21 Haziran 2018 Perşembe

Priene Gezilecek Yerler

Aydın ve Priene gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Aydın’ın Söke ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Priene antik şehri, Priene yazıtları ve Priene Takvimi olmak üzere çok önemli iki tarihi hazinen çıkarıldığı yer. Tıpkı Efes gibi bu antik şehirde dolaşırken agoralar, dükkan sahipleri köleler gibi o dönemin unsurları kafanıza canlanacak ve kendinizi adeta burada yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz. Örneğin antik tiyatronun kalıntılarında otururken kafanızda, tiyatronun taşlarından yankılanan şarkıların sesini duyacaksınız.

priene-gezisi

Priene Gezilecek Yerler


Priene Yazıtı, Takvimi ve Athena Polias Tapınağı
Yazımızın başında Priene’nin iki tane çok önemli tarihi esere ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Bunların ilki olan Priene takvimi, M.Ö. 9. Yüzyıldan kalma ve eski pazaryerinde bulunmakta. Takvimde Roma hükümdarı Augustus’un doğumu ve yeni bir çağın başlangıcının müjdesi verilmekte. Bazı Hıristiyan din alimlerinin iddialarına göre bu takvimde İsa’nın gelişi müjdelenmiş olsa da, biz konu hakkında yorum yapmamayı tercih ediyoruz.

priene-gezilecek-yerlerPriene Görülecek Yerler


Diğer önemli tarihi eser olan Priene Yazıtı ise yaklaşık olarak M.Ö. 330 yılında yazılmış ve Makedon kumandan ve fatih Büyük İskender hakkında bilgi veren en önemli kaynaklardan biri olma özelliğinde. 19. Yüzyılda çıkarılan ve şimdi British Museum’da sergilenen yazıt, antik Yunan dilinde Athena’ya ithafen yazılmış. Bölgede bulunan Athena Polias Tapınağı ise, yapımına kaynak ayıran İskender tarafından kendisine adanması istenmiş. Deniz seviyesinden neredeyse 100 metre yukarıda bulunan bu tapınakta Helen mimarisi kullanılmış.

priene
Priene Tiyatrosu
Priene Tiyatrosu, Helenistik dönemden günümüze ulaşan en güzel tiyatro olma özelliğinde. M.Ö. 4. Yüzyılda inşa edilen tiyatroda sahne binası ve oturma alanları gibi yerler günümüze kadar muhafaza edilerek gelmiş. Tiyatroyu destekleyen duvarlarda oldukça yüksek kalite taş işçiliği kullanılmış. 5000 kişi kapasiteli ve dönemine göre oldukça büyük ve etkileyici olan tiyatroyu mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Umarız Priene en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder