ağırlamaktadır.

14-Xian-Hui
Xian’daki Hui ulusundaki Müslüman kadınlar


Xi’an Coğrafi Yapısı


Şehir 8 nehir ve akarsu ile çevrili, ovalar ve düzlüklerle iç içe geçmiş bir şehirdir. Fakat bu akarsuların çoğunluğu kirlenmiş durumdadır. Xi’an sınırı Kuzey Qinglin Dağları’nın ayağındadır. Wei Nehrinin de kuzeyindedir. Dört önemli kutsal Taoist dağlarından biri olan Hua Dağı şehrin doğusundadır. Şehir yaklaşık 16.808 kilometre kare alanı kaplamaktadır.

Xi’an Tarihi ve Gelişimi


Neolitik Çağ’dan binlerce yıl sonra, Zhou Kralı başkenti şu anki şehre birkaç kilometre uzaklıkta olan bölgeye taşıdı. Milattan önce 331 yılında, Çin'in ilk imparatoru olan Qin Shı Huang, Xi’anyang yerleşim alanını genişletme kararı aldı. Bu bölge şehrin 15 kilometre ötesindedir. Bu kasaba Qin kuralları ile yönetildi, oldukça da popüler hale geldi. Bu yüzden milattan önce 331 yılında Qin Shı Huang mahkemesini Wei Nehrinin güneyine taşıma kararı almıştır. Sonrasında devasa bir saray inşaatına başlanmıştır. Fakat onun hayatı boyunca tamamlanamamıştır. Birkaç yıl sonra ise Qin, Hanlar’a yenildi ve Hanlar bölgeye hüküm sürdü. (Xi’an Yu tarafından yıkıldı.)

Han Hanedanlığı’nın ilk imparatoru olan Liu Bang, başkentini günümüz Xi’an’ın sadece birkaç kilometre kuzeyine kurdu. Milattan sonra yaklaşık 35 yıl sonra bir düşüşe başladı. Milattan sonra 583’te Sui İmparatoru Wen Di, Chang’an güneydoğusuna başkenti kurdu. Bölge Tang Hanedanlığı döneminde çok hızla gelişti ve Asya’nın en önemli şehri haline geldi. Milattan önce bin yıldan fazla süredir, Çin’in ipeği Xi’an’dan Orta Asya ve Avrupa’ya nakledildi. Birkaç savaş nedeniyle hasar görmesine rağmen, Xi’an 4 milyon nüfusu ile hala tarihi site alanlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Umarız Xi'an Genel Bakış yazımız sizin için faydalı olmuştur, Çin tatil planı yapmadan önce Çin'deki diğer önemli şehirler yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Çin Gezilecek Şehirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder