28 Haziran 2018 Perşembe

Pekin'in Tarihi ve Gelişimi

Pekin, tarihin ilk başlarında Shandong ve Orta Çin’deki beyliklerin yanı sıra Koreliler ve Moğollar için bir ticaret şehriydi. Savaşan Beylikler Dönemi boyunca, Yan Krallığı’nın başkenti olana kadar büyüdü ve sonunda Liao Hanedanlığı döneminde Yanjing olarak anıldı. M.S. 1215’de Yanjing (Pekin) Cengiz Han tarafından ateşe verilerek yok edildi ve Büyük Başkent anlamına gelen Dadu olarak 1272 tarihinde ortaya çıktı. Dadu, aynı zamanda Hanbalık (Han Şehri) olarak bilinir. Cengiz Han’ın torunu Kubilay Han tarafından Hanbalık yeniden inşa edildi ve başkent oldu.

Yaklaşık 1280-1300 yılları arasında geçici bir barış ortamı söz konusuydu ve bu zaman dilimi içinde çok fazla yabancı İpek Yolu’nu ziyaret etme fırsatı buldu. Fakat 1368 yılında Zhu Yuanzhang bu barışçıl ve huzurlu ortamı değiştirdi. Pekin’i ele geçirmesine ve böylece Ming Hanedanlığının başlamasına izin veren bir isyandan o sorumluydu. Yaptığı şeylerden biri kuzeyde barış anlamına gelen, şehrinin adını Biping olarak değiştirmekti. Sonrasında da başkenti Nanjing’in güneyindeki Nanking’e taşıdı.

Zhu yaklaşık 30 yıl sonra öldü ve tahtını dördüncü oğlu Zhu Di ele geçirdi. Tahta geçmesiyle birlikte başkenti tekrardan Pekin’e taşıdı ve ismini Beiping olarak değiştirdi. Çin tarihinde bu sadece bir kez gerçekleşmişti. İmparatorluk sarayı güneyden kuzeye taşınmıştı. Ming Hanedanlığı zamanında Pekin, başka şehirleri de kapsıyordu: İmparatorluk Şehri, Yasak Şehir gibi her bir bölge duvarlarla çevriliydi. Yasak Sehir çok muazzam, büyük ve karışık güzelliklerle yapılmış bir şehirdi. Şimdi halka açılmış olan Yasak Şehir, Çin’de turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği en ünlü yerlerden birisi olmuştur.

Mançular, 1644 yılında Mingler’i devirdiğinde Qing Hanedanlığını (1644-1911) kurdu. Pekin’i başkentleri yaptılar, fakat şehri biraz değiştirdiler. Qing imparatorları Kangxi ve Qianlong geniş büyük imparatorluk bahçelerini kenar mahallelerine kurdu. Bunlardan en iyi bilinen ve en güzeli olan Yuanmingyuan Bahçeleri’dir. 1751’de annesinin 60. yaş gününü kutlamak için Qing İmparatoru Qianlong, Qingyiyuan Parkı’nın yapılmasını emretti ve Wengshan’ın adını Wanshoushan olarak değiştirdi. Kunming Gölü’nü Hangzhou’daki Batı Gölü’ne benzeyecek şekilde tekrar inşa etti. Ayrıca Yonghegong (Barış Sarayı), Budist Manastırı ve Cennet Tapınağı’nı inşa ettirdi.

2-Yuanmingyuan-Bahçesi
Yuanmingyuan Bahçesi’nin kalıntıları

Büyük kanal, yaklaşık olarak 1000 yıldır Pekin’in temel ikmal hattıdır. 19. Yüzyıl boyunca yabancı güçler Qing’i Çin şehirlerini yabancı ticaretine açmaları için zorladılar. Bu, Liman Anlaşması olarak bilinir. 1900’da Qing askerleri tarafından desteklenen yabancı karşıtı Boksör Ayaklanması’nda, Pekin’de yabancı temsilciliğine ateş açılmış, telgraf hatları kesilmiş ve Pekin izole edilmiştir.

1911’de Çinli devrimci Dr. Sun Yat Sen liderliğinde Qing Hanedanlığı yıkıldı ve 1 Ocak 1912’de Sun, Geçici Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkanlığı açılışını Nanjing’de yaptı. Ancak 3 hafta sonra Sun, başkanlığı Yuan Shikai’ye verdi. Yuan Shikai hükümeti Pekin’de tuttu. 4 Mayıs 1919’da Pekin Üniversitesi’nin prestijli öğrencileri ve diğer üniversitelerin seçkin prestijli öğrencileri eskiden Almanlara verilen imtiyazların Japonlara verilmesini protesto ettiler. 4 Mayıs Hareketleri, bütün bir Çin’de yayıldı ve bilinir hale geldi. Çin devrimcilerinin birleşip Çin emperyalizmine karşı organize olmasını sağladı. Çin diktatörlüğe bölündü ve Pekin, Japonların, Mançurya’yı ele geçirip oraya kukla devletleri Manchukuo’yu kurmaları üzerine tehdit altına girdi. 1937’de Japon ve Çinli askerler, Güneybatı Pekin’de Marco Polo Köprüsü’nde çatışmaya girdi ve Çin, Japonya’ya karşı direniş savaşına (1937-1945) başladı. Eskiden Lugou Köprüsü olarak bilinen köprü, Jin Hanedanlığı zamanında inşa edilmiştir. Daha sonradan Marco Polo Köprüsü olarak bilinmeye başlamıştır. Bunun sebebi ünlü İtalyan gezgin Marco Polo’nun 14. Yüzyılda kitabında bu köprüden bahsetmiş olmasıdır.

1945’de Japonlar yenildikten sonra, Çin komünistleri Mao Zedong liderliğinde ve Çin milliyetçileri Chiang liderliğinde kendi aralarındaki iç savaşa yeniden başladılar. 1949’da komünistler milliyetçileri yendi ve 1 Ekim 1949’da Mao, Tiananmen Meydanı’nda, Yasak Şehir’deki Gök Barış Kapısı’nın üzerindeki balkonda durup, Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurduğunu ilan etti.

Birçok Çinli komünist lider Zhongnanhai’de oturuyordu. Çin’de birçok bina bulunan çevresi duvarlarla çevrili Yasak Şehir’de, 10. ve 13. Yüzyıllar arasında Çin imparatorları için dinlenme yeri olarak kurulmuştu.

Muazzam büyüklükteki Tiananmen Meydanı modern Pekin’in merkezindedir. Komünistler oraya Büyük Halk Salonu ve Mao Zedong Mozolesi gibi birçok anıtsal ve devasa bina inşa ettiler. Kültür devrimi zamanında (1966-1976) Tiananmen Meydanı komünistlerin miting meydanıydı. 1989’da demokrasi yanlısı hareketler bütün dünyada yayınlandı, öğrenciler 2 aylığına meydanı tuttular. Fakat daha sonra komünist liderler sıkıyönetim hukukunu beyan ettiler ve göstericileri acımasız şekilde askerlerle bastırdılar.

Bu zaman içerisinde oldukça gelişen ve güzelleşen Pekin, ünlü sarayların binaları ve muhteşem tapınakları günümüze kadar ulaşmıştır.

Umarız Pekin'in Tarihi ve Gelişimi yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder