27 Haziran 2018 Çarşamba

Şanghay'a Genel Bakış

Şanghay şehri, Yangtze nehrinin deltasına kurulu Çin’in en büyük ticari şehirlerinden ve ekonominin en önemli merkezlerinden biridir. Eyalet şehir yapısına sahip olan bu şehir, ticari kent olmasının yanı sıra ünlü bir tarihe ve kültürel geçmişe sahiptir.

5.823 kilometrelik bir alanı kaplayan Çin’in en büyük sanayi kenti, 18,7 milyon nüfusa sahiptir. Şehir toplamı yaklaşık olarak %0.47 oranla 44 farklı etnik azınlığa ev sahibi yapmakla birlikte %3,86 ile Hui halkı, bu şehirde yaşayan en büyük azınlık konumundadır. Ticaretin ve ekonominin kalbi, kalabalık nüfusa sahip olan bu liman kenti; Çin’in en büyük, dünyanın ise beş süper şehrinden biridir. 20. Yüzyılda hızlı bir şekilde kendini geliştirip ekonomiye yön veren sanayi şehri Şanghay, ayrıca dünyanın en büyük on limanından birine sahiptir. 20 ilçe bulunan Şanghay’da en dikkat çekici yerlerden biri olan Nanjing Caddesi’ni 南京路 günde en az 200.000 kişi ziyaret ediyor.

10-Nanjing-Caddesi
Nanjing Caddesi’nin gece görünümü

Bund çevresinde uzun gökdelenlerin yer almasıyla akla gelen Şanghay, ismini deniz üstündeki liman adından gelen Çince 上海 kelimesinden alır. 申 shen veya 护hu adı ile de bilinir. Liman kenti olmasının avantajıyla birçok yabancıyı da kendine çekmiştir. Çin’in en büyük şehri olan Şanghay, Doğu ve Batının en çarpıcı karışımını barındırıyor. Bu şehirde tipik Çin yapıtları ve antik tapınakların yanında batılı tarzda yapılar da görülüyor. Şehrin modern yapısı, Çin kültürüyle harmanlaması yabancıların ilgisini çekmektedir. Tüm bunların sonucunda ise Şanghay, bugün Çin’de en iyi yaşam kalitesine sahip şehirlerden biri haline geldi. Buranın yerlileri Şanghay lehçesi 上海话 konuşmaktadırlar.

11-Bund-Pudong
Bund bölgesinden Pudong bölgesinin görünüşü



Kuzey subtropikal bölgenin muson iklimine sahip olan Şanghay, dört mevsim boyunca yeterince güneş ışığı ve bol yağış alır. Genellikle hafif ve nemli havasıyla bilinen şehirde ilkbahar ve sonbahar mevsimleri kısa iken, yaz ve kış daha uzundur.

Şanghay bölgesinde Chongming 崇明岛, Changxing 长兴岛 ve Hengsha 横沙岛 adında 3 ada bulunur. Chongming adası kapladığı 1.041,21 metrekare alan ile, Çin’in en büyük 3. adası olma özelliğine sahiptir.

Umarız Şanghay'a Genel Bakış yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder