21 Haziran 2018 Perşembe

Atina Gezilecek Yerler

Yunanistan ve Atina gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz

Avrupa bir çok seçkin ve özel gezi noktasına sahip. Geçmiş tarihlerine bakıldığı zaman büyük yıkımlara ve politik çekişmelere sahne olmuş Lizbon, Berlin, Barcelona, İstanbul gibi şehirler tarihi önemleri ve yaşattıkları eserleri ile beraber bu şehirlerin başında gelirken Atina’da M.Ö. 10. Yüzyıla kadar uzanan tarihiyle beraber kuşkusuz bu şehirleri arasında olmayı hak eden, Avrupa’nın önemli gezi noktalarından biridir.

Atina, geçmişte yaşadığı onca yıkıma rağmen hala günümüzde gururla sergilediği, dimdik ayakta durmayı başarabilmiş ve özenle korunan, tarihi açıdan önemi yadsınamayacak kadar fazla tarihi eseri bir arada sunan bir şehirdir.

Atina’yı ziyaret edeceğimizi söylediğimiz arkadaşlarımız her ne kadar ziyareti mümkün olduğunca kısa tutmamızı söylese de kendimizi birden küçük ve karışık dar yollarda muhalif grafitilerin ve sokak sanatçılarının arasında gezi planımızı uzatırken bulduk. Bu yazımızda, Atina’yı dolu dolu gezmek isteyenlere önerilerimizi bulabilirsiniz.

Atina en iyi yerler


Anafiotika Mahallesini Keşfedin


1900’lü yılların başında Anafi adasından gelen göçmenler Kral Othon’un Sarayını restore etmek için Atina’ya gelmişler. Akropolis’in hemen altında, Plaka diye bilinen bir bölgeye yerleşen halk, geride bıraktıkları klasik Akdeniz ada görünümünü ve yöresel mimari eserlerini burada yapmaya devam etmişler. Göçmenler arasında bulunan 2 ahşap ustası ve 2 taş ustası halkın geride bıraktıkları adayı adeta burada tekrar hayata döndürmüş.

Dar yolları, renkli kapıları, beyaz evleri ile Anafiotika, ülkenin en eşsiz noktalarından birisi.



Atina Arkeoloji Müzesi

Atina’nın antik çağlara uzanan tarihini göz önüne alırsak Arkeoloji Müzesini atlamak kesinlikle olmaz.

Avrupa’nın en önemli Müzeleri arasında bulunan ve açık ara Yunanistan’ın en iyi müzesi konumunda bulunan bu müzeyi 2 saat ayırarak rahatça gezebilirsiniz.

Müze koridorlarında antik yunan tanrılarının yapılmış şahane heykelleri size bu yolculuğunuzda eşlik ediyor. Ayrıca ayaklarınızın altındaki cam zeminden hemen 5 ila 8m aşağıdaki antik kalıntıları izlemek çok ama çok zevkli. İyi haber: Hepsinin altında gerekli bilgi kartları mevcut. Antikythera Mechanism müzenin sahip olduğu en önemli tarihi eserlerden birisi, dünyanın en eski bilgisayarı olarak biliniyor. İşte bu tarz tarihi figürlerden ve eserlerden hoşlanıyorsanız mutlaka ziyaret rotanıza ekleyebileceğiniz noktalardan birisi de Arkeoloji Müzesi olmalı.

Likavittos Tepesi’ne Çıkın

Atina’nın en yüksek noktası olan Likavittos Tepesi size mükemmel bir manzara vaat ediyor. Likavittos Tepesi Akropolis ile Atina manzarasının tamamlayıcısı konumundadır. Likavittos Tepesine teleferikle ulaşabileceğiniz gibi eşsiz doğayla ve manzarayla beraber, dar patikalarda yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

Betonarme şehrin içinde gezmek yerine doğayla iç içe patikaların arasında kaybolmak, şehrin keşmekeşinden bir nebze uzaklaşmak ve doğaya sığınmak adına güzel bir seçenek olabilir. Zirvede bir kaç restoran kafe ve küçük bir kilise size karşılıyor. Yorgunluğunuzu kahvenizi yudumlarken atabileceğiniz gibi banklarda da oturarak Atina’nın eşsiz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.



Sokak Sanatlarını Gözlemleyin

Sokak sanatlarını çok seviyoruz, biliyorsunuz bunu. Bizim için grafitiler şehirlere karakterlerini verir ve Atina bunun en güzel örneklerinden birisi.

Ne yazık ki birçoğu özensiz ve arabesk olsa da birçoğu da zekice, detaylıca ve gayet dozunda politik mesajlar barındırıyor.

Grafiti sevenler için özellikle Atina Politeknik Üniversitesi çevresinde, Sarri Sokağında ve Exarchia meydanında çok güzel örneklerini bulabilirsiniz.



Atina Bit Pazarı

Alışveriş yapmayı çok sevmiyoruz fakat yerel pazarlar ve marketler gerçekten görmeğe değer.

Şehrin merkezinde bulunan Monastriaki Bit Pazarı şehrin en büyük marketi. Ayrıca diğer şehirlerde bulunan bitpazarlarına kıyasla satıcılar kesinlikle ısrarcı ve itici değiller. Atina ile ilgili güzel ayrıntılardan birisi de kesinlikle bu.

Atina'da Nerede kalınır?


Atina her bütçeye hitap eden geniş yelpazede bir konaklama imkânına sahip. Şehrin merkezinde bulunmasa da tartışmasız şehrin en iyi oteli City Circus Athens.

Fakat biraz daha uygun konaklamak ve paranızı başka şeylere harcamayı tercih ederseniz Agora çevresinde ki otellere ve misafir evlerine göz atabilirsiniz.



Atina Gece Hayatı

Eğer bilmiyorsanız Atina, Avrupa’nın en önemli gece hayatı noktalarından birisi. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz göz önünde bulundurulduğunda gençlerin hayatın stresinden uzaklaşmak için en çok tercih ettiği aktivitelerden birisi de kuşkusuz gece hayatı. Bir anlığına gözünüz takılsa bile onların coşkusuna ve eğlencesine katılmamak neredeyse imkânsız.

Öğleden sonra happy hours'lar ile içeceğiniz yerel ve özel kokteyller ile kendinize geceye hazırlayabilirsiniz. Ayrıca Psiri çevresinde ki egzotik barlarda günün erken saatlerine kadar açık barlar bulabileceğiniz gibi Exarchia çevresinde gerçekten çok iyi canlı müzik noktaları bulunmakta.

Fakat tercihinizi biraz daha durağan ve dinlendirici bir akşam yemeğinden yana kullanırsanız adresiniz mutlaka Plaka olmalı.



Atina Akropolis 

Akropolis’in Atina için en önemli turistlik noktalardan biri olduğunu söylememiz belki klişe olacak ama bunu söylememiz için çok iyi sebeplerimiz var.

Atina’nın üzerinden gelenleri selamlayan Akropolis, şehrin en önemli sembollerinden biri konumunda. Şehrin koruyucu Tanrıçası Athena’ya ithafen yapılan Parthenon ise gerçekten mükemmel görünüyor. Unutmadan söyleyelim British Museum’un çatısını süsleyen kabartmalarda bire bir Parthenon kabartmalarından esinlenerek yapılmıştır. Bunların yanında sayabileceğimiz onlarca sebeple beraber Akropolis, Atina’da ki en iyi turistik noktalardan biri olarak saymamız için bu bile yeterli aslında.

Fakat Diğer yandan Atina çevresinde görülmeye değer birçok farklı noktada bulunuyor. Güzel ve planlı bir şekilde ayıracağınız 2 gün ile Hadrian Kütüphanesi, Zeus Tapınağı, Antik Agora ve Kerameikos Mezarlığı’nı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

İşte size iyi bir haber! 20€’ya alacağınız bir bilet ile bu yukarıda saydığımız bütün yerleri gezebiliyorsunuz.



Umarız  Atina gezilecek yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder