9 Nisan 2018 Pazartesi

Datça Gezilecek Yerler


Datça ve Muğla gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Ege Denizine uzanan en harika yarımadalardan biri olan Muğla ilçesi Datça, binlerce yıllık geçmişe sahip, tarihi eserler ve doğal güzelliklerle dolu bir tatil bölgesi. İlk olarak Karyalılar tarafından M.Ö. 2000 civarında kurulan bölge, önemini yıllar içinde giderek artırmış. Bölge tarih içinde Lidyalılar, Persler, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi farklı medeniyetlerin hakimiyeti altında olmuş. 200 kilometreyi aşkın sahil şeridi ve 50’nin üstünde körfezi, tipik Akdeniz iklimi ve zengin bitki örtüsü ile Özel Çevre Koruma Alanı ilan edlen Datça’ya Dalaman Havalimanından kalkan servisler veya şehirlerarası otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Datça Gezilecek Yerler

Yazının başında da belirttiğimiz gibi bölgenin tarihi önemi oldukça büyük. Bölgede bir zamanlar var olan Knidos şehri bilim, kültür ve mimarideki atılımları ile tarih sahnesinde yerini çoktan almış. Burada aynı zamanda döneminin en büyük ikinci tıp okulu da bulunmakta. Şehri bir zamanlar baştan sona çevreleyen duvarlar da sınır görevi görmüş. Burada görebileceğiniz en iyi yerlerin başında Afrodit Tapınağı gelmekte.
Knidos’un ilk yerleşim yeri olan Burgaz’da bulunan antik Sarı Liman şehri de görülmeye değer yerler arasında. Burası Apollo Tapınağının bulunduğu ve Apollo adına önemli yarışların düzenlendiği bir yer. Bunun yanı sıra bölgede yapılan kazı çalışmalarında da birçok kilise ve tapınak açığa çıkarılmış durumda. Adeta bir medeniyetler havuzu olan bölgeden çıkarılan tarihi eserler yakındaki bir müzede sergilenmekte. Buraya kadar gelmişken bu müzeyi de görmenizi tavsiye ederiz.

Datça Görülecek Yerler

Datça tarihih yanında muhteşem doğası ve denizi ile de ön plana çıkmakta. Harikulade plajlarında uzanıp güneşin tadını çıkarırken mavinin tüm tonlarını da gözlemleyebilirsiniz. Burada bölgenin en rüzgarlı alanlarından biri olan ve yeldeğirmeni manzaraları ile ön plana çıkan Kızlan Köyünü görmenizi öneririz. Yine 7 kilometrelik sahili ile Gebekum’da da mutlaka yürüyüş yapın.
Datça’nın doğal güzellikleri arasında koyları da gelmekte. Bölgede keşfedilmeyi bekleyen 52 koy bulunmakta. Gidebileceğiniz en iyi koylar olarak Kargı, Domuzbükü, Palamutbükü, Kızılbükü ve Hayitbükü koylarını tavsiye ederiz. Tüm bu koyların yanı sıra mavi bayraklı birçok sahilde de denizin ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.
Bölgede bunlara ilaveten, Gebekum ve Periliköşk gibi noktalarda yelken ve sörf gibi değişik su sporlarını yapabilir, birbirinden renkli ev eğlenceli tekne turlarına katılabilir ve dalışla ilgileniyorsanız oldukça sağlam deneyimler yaşayabilirsiniz. Datça sene boyunca birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmakta. Katılabileceğiniz en iyi etkinlikler içinde, her sene Eylül ayında yapılan ve onlarca ziyaretçinin uğradığı Uluslararası Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali; her yıl Ağustos aynıda düzenlenen ve bölgenin yerel bademinin tanıtımının yapıldığı, aynı zamanda bölgenin ünlü şairlerinin de anıldığı Datöa Knidos Badem Festivali (leziz bademleri tatmadan dönmeyin!) ve Nisan ayında yapılan Datça Doğa ve Arkadaşlık Festivali gelmekte. Yine Datça Açık Hava Tiyatrosunda da çok farklı performanslar, konserler ve gösteriler izleyebilirsiniz.
Umarız Datça en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Originally published at eniyiyerler.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder