23 Nisan 2018 Pazartesi

Kapadokya ve Nevşehir gezisi 

Kapadokya ve Nevşehir gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

kapadokya-görülecek-yerler

Türkiye’nin turistler tarafından en çok ziyaret edilen üçüncü yeri olan ve seyahat dergileri tarafından mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde bulunan Kapadokya, gerçekten de yeryüzündeki en gerçek dışı yerlerden biri. 1980’lere kadar pek fazla bilinmeyen ve hakkında konuşulmayan Kapadokya, o dönemlerde daha çok gezginlerin uğradığı ve Avrupa’dan Asya’ya giden meşhur hippi yolu üzerinde konakladıkları bir yermiş. Ancak işler, internetin yaygınlaşması ile değişmiş ve bu da, bölgeye hak ettiği ilgiyi sonunda kazandırmış. Bu yazımızda, Kapadokya’yı bu kadar ünlü yapan ve burayı ziyaret etmenizi gerekli kılan beş nedeni yazdık.

Tamamıyla Gerçek Dışı Bir Arazi ve Manzara

Kapadokya, gerçekten de dünyadaki en sıra dışı ve ilginç oluşumlardan biri. Buradaki taş oluşumları, milyonlarca yıl önce artık aktif olmayan üç adet volkanın bölgeye lavlarını yayması ve bu lavların zaman içinde sertleşmesi ile meydana gelmiş. Tabi ki zaman içinde bu kayalar rüzgar tarafından aşındırılmış ve içlerinde peribacaları adı verilen uzun, derin ve garip kaya oluşumları meydana gelmiş. Bu oluşumları izlemek için en iyi noktalar ise Esentepe ve Güvercinler Vadisi. Yürüyüş yapmayı sevenlere ise Ihlara, Güvercinler ve Kızıl Vadilerini tavsiye ederiz.

kapadokya-gezilecek-yerlerMağara Şeklinde Oteller

Binlerce yıl önce bölgenin yerlileri, volkanların arkada bıraktığı süngertaşlarını oyabildiklerini keşfetmişler ve buraları oyup, kendilerini kışın sıcak, yazın ise serin tutacak mağaralar yapmışlar. Bölgede turizmin gelişmesi ise buralar, dahiyane bir fikir ile otellere dönüştürülmüş. Bu mağaralarda, günümüz teknolojisinin getirdiği televizyon, uydu, internet ve sıcak su gibi rahatlıklarla kalabilirsiniz. Bu mağara oteller Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Ürgüp olmak üzere dört adet kasabada bulunmakta. Bunların ilki olan Göreme, otobüs terminali sayesinde turizmin merkezi konumunda ve sırt çantalı gezginlerin uğrak yeri. Uçhisar üst sınıf müşterilere hitap eden bir yerken Ortahisar, kırsal ve geleneksel havasını muhafaza etmekte. Ürgüp ise modern bir kasaba ve tur firmalarının müşterilerini getirdiği yer.

kapadokya-en-iyi-yerlerMağara Kiliseler

Kapadokya, Hıristiyanlığın kabul edildiği ilk yerlerden biri. Bölgenin eski yerlileri, kayalar içine yalnızca evler değil, kiliseler de inşa etmişler. Bu kiliseleri görebileceğiniz en iyi yer ise Göreme Açık Hava Müzesi. Genellikle 11. ve 12. Yüzyıla ait olan bu kiliselerin dış mimarisi pek gösterişli değilken, tavanları süsleyen Hıristiyanlık ile ilgili motifler ve freskler oldukça etkileyici. Osmanlı döneminde güvercin barınakları olarak kullanılan bu kiliseler, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten epey zarar görmüş olsa da restorasyon çalışmaları ile hayata döndürülmüş durumda.

Yeraltı Şehirleri

Kapadokya yalnızca yerüstü ile değil, yer altı ile de ziyaretçilerini büyülemekte. Yüzlerce yeraltı şehrinin keşfedildiği bölgede bu şehirlerin en ünlüsü, 20.000 civarı insana ev sahipliği yapmış olan Derinkuyu. Komple teorisyenlerine göre bu şehirler uzaylılar tarafından yapılmış olsa da, tarihçiler ve arkeologlar, bu geniş ve dolambaçlı tünel ve odalar ağının insan yapımı olduğunu doğrulamaktalar. Tapınak, okul, hayvanlar için yaşayacak yerler ve gıda depolarının bulunduğu bu yer altı şehirleri, 10. Yüzyıldaki Arap istilası gibi önemli savaş zamanlarında da insanları korumakta kullanılmış.

Balonla Geziler

Birçok seyahat dergisi, Kapadokya’daki sıcak hava balonu turlarının, türünün dünyadaki en iyilerinden olduğunu söylemekte. Gün doğumundan ve geleneksel Türk kahvaltısından hemen sonra havalanan yolcular, ünlü manzaraları, kasabaları ve vadileri tıpkı bir kuşun gözünden görür gibi görebilmekte. Paraya kıyabiliyorsanız kendi balonunuzu kiralayabildiğiniz gibi 6 ila 15 kişi ile birlikte binip daha ekonomik bir tur yapmak mümkün. Yükselir yükselmez şampanyalar patlatabileceğiniz balon turları, biraz tuzlu olsa da bölgeye mutlaka yapılması gereken aktivitelerin başında geliyor.



Umarız kapadokya en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder