21 Haziran 2018 Perşembe

Ortahisar gezilecek yerler

Ortahisar ve Kapadokya gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz

Zengin tarihi ile Ortahisar, Kapadokya’da gezilip görülecek yerlerin başında geliyor. Frigyalılardan Romalılara, Perslere ve Bizanslılara kadar birçok farklı medeniyetin hakimiyetinde bulunan ve bu medeniyetlerin izlerini görebileceğiniz Ortahisar'ı bu kadar özel kılan nedenlerin başında, tüf kayalarından oluşan evlerin dokusunun bozulmaması ve köy hayatını doğrudan gözlemleyebilme şansınızın olması geliyor. Bu yazımızda Ortahisar gezilecek yerleri sizler için derledik.



ortahisar-gezi

Ortahisar Gezilecek Yerler
Ortahisar Kalesi


Ortahisar’da gözünüze çarpacak ilk yapı, neredeyse 90 metreye ulaşan yüksekliği ile şehre bütün haşmetiyle tepeden bakan Ortahisar Kalesi. Bizans döneminde yapılan bu kalenin dibinde restoranlar ve oteller var. Kalede barınma ve korunma amaçlı inşa edilen onlarca tünel ve oda yer almakta. Tepeye çıkmak yorucu olsa da, karşılaşacağınız kartpostal tadındaki manzaralara değeceğini garanti ederiz.
Etnografya Müzesi
Ortahisar’da gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden bir tanesi de, 1900’lü yıllarında başında otel olarak inşa edilen ve şu anda müze olarak kullanılan Etnografya Müzesi. Ortahisar Kültür Müzesi olarak da bilinen bu müze, Kapadokya’daki tarihi yaşamı sergilemekte ve Türk hamamı, pekmez ve ekmek yapımı, kağnı arabası, kına gecesi gibi Türk kültürüne özgü öğeler canlandırılarak sunulmakta. Seyahatinizi 27 Nisan tarihine denk getirebilirseniz oda orkestrası konserine katılmanızı tavsiye ederiz.

ortahisar

Üzümlü Kilise


Ortahisar merkezine yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta bulunan, 19. Yüzyıla ait bir Rum kilisesi olan Üzümlü Kilise, Kızılçukur Vadisi’nde yer almakta. Kilise taç bir yapıya sahip ve üzüm motifleri ile süslenmiş. Azizlerin tasvir edildiği kitabeliği ve sıra dışı mimarisi ile ziyaretçilerini etkileyen kilisenin duvarları ne yazık ki sprey boyalar ile hasar görmüş.

İshak Kalesi


Ortahisar’da görülecek önemli yerlerden bir tanesi de, Ortahisar Kalesi’nin karşısında bulunan İshak Kalesi. Bu iki kale arasında tünellerin yer aldığı ve aralarında gizlice geçilebildiği anlatılmakta. Bilhassa savaş dönemlerinde bu tüneller, savunma, ibadet ve yaşam alanı olarak kullanılmış.

Ortahisar Gezilecek Yerler


Pancarlık Vadisi
Merkezden yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan Pancarlık Vadisi ve vadinin ev sahipliği yaptığı Pancarlık Kilisesi, Ortahisar’da gezilecek en iyi yerlerin başında gelmekte. Bu vadi, özellikle farklı kaya oluşumları ve muhteşem manzarasıyla sizi kesinlikle etkileyecek. Bölgede ayrıca Kepez ve Sarıca kiliseleri de bulunmakta. Buraya gelmişken özellikle yapıların mimarilerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Hatıralar Dükkanı ve Oniks Dükkanları
Bölgeye ait hediyelik, hatıralık eşyalar almak istiyorsanız Hatıralar Dükkanı’na uğrayabilirsiniz. House of Memories tabelasıyla sizleri karşılayan dükkanda eski ev eşyalarından tarla aletlerine, takıya ve hatıra eşyalarına kadar epey ilginç bir koleksiyon sizleri bekliyor.
Oniks taşı Türkiye’de oldukça popüler bir doğal taş ve bu taştan kaliteli işleri Oniks dükkanlarında bulabilirsiniz. Binlerce hayvan, satranç taşları ve farklı şeylerin taştan oyma işlerini bulabileceğiniz bu dükkanlarda, ustaları iş başında da izlemek mümkün. Sadece yanlarına gidin ve nazikçe sorun!
Ortahisar’da son olarak soğuk hava depolarını gezmenizi öneririz. Bu soğuk hava depoları tüf kayalarının içinde bulunmakta ve sayılarının 700 civarı olduğunu düşünülmekte. Önceden barınma amaçlı kullanıldığı sanılan bu depolarda farklı meyve ve sebzelerin muhafazası ve ülkeye dağıtımı yapılmakta.



Umarız Ortahisar gezilecek yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder