28 Haziran 2018 Perşembe

Wuhan'ın Tarihi ve Ekonomisi

Çin ve Wuhan tarihi hakkında bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Wuhan, tarihi oldukça eski aynı zamanda da hızlı bir şekilde büyümekte olan bir şehirdir. Tarihi eserler ve eski mezarlar, şehrin 3500 yıllık bir geçmişin olduğunu bize söylemektedir. Erken Qin hanedanlığı döneminde bu bölge Chu Hanedanlığı’nın ve medeniyetinin beşiğiydi. Tüccarlar buradan başlayıp, büyük Yangtze nehrini takip ederek, ticaret ağını tüm dünyaya yaymaya başladı. Qing hanedanlığı döneminde de, Hankou şehri ülkenin en ünlü ve güçlü dört şehrinden biriydi. Yüzyıllar boyunca bu şehir ticaretin ve ulaşımın Orta Çin bölgesinde merkezi haline geldi.

22-Wuhan

20.yüzyılın başlarında, Wuhan yenilikçi, devrimsel aktivitelerin başlarında yer aldı. 1911 yılında Dr. Sun Yat-Sen, Qin Hanedanlığı’na başkaldırmış ve bunu sonlandırmak istediği için bir devrime öncülük etmiştir. Orada devrim zamanlarına ait birçok anıt bulunmaktadır. Kırmızı Anıt, 7 Şubat Darbesi Şehitler Abidesi, Merkez Çiftçi Hareketi Enstitüsü gibi eserler bu anıtlar arasındadır. Wuhan Japon istilacılar tarafından 25 Ocak 1938 yılından 15 Ağustos 1945 tarihine kadar şiddete ve işgale maruz kalmıştır. 16 Mayıs 1949 yılında ise özgürlüğüne kavuşmuştur. Yeni Çin’in kurulmasından sonra, Wuhan şehri metalürji, makine sanayisi konusunda endüstriyel bir merkez haline gelmeye kararlıydı. O zamandan bu yana ülkenin ve şehrin sanayisine katkıda bulunacak kilit fabrikalar inşa edilmeye başlandı. 1987 yılında, Wuhan’ın merkezinde; Yangtze nehri boyunca 17 semtten oluşan “Wuhan’ın Ekonomik Koordinasyon Bölgesi” oluşturuldu. Şehir ise 1992 yılında dünyaya açıldı.

Wuhan'ın Ekonomisi


Şehrin dünyaya açılmasından ve reformlar yapılmasından itibaren, Wuhan’ın ekonomisi çok hızlı bir şekilde gelişti. Bu sayede eyalet de sürekli ve hız bir şekilde yükselen ekonomiye ulaştı. Özellikle eyalet 1992 yılında nehrin kenarına kurulduğundan itibaren, Wuhan’ın ekonomi skalası ve içeriği gittikçe daha güçlü hale geldi. 1992 yılından 1998 yılına kadar şehrin yıllık ekonomik yükseliş oranı %16’ya kadar yükseldi. Bu ulaştıkları seviye sadece eyaletlerin arasında değil ayrıca tüm ülkenin seviyesinden daha fazladır.

Wuhan çok bereketli ve verimli doğal kaynaklara sahiptir. Oldukça verimli tarımsal kaynaklara ve su kaynaklarına sahip olan şehir “ Yüz göllerin şehri” diye anılmaktadır. Şehirde 33 farklı çeşitte mineral katmanları bulunur. Ayrıca 154’e yakın kömür madenine sahip olan şehrin, potansiyel ekonomik değeri 840 milyarın üzerindedir.

Wuhan metalürji malzemeleri ve inşaat malzemeleri alanlarında oldukça zengin bir şehirdir. Buna ek olarak Wuhan ülkenin en büyük kireç taşı madenlerine, dolomit kaynaklarına sahiptir. Şehir kaynaklar açısından oldukça büyük bir üstünlüğe sahiptir. Wuhan Çin ekonomi coğrafyasının kalbi olduğu kadar, coğrafi koşulları da şehrin önemi gözler önüne seriyor.

Çin'in diğer şehirleri hakkında bilgi edinmek için eniyiyerler.com sayfamızı inceleyin.

Wuhan'da Ulaşım


Çin’de ulaşım denilince akıllara yüksek teknolojili hızlı trenler gelir. Wuhan bu konuda 25 eyalet şehirlerini birbirine bağlayan demir yolları ağını kurarak ülke için oldukça değerli bir şehir haline geldi. Wu-Guang, Jing-Jiu, Wu-Da ve Han-Dan gibi dört önemli demir yolu ağı bu şehirden geçmektedir. Çin’in ulaşımda merkezi haline gelen Wuhan, uluslararası ulaşımda da Çin’in metropol şehirlerinin arasında üst sıralardadır. Wuhan’da Çin’in 54 şehrine uçuş bulunmaktadır. Güney Kore ve Japonya’ya Hong Kong üzerinden geçilebilmektedir.

Umarız Wuhan'ın Tarihi ve Ekonomisi yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder