27 Haziran 2018 Çarşamba

Pekin Hakkında

Pekin şehri, Çin uygarlığının doğum yerlerinden ve Çin’in altı antik başkentinden de biri olmuştur. Son 30 bin yılda birkaç hanedanlığa başkentlik yapmıştır. Eskiden Peking, Peiping, Beiping olarak da bilinir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin politik ve kültürel başkentidir. “Beijing” kelimesinin anlamı “kuzey başkenttir.” Yaklaşık 200.000-500,00 yıl önce Zhoukoudian 周口店 bölgesinde yaşayan Pekin Adamının keşfinin tamamlanmasının ardından, Zhoukoudian bölgesi Çinlilerin atasının yerleşim yeri olarak ünlenmiştir. Zhoukoudian kasabası, Çin’in başkenti Pekin’in 50 kilometre güneybatısında yer alır.


Tiananmen Meydanı’ndan bir görüntü



Çin'in başkenti Pekin, 3000 yıllık tarihi ve 15,3 milyon nüfusu ile (2005) tam anlamıyla dünyanın en görkemli şehirlerinden biridir. 16.808 kilometrekareyi kapsayan bölge, Çin Halk Cumhuriyeti’nin politik, kültürel ve ekonomik merkezidir. Pekin, Çin Komünist Partisi’nin bununla beraber bakanlıklar, devlet konseyi, hükümet altındaki komisyonlarının da bulunduğu politikanın da başkentidir. Şehirde 140’dan fazla yabancı elçilik bulunmaktadır. Böylece, şehrin uluslararası değişim merkezi olarak da önemi büyüktür.

Zengin bir tarihe sahip olan Pekin, yedi yüzyıldan uzun süre Çin'in birincil başkenti olmuştur. Tiananmen Meydanı'nda geçmişte imparatorların yaşadığı Yasak Şehir’in yanı sıra Halk Kongre Binası’nın büyük salonu ve Başkan Mao Zedong'un anıt mezarı bulunur. Yasaş şehir hakkında daha fazla bilgi için Yasaş Şehir yazımızı okuyabilirsiniz.

2004 yılı sonunda, Pekin'de toplamda 11.595.000 kişi kayıtlıdır. Bunların arasında 5.853.824 erkek ve 5.741.176 kadın vardır. Pekin’in nüfus yoğunluğu kilometrekare başına yaklaşık 850 kişidir. 1949'un Ekim ayında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla Pekin, yeni cumhuriyetin başkenti oldu ve o zamandan beri Çin'in siyasi ve kültürel merkezi ve uluslararası değişim merkezi haline geldi.

Pekin, Çin’in önemli endüstri şehirlerinin arasında ilk sırayı almaktadır. Başkent Pekin, tüm Çin şehirlerinin arasında en büyük ikinci üretim sanayisine sahiptir. Demir, çelik, kimya, petrol, tekstil, elektronik sektörlerini ve diğer sektörleri ana hatlarıyla tutan bir sanayi sistemi burada çoktan şekillenmiştir. Bunun yanı sıra Pekin, sanat ve el sanatlarının uzun tarihi, çeşitliliği ve mükemmel işçiliği ile de ünlenmiştir. Fildişi oymacılığı, yeşim taşı, enfiye şişeleri vb. aralarında en popüler olanlardır.

Ülkenin kültür merkezi olan Pekin, eğitim, bilim ve teknoloji alanında da büyük bir yere sahiptir. 30’dan fazla üniversiteye, 40’ın üzerinde devlete ait bilimsel araştırma enstitüsüne, çeşitli sergi salonlarına, müzelere, sinemalara ve palestralara sahiptir. Ayrıca Pekin’de bulunan Çin Milli Kütüphanesi, Asya’nın en büyük kütüphanesidir.

Pekin’i büyüleyici şehirlerden biri kılan eserler arasında Çin Seddi, Yasak Şehir , Cennet Tapınağı’nın önemi büyüktür. UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Çin Seddi, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekânlar arasında popülerdir ve milyonlarca yerli ve yabancı turiste kapılarını açmıştır.

Çin Seddi hakkında daha fazla bilgi almak için Çin Seddi yazımızı okuyabilirsiniz.

Şu anki Başkent Pekin’de, eski şehir surlarının yerini çevre yolları aldı. Birçok eski yerleşim bölgesinin sokakları ve avlu evleri, çok yüksek katlı otellere, ofis binalarına ve büyük mağazalara dönüştü. Pekin, Çin'in içinden ve dışından ziyaretçiler için bir mıknatıs olmaya devam eden, eski ve yeninin birbirine karışımı olan dinamik bir şehir haline geldi.

Umarız Pekin Hakkında yazımız sizin için faydalı olmuştur, Çin tatil planı yapmadan önce Çin'deki diğer önemli şehirler yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Çin Gezilecek Şehirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder