28 Haziran 2018 Perşembe

Harbin Tarihi ve Şimdiki Durumu

Harbin’e Genel Bakış


“Oryantal Moskova” 东方莫斯科 ya da “Oryantal Paris” 东方巴黎 olarak anılan Çin ve Batı kültürünün harmanlanmasının bir örneği olan Harbin şehri,  Kuzeydoğu Çin’in önemli şehirlerindendir. Songhua Nehri’nin kıyısında yer alan şehir, Heilongjiang eyaletinin başkentidir. Bunun yanı sıra Kuzeydoğu Çin’in en büyük şehridir. Harbin denilince akla kışın soğuk iklimi ve buzların harikalar diyarı gelir. Şehre yazları ılıman iklim hakimdir. Yeni Çin, resmi şekilde kurulduktan sonra,  şehir büyük bir ölçüde değişikliğe ve yeniliğe uğradı. Bunla beraber de muhteşem başarılara imza atıldı. 1898 yılında inşa edilen Uzakdoğu Demiryolları ile birlikte büyüyüp gelişmiş olan Harbin, Çin Jin Hanedanlığı (115-1234) kültürünün beşiği olmasıyla birlikte ülke için ünlü bir tarihi şehir haline gelmiştir. 20. Yüzyılın başlarında ise Kuzeydoğu Asya için önemli bir uluslararası ticaret limanı ve dağıtım merkezi olmuştur.

18.700 metrekarelik bir alanı kaplayan buzların kenti Harbin, 9,27 milyon nüfusa sahiptir. Şehrin coğrafik konumu kenti, önemli bir sanayi şehri haline getirmiştir. Bölgedeki başkentlere kıyasla en büyük başkent unvanına da sahiptir. Otomobil üretimi, gıda üretimi, ilaç sanayisi,  elektrik cihazlar,  makine üretimi şehrin önemli endüstrilerindendir.

Harbin Tarihi ve Gelişimi


Harbin uzun bir geçmişi vardır. Burası Jin ve Qing Hanedanlarının anayurdudur. Milattan sonra 1115’te Wanyananaguda’ki Nüzhen halkı bölgesel bir rejim kurdu. 1616 yılında,  Jianzhou’dan Nüzhen lideri Nu er Ha Chı han oldu ve Geç Jin’i hanedanlığını kurdu. 1636’da Geç Jin adı Khan Mançu olarak değiştirilen şehir, Qing olarak yeniden adlandırıldı. 1644 yılında Pass’a girdi. Bundan sonra Harbin bölgesi, Qing Hanedanlığı’nın egemenliği altındaydı. 19. Yüzyılın sonunda, Dongqing Demiryolunun inşası ile Harbin hızla modern bir şehre dönüştü.

Reform ve ülkenin dünyaya açılmasından sonra Harbin çok değişti. Hem ulusal ekonomik alanda hem de sosyal ilişkiler konusunda olağanüstü başarılar elde etti. Ayrıca “Altıncı Beş yıllık Plan Dönemi”,  “Yedinci Beş Yıllık Plan Dönemi”,  “Sekizinci Beş Yıllık Plan Dönemi”,  “Dokuzuncu Beş Yıllık Plan” ve “Onuncu Beş Planı” adlı planları başarıyla yerine getirmiştir. Bu nedenle “On Birinci Beş Yıllık Plan”ın sosyal ekonomik gelişimi için sağlam bir temel oluşturdu. Çin’in 40 ulusal başlıca ticaret kaleminden 38 ‘i Harbin’ de vardır. Ülkenin dört bir yanındaki pazarlarda 4000’den fazla ürün bulunuyor. 100’den fazla yabancı ülkede ve bölgede iyi bir satış başarısı yakalamışlardır. Geniş kırsal alana ve kapsamlı endüstriye sahip olmasından dolayı, Harbin büyük modern bir şehir haline geldi.

Harbini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Harbin Turizmi yazımızı da mutlaka okuyunuz.


Harbin Şimdiki Durumu


2005 yılında,  belediyenin parti komitesi ve Harbin hükümeti kendini sosyal ekonomi alanında daha da geliştirmek için bilimsel alanlara daha çok önem verilmesi gerektiği kararını aldı ve buna yöneldi. Eski sanayi üslerinin düzenlenmesi ve dönüştürülmesini daha fazla teşvik etmek için “Gelişmek için büyük çabalar harcayın,  hayatınızı iyi kurun,  Harbin’i çok yönlü bir şekilde yeniden canlandırın” sloganıyla bir ışık tutmuştur. Aslına bakılırsa,  şehrin ekonomik yapısında olumlu bir gelişme sağlamıştır. Ekonomik gücü olağanüstü bir şekilde yükselişe geçmiş ve bireysel olarak ticaret yapan herkes başarı yakalamıştır. Hem kentte hem de kırsal kesimlerde yaşayan sakinlerin yaşam kalitesi sürekli olarak iyileştirilmekte ve ulusal ekonominin tüm görevleri tamamlanmıştır. Kent,  toplam 183.040 üretim değeri sağlayarak,  bir önceki yıla göre %14,1 oranında artış yakaladı.

Belediyenin kamu maliyesindeki ekonomisini incelediğimizde katma değerinin 116 milyon yuanın üzerinde gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kamu maliyesi dışında ekonomi,  bir önceki yıla göre artmış olan katma değerinin 66.900 milyon yuan olarak gerçekleştirmiştir. Harbin,  2004-2005 yıllarında Devlet İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan sınavlara ve değerlendirmelere göre 100 şehir arasından 10. sırada yer almıştır. Sınavlar ve değerlendirmelerde nüfus,  ekonomi,  toplum, altyapı kategorileri esas alınmıştır. Ayrıca şehir, bilim ve teknik alanında diğer şehirlerle kıyaslandığında 6. sırada yer almaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder