21 Haziran 2018 Perşembe

Laodikya Gezilecek Yerler

Pamukkale ve Laodikya gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz

Anadolu toprakları, Hıristiyanlık açısından oldukça zengin. Dört bir yanında bu dine ait öğeleri bulabileceğiniz Anadolu, aynı zamanda Roma döneminde inşa edilen ve yapıldıkları bölgenin adının verildiği yedi kiliseye de ev sahipliği yapmakta. İnanışa göre Hz. İsa, Havari Yuhanna’ya görünmüş ve ona, yerine getirilecek emirleri iletmiş. Bunun üzerine Aziz John, Kıyamet mektupları olarak da bilinen aydınlanma mektuplarını yazmış ve bu yedi kiliseye göndermiş. Bu yazımızda, bu kiliselerden Laodikya Kilisesi’ni ve yapının bulunduğu Laodikya’yı yazdık.

LaodikyaLaodikya’nın Tarihi

Pamukkale’ye oldukça yakın olan Laodikya’nın geçmişi Helenistik döneme kadar uzanmakta ve şehir, su kaynakları, ticaret yollarının üzerine olup olmaması gibi etkenler göz önünde bulundurularak kurulmuş. Bu sayede oldukça varlıklı bir şehir haline gelen Ladodikya, buna rağmen Aziz John’dan bir övgü yazısı almamış. Aksine John, şehrin sakinlerini tembellik edip Hıristiyanlığın gereklerini tam olarak yerine getirmemekle suçlamış. Bu azarlama etkisini göstermiş olacak ki şehir, sonrasında Hıristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş ve kutsal hac merkezi olmuş.

Şehir, kimilerine göre 4. Yüzyılda meydana gelen bir depremle yerle bir olurken kimilerine göre de, Türk ve Moğol istilalarına boyun eğerek tarih sahnesinden silinmiş.

Laodikya, oldukça önemli arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmakta. Bunlar arasında, 285 metrelik uzunluğu ile Anadolu’nun en büyük stadyumu;  on binlerce kişi kapasiteli iki tiyatrosu, hamamları, agoraları, kiliseleri ve anıtsal caddeleri bulunmakta. Görebileceğiniz ilginç yapılardan bir tanesi de, Yunan mitolojisindeki ruhani doğa ruhları olan nemfler onuruna inşa edilmiş ve şehre temiz su taşımakta kullanılmış olan nymphaeum’lar.

Laodikya Kilisesi

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Laodikya, Roma döneminde Anadolu’da kurulan ilk yedi kiliseden birine ev sahipliği yapmakta. Büyük Konstantin zamanında inşa edilen ve 2000 metrekarelik bir alana yayılmış olan Laodikya Kilisesi, aslında kısa süre önce ortaya çıkarıldı. Şehrin terk edilmesinin bir sonucu olarak da kilise, günümüze kadar iyi biçimde korunarak gelmiş. Kiliseyi ziyaret ettiğinizde, büyük bölümün orijinal parçalara sahip olduğunu göreceksiniz.



Umarız Laodikya Gezilecek Yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder