28 Haziran 2018 Perşembe

Günümüzde Xi'an ve Xi'an Kültürü

Günümüzde Xi’An


Modern Xi’an, kuzeybatı Çin’in politika, ekonomi ve kültürünün başkentidir. Şehrin bilim ve teknoloji gücü ülkede üçüncü sırada yer almaktadır. Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki önemli bir noktadır. Dahası, bilim ve mühendislik, endüstri, turizm alanlarında başarılı bir şekilde kendini geliştirmiş olan modern bir şehirdir. Eski Xi’an’ın tarihi ve başarıları takdir edilirken, diğer yanda şimdiki Xi’an’ın hızlı ilerleyişi insanları daha da şaşırtmaktadır.

Xi’an her gün değişen ve genç kalan bir şehirdir. Bir milletin yaşam gücünü sembolize eder ve tüm dünyanın ilgisi çekmektedir. Xi’an için şöyle bir benzetme yapılır: Çin, yükselen bir ağaç gibidir. Pekin’deki ağacın tepesini görebilirsiniz, ancak Xi’an da kökünü derinden ortaya çıkaracaksınız.

Bölgenin kültürel ve tarihsel öneminin yanı sıra, bolca kalıntı ve site alanıyla Xi’an’ın “Doğal Tarih Müzesi” oluşturulmuştur. Terracotta Savaşçıları ve Atları Müzesi, dünyanın sekizinci büyük mucizesi olarak kendinden söz ettirmektedir. İmparator Qin Shı Huang’ın mezarı Dünya miras listesinde yer almaktadır. Ayrıca Ming Hanedanlığı Döneminde inşa edilen Çin Seddi’nin duvarları ve kaleleri hala sağlamlığını korumakta ve turistlerin ilgisi çekmektedir.

Büyük Vahşi Kaz Pagodası ve Küçük Vahşi Kaz Pagodası hem muhteşem bir yapıya sahiptir hem de 1000 yaşından büyüklerdir. Çoğu büyük depremlerden az hasar alarak kurtulmuşlardır.

Şehirde Neolitik Çağ’dan kalan 6000 yıllık Banpo köyü kalıntıları ve Han Hanedanlığı’ndan Qing Hanedanlığı’na kadar olan farklı dönemdeki hanedanlıkların 3 bin taştan yapılan Taş Ormanı bulunmaktadır. Xi’an çevresinde bulunan Famen Tapınağı, merkez Shanxi’deki “pagodaların ve tapınakların öncüsü” olma ününden gurur duymaktadır. Çünkü Budizm’in kurucusu Sakyamuni’nin parmak kemikleri burada muhafaza edilmektedir. Xi’an’ın etrafındaki doğal manzara da oldukça güzeldir. Çin’in en bilinen beş dağından biri olan Huashan, nefes kesici kayalıkları ve eşsiz özellikleri ile ünlüdür.

Xiao Zhai, şehrin güneyinde bulunan ticaret bölgesi ve en işlek yerlerinden biridir. Birçok üniversite burada bulunduğundan dolayı hem gençler hem de öğrenciler için oldukça popülerdir.

Çin'in diğer şehirlerini incelemek için eniyiyerler.com sayfamızı inceleyin.

Xi’An Kültürü




Tarihsel açıdan Xi’an, dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Xi’an kültürü, dünyanın en eski uygarlıklarından miras kalmıştır. Guanzhong kabilesi 关中人 Xi’an’ın atalarının geleneklerini hala devam ettirmektedir. Bir diğer kültürleri hakkında bilgi sahibi olduğumuz Changan’ın Sekiz Büyük Manzarasında bölgenin güzelliklerinin anlatıldığı hikayeler bulunur.

Qingqiang 秦腔 dört ana opera türünün en eskisi ve kapsamlısı olan Çin operasıdır. Orijinal Xi’an lehçesi ile söylenmektedir. Xi’an’ın lehçesi, basitleştirilmiş olan Mandarin tarafından asimile edilen Shanxi Hua’dır. Ancak halen klasik Çincenin dil bilgisi ve telaffuzları aynıdır.

Bu kadar zengin kültüre sahip olan Xi’an, yemekleriyle de oldukça ünlüdür. Bölgenin en çok bilinen yöresel atıştırmalıkları, Hui halkının geleneksel yemekleridir. Hui halkının mutfağı genelde dana etinden ve koyun etinden oluşmaktadır. Çünkü halkı Müslüman olduklarından domuz eti yemezler. Fırınlanmış koyun ve dana eti, koyun eti çorbası, Xi’an’ın etli ekmeği, soğuk eriştelerin anavatanı Xi’an’dır.



15-Xian-hamburger
Xian’ın ünlü etli hamburgeri, 肉夹馍



Umarız Günümüzde Xi'an ve Xi'an Kültürü yazımızı beğenmişsinizdir. Tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder