23 Haziran 2018 Cumartesi

Pamukkale Gezilecek Yerler

Pamukkale ve Denizli gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz

Harikulade güzellikteki travertenleri ile dünyaca ünlü olan Denizli’nin ilçesi Pamukkale, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesinin bir üyesi. M.Ö. 2. Yüzyıldan beri kaplıca olarak kullanılan Pamukkale, aynı zamanda antik Hieropolis şehrine de ev sahipliği yapmakta. Bu yazımızda Hieropolis ve Pamukkale ile ilgili bilgiler bulacaksınız.

Birçok ziyaretçi, Pamukkale’ye civar otellerden günü birlik uğramakta. Tabi ki Pamukkale’de kalıp oradan başka yerlere geçmek de mümkün. Otellerin fiyatları travertenlere olan yakınlıklarına göre değişmekte. Pamukkale köyü de çok kısa süre içinde gezilebilir. Köyde rehberli turlar ve yamaç paraşütü imkanı da var.

pamukkalePamukkale’de Yapılacak Şeyler

Antik Hierapolis Şehri

Zamanında “Kutsal Kent” olarak adlandırılan Hierapolis, Denizli’ye 18 km kadar uzaklıkta bulunmakta. Tarihi M.Ö. 2. Yüzyıla kadar geriye giden ve Pamukkale gibi UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan kentte, genelde Roma döneminden kalma yapılar var. Görebileceğiniz yapıların başında, küçük bir tepede bulunan antik tiyatro gelmekte. Tiyatro dışında çok sayıda nekropol de mevcut. Bu nekropollerden özellikle kuzeyde bulunanlar, traverten lahitler ile birlikte oldukça etkileyici bir görüntü sergilemekte. Bizans Kapıları ve Apollo Tapınağı da görülmeye değer diğer yerler. Bölgenin en önemli yerlerinden biri olan Kleopatra Havuzunu ise aşağıda bulabilirsiniz.

pamukkale-gezisiPamukkale Travertenleri ve Kaplıcaları

Eski haline göre epey değişmiş ve kararmış olsa da travertenler, halen daha güzelliğini korumakta. Buralar, aslında Menderes Vadisindeki fay kaymaları ile meydana gelmiş. Fay kaydıkça çok yüksek mineral içerikli sıcak su kaynakları ortaya çıkmış. Travertenlere bembeyaz rengini verense, kalsiyum ve hidrojen karbonatın tepkimeye girmesi ile oluşan kalsiyum karbonat ve kireçtaşı. Travertenlerde yürümek mümkün, ancak dokuya zarar vermemek için ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekmekte.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Antik kent Hierapolis’te bulunan Arkeoloji Müzesi, aslında şehrin en büyük yapılarından biri olan Roma Hamamının müzeye dönüştürülmüş hali. 3 odası ve bahçesi bulunan müzede Hierapolis’in yanı sıra Laodikeia ve Afrodisias gibi kentlerden çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmekte. Görülmeye değer parçaların başında ise lahitler salonu gelmekte.

Kleopatra Havuzu

Yine Hierapolis’te yer alan Kleopatra Havuzu, kentte meydana gelen bir deprem sonucunda açılan çukura kaplıca sularının dolması ile oluşmuş bir doğa harikası. Sularının da taa Roma döneminden bu yana çeşitli hastalıklara karşı şifa verdiğine inanılmakta. Zaten adının Kleopatra Havuzu olmasının nedeni, ününün Kleopatra’nın kulağına kadar gelmiş ve kendisi tarafından da ziyaret edilmiş olması. Havuzda yüzmek içinse, antik kente giriş fiyatına ilaveten ücret ödemeniz gerekli. Kışın bile sıcaklığını koruyan bu havuzda yüzmenizi kesinlikle tavsiye ederiz!

Umarız Pamukkale gezilecek yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder