27 Haziran 2018 Çarşamba

Wuhan'a Genel Bakış

Wuhan’a Genel Bakış


Çin'in Hubei eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Wuhan, Yangtzhe ve Han nehirlerinin kesişme noktasında, Pekin ve Guangzhou arasında neredeyse orta yolunda konumlanmış bir şekildedir. Şehir Wuchang, Hanyang ve Hankou olmak üzere 3 kentin birleşiminden oluşmaktadır.

22-Wuhan


Wuhan’dan bir görüntü



Şehrin kesiştiği nehirler üzerinden birkaç köprü bağlantısıyla şehir görkemli bir görünüşe sahiptir. Şehir 8.151.000 nüfusuyla Orta Çin'in en kalabalık şehri olarak bilinir. Şehirden geçen birçok otoyola, demiryollarına sahip aynı zamanda birçok şehirle bağlantısı olan Wuhan, ulaşımda önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra ülkenin ulaşımında bu denli önemli olmasından ötürü, şehir '' Çin'in Chicago’su'' diye anılmaktadır.

Wuhan'a ne zaman gidilir ?


Wuhan şehri nemli bir tropikal iklime sahiptir. Dört mevsim boyunca bol yağış ve güneş ışığı almaktadır. Yaz aylarında oldukça ünlü olmasıyla bilinen Wuhan, ilkbahar ve sonbaharda genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Kış aylarında ise ara sırada kar yağışı görülmektedir. Dolayısıyla Wuhan'a ilkbahar aylarında gitmenizi tavsiye ederiz.

Bugünlerde Yangtzhe Nehri boyunca uzanan şehir; gözlemciler ve turistler için önemli bir yer ve Çin'in önemli bir merkezidir.

Hanyang şehri önemli ve sıklıkla ziyaret edilen bir liman olduğu dönemde ilk kuruluş temelleri atılmıştı. Şehrin kuruluşu Han Hanedanlığı dönemine kadar dayanmaktadır. Milattan sonra 1. ve 3. Yüzyıllarda, Hanyang ve Wuchang'ı korumak için dayanıklı uzun duvarlar inşa edilmiştir. Bundan yaklaşık 300 yıl önce ise Hankou bölgesi ülkenin en önemli ilk dört ticaret şehri haline gelmişti.

Wuhan, aynı zamanda Çin'in ekonominin ve ticaretin metropolüdür. Şehir doğudan batıya 134 kilometre genişliğinde, kuzeyden güneye 155 kilometre uzunluğunda genişçe bir alana sahiptir. Orta Çin'in bu önemli ve büyük şehrinin Çin ekonomisine katkıları da büyük orandadır.

Wuhan'ın ekonomisi hakkında daha fazla bilgi için Wuhan' ın Tarihi ve Ekonomisi yazımızı okuyabilirsiniz.



Kalabalık nüfusu olan bu şehir, buna ayriyeten çok verimli topraklara sahiptir. Bunun da şehirde verimli yiyecekler üretmeye ne kadar elverişli olduğunu görmemek elde değildir. Tahıl ürünleri, balıkçılık, mineral kaynakların bolluğu şehrin yapısından, toprağından nimetini almıştır. Bu alanlarda şehir Çin'de önemli bir yere sahiptir. Fakat bunların yanı sıra endüstriyel alanda ise gelişmeleri oldukça üst seviyededir. Yıllar geçtikçe kendini finans, eğitim, ekonomi, ticaret, ulaşım ve bilgi teknolojileri alanlarında kanıtlamıştır. Wuhan'ın ana sanayileri arasında optik-elektronik, otomobil üretimi, demir-çelik üretimi, yeni ilaç sektörü, biyoloji mühendisliği, yeni malzemeler endüstrisi ve çevre koruma bulunmaktadır. Sanayi alanlarında Wuhan, perakende satış miktarlarında Şanghay, Pekin ve Guangzhou metropoliten şehirlerine rakip Çin'in iç ticareti için en rekabetçi güçlerden biri olarak tanınmaktadır.

Şehir, yüzlerce görülmeye değer manzaranın yanı sıra, yenilenmiş modern limanları da barındırıyor. Şehrin 3500 yıllık tarihine geri dönüp baktığımızda, Chu kültürünün sezgilerini, antik tarihsel yapılarını, 3 Krallık Dönemi’nden kalma etkilerini ve bununla harmanlaşıp Modern Çin ve batı etkileriyle kendini tamamlamış olan Wuhan şehrini kolayca görebilirsiniz.

Umarız Wuhan'a Genel Bakış yazımızı beğenmişsinizdir, Wuhan'a gitmeye kesin kararlıysanız, Wuhan gezilecek yerler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder