27 Haziran 2018 Çarşamba

Gök Tapınağı

Gök Tapınağı 天坛公园, Çin’in en iyi korunan ve ibadet törenlerinin yapıldığı en büyük yapı topluluğudur. Bol mahsul ve huzur için Çin tarihinde hüküm süren her hanedanın imparatorları, burada törenler yaparak, gök, toprak, güneş, ay, dağ, nehir tanrılarına dua ederlerdi. Bunların en önemlisi olan, göğe ibadet törenidir. Çin tarihinde imparatorlar, “göğün oğlu” anlamına gelen 天子 olarak adlandırılmıştır. İmparatorlar, devletlerini “göğün oğlu” sıfatıyla yönetirlerdi. Göğe ibadet etme, yalnızca imparatorlara tanınmış özel bir haktı; sıradan vatandaşlar, bu hakka sahip olamazdı.


4-Gök-Tapınağı

1420 yılında inşa edilmeye başlanan Gök Tapınağı, Ming ve Qing Hanedanları dönemindeki (1368-1911) imparatorların göğe ibadet ettikleri yerdi. Yasak Şehir’in güneyinde bulunan Gök Tapınağı’nın yüzölçümü, Yasak Şehir’inkinin beş katıdır. Gök Tapınağı’nın en güneyindeki dörtgen şekilli çevre duvarları, toprağın, en kuzeyindeki yarım çember şeklindeki çevre duvarları ise göğün sembolleridir. Bu tasarım, Çin’in eski çağlarında “gök yuvarlak, toprak karedir” düşüncesinden kaynaklanmıştır.

Gök Tapınağı, dış ve iç tapınak olarak ikiye bölünür. Gök Tapınağı’nın önemli yapıları, iç Gök Tapınağı’nın güneyden kuzeye uzanan eksen hattı boyunca dağılır. Güneyden kuzeye Yuanqiu, Huangqiongyu ve Qi’niandian vardır. Yuanqiu, yuvarlak şekilde üç katlı terastır. Her katta parmaklıklar vardır. Yuanqiu terası, imparatorların göğe ibadet törenini düzenledikleri yerdir. Genellikle her yıl 22 Aralık’ta güneş doğmadan önce düzenlenen törene, imparator bizzat başkanlık ederdi. Tören yapıldığı sırada terasın önünde büyük bir fener asılmalıydı ve fenerin içinde bir metre uzunluğunda mum yakılırdı. Yuanqiu’nın güneydoğusunda özel olarak yapılan bir dizi buhurdanlık vardı. Buhurdanlıklar, göğe kurban olarak sunulan hayvanların ve ipek gibi eşyaların yakılması için kullanılırdı. Tören başlayınca, tütsü dumanları yükselir, davul ve müzik çalınırdı. Tören, son derece ciddi ve ağır bir hava içinde geçerdi.

Yuanqiu’nın kuzeyindeki Huangqiongyu, yuvarlak şekilli tek katlı küçük bir salondur. İçinde tanrıların tabletleri bulunmaktadır. Hongqiongyu salonunun etrafı, çember duvarlarla çevrilir. Bu duvar, ünlü “Yankı Duvarı”dır. Bu duvarın bir ucunda alçak sesle konuşulduğunda, söyledikleriniz diğer ucundan son derece net biçimde duyulur.

Gök Tapınağı’ndaki bir diğer göğe ibadet yapısı, Qi’niandian Salonu’dur. Qi’niandian, üç katlı yuvarlak teras üzerinde inşa edilen yuvarlak bir salondur. “Salon” denilince, imparatorun her yılın yaz aylarında bol mahsul için dua ettiği yer anlaşılmalıdır. Bu nedenle salonun yapısının, tarımla da bağlantısı vardır. Örneğin, salonun dört sütunu, ilkbahar, sonbahar, yaz ve kışı simgeler. Eski çağda Çinliler, bir günü zamansal açıdan 12’ye bölerlerdi. Bu nedenle birinci kattaki 12 sütun bu 12 zaman dilimini, ikinci kattaki 12 sütun ise yılın 12 ayını temsil eder.

Gök Tapınağı’nın Yuanqiu ve Qi’niandian salonlarının yanı sıra, batısında müzik çalan ve dans eden görevlilerin kaldığı yerler ile kurbanlık hayvanların yetiştirildiği bölümler de vardır.

Çin’in eski çağdaki mühendisleri, Gök Tapınağı’nın inşa edilme sürecinde büyük yaratıcılık göstermişlerdir. Örneğin, yapıda genel olarak kullanılan renk bunun kanıtlarından biridir. Çin imparatorluk saraylarında genellikle sarı renk kullanılırdı. Sarı, imparatorluk yetkisinin simgesidir. Fakat Gök Tapınağı’nın yapılarında gök rengi, yani mavi kullanılmıştır. Örneğin, “Yankı Duvarı”nda, Huangqiongyu ve Qi’niandian salonlarının damları ile bu iki salonun yanındaki yapıların damlarında, hep mavi kiremit kullanılmıştır.

Gök Tapınağı, 1998 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne alındı. Dünya Mirasları Komitesi, Gök Tapınağı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

Gök Tapınağı, Çin’de iyi korunan, en büyük göğe ibadet eski yapı topluluğu olarak, mükemmel tasarımı, dikkat çekici yapısı ve görkemli dekorasyonuyla dünyaca tanınıyor. Gök Tapınağı, Çin mimarlık tarihinde çok önemli yer tutmakla kalmayıp, dünya mimarlık sanatının da değerli mirası niteliğindedir.”

Çin'in diğer şehirlerini incelemek için eniyiyerler.com sayfamızı inceleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder