29 Haziran 2018 Cuma

Şanghay'ın Tarihi ve Sanayisi

Şanghay’ın Tarihi ve Gelişimi


Her ne kadar kayıtlarda şehrin geçmişi Song Hanedanlığı dönemini gösteriyor olsa bile, kuzeyden gelen istilacıların kendini geri çekip bu sınırlardan uzaklaştığı zamanda, bu bölge 13. Yüzyılın ortasına kadar bir balıkçı kasabası olarak kaldı. Kasaba ancak 19 Ağustos 1921 tarihinde ilçe statüsüne ulaştı. O günden bu yana bu tarih, Şanghay şehrinin kuruluş yıl dönümü oldu. Şehrin tarihini Çin’in diğer ana şehirleriyle kıyasladığımızda Şanghay, nispeten daha kısa bir geçmişe sahiptir.

Ming Hanedanlığı döneminde, bu kasabayı kuşatmak ve Japon korsanlardan korumak için birçok duvar inşa edildi. Bu balıkçı kasabası, Qing hanedanlığı döneminde dış ticaret sayesinde gelişti. 1840 yılında gerçekleşen Afyon Savaşı’nın patlak vermesinden önce Şanghay, çoktan 500.000 nüfusluk bir liman kentine dönüşmüştü.

12-Şanghay

1930’larda Şanghay


Afyon Savaşı’ndan sonra Şanghay, Avrupa güçleri tarafından bir antlaşma limanı olarak açılmaya zorlandı. O zamandan itibaren pek çok ülkeden gelen saldırganlar buraya akın etmeye başladı ve şehir birden “maceracıların cenneti” olarak anılmaya başladı.

Çin'in diğer şehirlerini incelemek için eniyiyerler.com sayfamızı inceleyin.

Şanghay Sanayisi


Şanghay elverişli coğrafyaya, doğal koşullara ve uzun bir tarihi gelişime sahiptir. İyi ve hızlı bir şekilde gelişen ekonomisinin yanında bilimsel ve teknolojik alanda da yüksek bir düzeydedir. Çin’in en büyük sanayi şehri olan Şanghay, Çin’deki diğer şehirlerle kıyaslandığında endüstriyel üretim değerinde ilk sırada yer alıyor; moin endüstrisi, metalürji, kimyasallar, petrol, makine, otomobil, elektronik, gemi yapımı, hafif sanayi, tekstil, elektronik cihazlar ve Çin’de önemli bir yere sahip olan diğer endüstrilerin başkentidir. Şanghay, endüstriyel malların baş üreticisi ve Çin’de de büyük bir ihracat üssüdür.

Şanghay’daki Pudong Geliştirme Bölgesi, Çin’in önemli bir ekonomik bölgesidir. Bu bölgede daha sıklıkla ticaret, finans, telekomünikasyon, sanayi alanlarında ön plandadır ve ulaştıkları seviyeyi görmek için Çin’in bu bölgesine yakından bakmak gerekir. Bu bölge 100 metreden daha yüksek binalara sahip olmasıyla bilinir ve yaklaşık 130’dan fazla görkemli gökdelen bulunur.

Çin’deki en kazançlı iş merkezi olan Şanghay, aynı zamanda ham maddenin, perakende satış ve ihracat değerinin toplam hacminde başı çekiyor. Son yıllarda finans ve bankacılık hizmetlerinde de hızlı bir ilerleme kaydetmiştir.

Şanghay ayrıca iletişimin ve ulaşımın önemli merkezlerinden biridir. Hava yolları trafiğinin yoğun olması, hızlı ve gelişmiş demir yollarına sahip, okyanus kıyısında olması ve gemi taşımacılığı ile dış dünyaya kolay bir şekilde erişebilmektedir. Çin’in en büyük limanı olarak bilinen Şanghay Limanı, 100’den fazla ülke ve bölgeden ticaret bağlantılarına sahiptir. Şanghay’ı modern bir uluslararası ekonomik, mali ve ticari merkeze dönüştürmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Umarız Şanghay'ın Tarihi ve Sanayisi yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder