21 Haziran 2018 Perşembe

Zelve Vadisi Gezilecek Yerler

Nevşehir ve Kapadokya gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Kapadokya’daki en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Zelve Vadisi, bölgedeki diğer yerlerle hemen hemen aynı hikayeyi anlatmakta. 9. Yüzyıl ile 13. Yüzyıl arasında manastırda inzivaya çekilmek için kullanılan vadide, sonraki yıllarda Türkler ve Rumlar, mağaradan yapılma evlerde bir arada yaşamışlar. Ayrıca bölgedeki en uzun süre kullanılan yerleşim yeri olarak da bilinen Zelve, Hıristiyanlığın Kapadokya’da ilk çıktığı yer olarak da tanınmakta.

zelve_vadisi-gezisi

Zelve Vadisi’ndeki Görülecek Yerler


1950’li yıllarda, yukarıdan yuvarlanan kayaların yöre halkına tehdit oluşturması sebebiyle halk, köyü boşaltıp birkaç km ötedeki Zelve Köyü’ne taşınmış. Günümüzde ise Zelve Vadisi ve mağara evleri, açık hava müzesi olarak turizme hizmet vermekte. Hatta Nicholas Cage’in oynadığı Hayalet Sürücü 2 filminin bazı sahneleri de burada çekildi.

Görmenizi tavsiye ettiğimiz ilk yer, az yukarıda da belirttiğimiz, Avanos’ta bulunan Zelve Açık Hava Müzesi. Burası, bölgede Göreme Açık Hava Müzesi’nden sonra en çok ziyaret edilen müze. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan müzenin girişinde gözleme yapan, hediyelik eşya satan insanların, 50-60 yıl öncesine kadar oyma mağara evlerde yaşadıklarını düşünmek de epey ilginç. Açıkhava müzesini gezmeden önce yanınızda bol bol su getirmenizi tavsiye ederiz. Müzede görebileceğiniz en iyi ve ilgi çekici noktalar kaya kiliseleri ve cami; Üzümlü ve Balıklı Kilise, Değirmen, Kutsal Hac Kilisesi, Manastır, Direkli Kilise ve Tünel. Mekana girişte müzekart geçiyor.

zelve_vadisi

Paşabağları


Müze dışında görmenizi tavsiye ettiğimiz bir başka yer ise, Zelve’ye gelmeden hemen önce bulunan Paşabağ Vadisi. Rahipler Vadisi olarak da bilinen bölge, Kapadokya’nın en bilinen simgesi olan peribacalarına ev sahipliği yapmakta. Bu oluşumları en iyi biçimde gözlemleme fırsatını bulabileceğiniz Paşabağ’da, ayrıca birçok yürüyüş yolu da bulunmakta. Eski zamanlarda keşişlerin inzivaya çekilmek için kullandıkları bölgeyi gördüğünüzde, bunu yapmakta ne kadar haklı olduklarını anlayacaksınız. Ayrıca şanslı iseniz, sık sık düzenlenen gösterilere de katılabilir ve keyifli anlar geçirebilirsiniz.

zelve-vadisi

Umarız Kapadokya en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder