27 Haziran 2018 Çarşamba

Yasak Şehir

Çin’in başkenti Pekin’in merkezinde altın gibi parlayan çok görkemli eski bir yapı bulunuyor. Bu yapı, dünyaca tanınmış Yasak Şehir’dir. Pekin’deki Yasak Şehir, Çin’in eski çağlarındaki imparatorluk saraylarının “incisi” ve dünyanın en büyük çaplı, en iyi muhafaza edilen ahşap yapı topluluğu olarak kabul ediliyor. Yasak Şehir, 1987 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne girdi.

1406 yılında hüküm süren Ming Hanedanı’nın ikinci imparatoru Zhu Ding’in emriyle inşası başlayan Yasak Şehir, 14 yılda tamamlandı. Çin tarihinde son hanedan olan Qing Hanedanı’nın yıkıldığı 1911 yılına kadar geçen yaklaşık 500 yıl içinde, toplam 24 imparator Yasak Şehir’de yaşadı ve devlet işlerini gördü. Beijing’deki Yasak Şehir, büyüklüğü, tarzı, mimarlık sanatı ve lüks süslemeleri açısından dünyada nadir görülen örneklerden biridir.

Yaklaşık 720.000 metrekare alanı kaplayan Yasak Şehir, güneyden kuzeye yaklaşık 1000 metre uzunluğunda, doğudan batıya yaklaşık 800 metre genişliğindedir. Yasak Şehir’in dört tarafı, 10 metreyi aşkın yükseklikteki duvarlarla çevrilidir. Kent duvarı dışında beş metre genişliğinde koruma kanalı vardır. Yasak Şehir, feodal hanedanın kuralları, siyasi ölçütleri ve töre ruhuna sıkı bir şekilde uyularak yapılmıştır. Yasak Şehir yapısı, ölçüsü, mimarlık tarzı, kullanılan renk ve yapılan süsler açılarından imparatorun yetkisinin her şeyin üstünde olduğunu ve katı yapısını gösterir.

Yasak Şehir’in ziyaretçilerin dikkatini en çok çeken üç salonu vardır. Bunlar Taihe, Zhonghe ve Baohe salonlarıdır. Bu üç salon, imparatorların yönetim yetkisini kullandıkları ve önemli törenlerin yapıldığı ana yerlerdir.



Taihe Salonu, Yasak Şehir’in merkezidir. İmparatorların altın koltuğu bu salondadır. Yasak Şehir’in en görkemli yapısı olan Taihe Salonu, 30.000 metrekarelik büyük meydanın tam kuzeyinde yer alır. Sekiz metre yüksekliğindeki beyaz taş merdiven üzerinde inşa edilen Taihe Salonu, 40 metre yüksekliğiyle, Yasak Şehir’in en yüksek yapısıdır. Çin kültüründe ejderha, imparatorun yetkisini simgelemekteydi. İmparator, “Ejderhanın gerçek oğlu” olarak adlandırıldı. Taihe Salonu’nun dekorasyonunda büyük oranda ejderha figürleri kullanılmıştır. Tüm salonda yaklaşık 13.000 ejderha figürü vardır.

Birçok salon ve kulübenin bulunduğu Yasak Şehir’de rivayete göre, “9999,5”oda bulunmaktadır. Eski çağlarda yaşayan Çinliler, Gök Tanrısı’nın oturduğu sarayda en fazla 10.000 odaya sahip olduğuna inanırlardı. Tanrının oğlu olarak imparatorun kaldığı saraydaki odaların sayısı, bu nedenle 10.000’i aşamazdı. Bundan dolayı Yasak Şehir’deki odaların sayısı, Gök Tanrısının sarayındakinden yarım oda daha azdır.

8-Yasak-Kent
Yasak Şehir’in yukarıdan görünümü



Görkemli Yasak Şehir’deki yapılar topluluğu, Çin halkının birikimini gösterir. Mimarlık yapısından, değişik damlarına, kapı ve duvarlarındaki süslere kadar tüm tasarımlar, büyük hayal gücünü yansıtır. Örneğin, Taihe Salonunun beyaz taş temeli, salonun daha görkemli ve güzel görünmesini sağlar. Taş temelin, aynı zamanda binayı nemden koruma işlevi de vardır. Temeldeki kanalizasyon şebekesi, masallardaki gibi bir tür ejderha şeklindedir. Üç katlı temelde toplam 1000’den fazla ejderha başı şeklinde su boşaltma borusu vardır. Yağmur yağdığında sular, ejderhanın ağzından boşalmaktadır. Bu manzara ile sanki bini aşkın gerçek ejderha, aynı anda ağızlarından su döküyormuş gibi görünüyor.

Yasak Şehir’deki salonların ve odaların tümünün ahşap olmasından dolayı, yangından korunma sorunu Ming ve Qing Hanedanlarının inşaatçılarının en çok kafa yordukları konu olmuştur. Örneğin, Yasak Şehir’de dört sıra içi büyük taşlarla doldurulmuş evler vardır. Bu evler yangından koruyucu duvar olarak tasarlanmıştır. Yasak Şehir’deki her avluya aynı zamanda toplam 308 büyük bakır küp konulmuştur. Yangın çıktığında söndürmek için bakır küplerin içine su depolanırdı. Kış aylarında küplerin içindeki suların donmasının önlemek için özel atlarında ateş yakılırdı.

9-Yasak-Kent
 Yasak Şehir’i yangından korumak için yapılan avludaki bakır küp



Tarihi kayıtlara göre, Ming Hanedanı döneminde Yasak Şehir inşa edilirken, 100.000 işçi ve onlara yardımcı milyonlarca kişi kullanılmıştır. Yasak Şehir’in inşası için kullanılan malzemeler, birkaç bin kilometre uzaklıktaki, ülkenin güney batısındaki Yunnan eyaleti de dâhil Çin’in dört yanından gelmiştir.

Yasak Şehir’in inşasından bu yana yaklaşık 600 yıl geçti. Yasak Şehir’in çoğu yapısı eskidi ve son yıllarda Yasak Şehir’i ziyaret edenlerin sayısı, sürekli olarak artarak yıllık ortalama ziyaretçi sayısı 10 milyonu aştı. Yasak Şehir’i daha iyi korumak için Çin Hükümeti, 20 yıl sürecek kapsamlı bir onarım projesi başlattı.

Umarız Yasak Şehir yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder