21 Haziran 2018 Perşembe

İasos gezilecek yerler

Muğla ve Milas gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz

Muğla’nın ilçesi Milas’tan yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan İasos Antik Kenti,  Türkiye’deki diğer antik kentler kadar bilinmese de ziyaret edilmeyi hak eden bir tarihi bölge. Mitolojide anlatılan hikayeye göre Argos’tan gelen insanlar tarafından kurulan ve gezi dergilerinde bir paragraftan fazla yer almayan bu antik şehrin geçmişi, tarihi çalışmalara göre M.Ö. 3000 yılına kadar geriye gidiyor.

M.Ö. 5 yüzyıl boyunca Ege sahillerinde hüküm sürmüş Kariya’ya bağlı bir şehir olan İasos, zamanında oldukça aktif ve devrin önde gelen insanlarının ikamet ettiği bir yermiş. Tarih içinde Makedonlar, Bizanslılar ve Osmanlılar egemenliğinde yaşayan şehir, özellikle Ege kıyısında stratejik bir nokta olması ve iyi bir savunma hattı ve liman kenti olması özellikleriyle öne çıkmış. Şu anda İtalyan bir kazı ekibinin kazı çalışmaları yürüttüğü İasos’a görülmeye değer bazı yapılar bulunmakta.

iasos-gezilecek-yerler

Bu yapıların ilki; şehrin dışında bulunan ve 1 kilometreden fazla devam eden surlar. Sonrasında ise balık pazarı gelmekte. Aslında önceleri balık satılan bir mekan olarak düşünülmüş, ancak yapılan kazı çalışmaları sonrasında buranın, Roma dönemine ait antik bir anıt mezar olduğu ortaya çıkmış. Yine de balık pazarı ismi aynen bırakılmış ve burası, şu anda bir açık hava müzesi. Son olarak da her antik şehirde olduğu gibi, burada da gezebileceğiniz bir antik tiyatro mevcut.

YUNUSLU ÇOCUK

Tarihi kayıtlara göre İasos halkı, denizi ve balıkları çok severmiş. Hatta anlatılan bir hikayeye göre bir erkek çocuğu, bir yunus tarafından sırtına alınıp denizin açıklarına götürülüp geri getirilirmiş. Bu olayın tekrar tekrar gerçekleşmesi üzerine bu durum, Büyük İskender’in kulağına gitmiş ve İskender, çocuğu Babil’e getirip denizler tanrısı Poseidon’un rahibi yapmış. Bu hikaye, İasos’luların bastıkları madeni paralar üzerinde, yunusla birlikte yüzen bir çocuk tasviri ile yansıtılmış.

İasos'da yemek yenecek yerler


Bölgede yemek yiyebileceğiniz yer olarak ise, antik şehrin kalıntılarına birkaç dakika yürüme mesafesinde olan Ceyar restoranı tavsiye ederiz. Taze balık, deniz mahsulleri ve çeşit çeşit salatalar yiyebileceğiniz bu mekan, yemeklerinin kalitesi ile ön plana çıkmakta. Son olarak ise şehir, özellikle kıyı şeridi ile fotoğraf meraklılarına hitap etmekte.



Umarız  İasos gezilecek yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder