9 Nisan 2018 Pazartesi

Efes Görülecek Yerler

Efes ve İzmir gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. İzmir’in ve aynı zamanda Türkiye’nin en önemli bölgelerinden ve M.Ö. 6000’e kadar uzanan tarihi ile dünyaca ünlü antik bir Yunan kenti olan Efes, İzmir’in Selçuk ilçesi yakınında bulunmakta ve hem Paganizm hem Hıristiyanlık için tarih boyunca önemli bir merkez işlevi görmüş. Klasik Yunan döneminin başlıca 12 şehrinden biri olan Efes, özellikle devasa Artemis tapınağı ile ön plana çıkmakta ve ziyaretçilerini etkilemekte. Efes’e İzmir Adnan Menderes Havalimanından kalkan servisler ile ulaşabilirsiniz.

Efes Gezilecek Yerler

Verimli toprakları ve Doğu ile Batı arasındaki ticaret arasında bir geçiş yolu olması ile Efes, yüzyıllar boyunca önemini korumuş. Milet ile birlikte en önemli kültür, bilim ve sanat merkezinden biri olan Efes, aynı zamanda filozof Heraklitos, falcı Artemidorus, şairler Callinus ve Hipponaks, dilbilimci Zenodotus ve Soranus ile Rufus gibi ünlü hekimlerin de doğduğu yer olma özelliğini taşımakta. M.S. 614 yılında meydana gelen depremle bir kısmı yok olan antik şehrin kalan kısmı, günümüze kadar korunarak gelmiş durumda.
İlk olarak 8000 yıl önce kurulan Efes, görkemli sütunları ve kolonları, kütüphanesi, sokakları ve tapınağı ile adeta zamanının ötesinde yaşamış bir yer. Attığınız her adımda tarihin izlerini bulabileceğiniz şehrin görülmesini tavsiye ettiğimiz ilk eseri, Dünyanın Yedi Harikasından biri olma özelliğine sahip olan Artemis Tapınağı. Tamamen mermerden yapılan ilk ve en büyük yapı olma unvanını elinde bulunduran Helenistik dönemden kalma bu tapınak, büyük kısmı yıkılmış olmasına rağmen görkemini halen korumakta.

Efes Görülecek Yerler

Görmenizi tavsiye ettiğimiz başka bir yer de, hem kütüphane hem de mozole olarak kullanılan, Roma döneminde inşa edilmiş Celcus Kütüphanesi. Yine zamanının ötesinde bir teknikle inşa edilmiş olan bu yapı, Gaius Celsus Polemaenos adına oğlu tarafından inşa ettirilmiş ve Celsus’un mezarına da ev sahipliği yapmakta. Mutlaka görmeniz gereken bir başka yer de, Selçuklu mimarisinin seçkin eserlerinden biri olan ve Artemis ile Efes tapınaklarının mermerleri kullanılarak inşa edilen Aziz John Katedrali. Avlulu ve Anadolu tarzlı Türk camilerinin ilk örneklerinden biri olan bu yapıyı görmeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Efes’te görülecek bunlarla bitmiyor. 6. Yüzyılda Bizans imparatoru Jüstinyen tarafından Aziz John onuruna inşa ettirilen ve Ayasuluk’ta bulunan Aziz John Bazilikası, Hıristiyanlık için büyük önem taşıyan yapılardan bir tanesi. Magnesia Geçidi, Vedius Gymnasium, Odeon, Agora, Prytaneion, Memmius Anıtı, Aşk Evi, Tiyatro, Yamaç Evler ve Ayasuluk Kalesi, görebileceğiniz en iyi yerlerden bazıları. Bölgede yine Hıristiyanlık adına çok büyük önem taşıyan başka bir yer de, İsa’nın ölümünden sonra Meryem Ana’nın Aziz John ile inzivaya çekildiği yer olan, harika bir orman içinde bulunan ve Meryem Ana’nın ölene kadar yaşadığı rivayet edilen, Hıristiyan Hacıların da varış noktası olan Meryem Ana Evi. Bülbüldağı’nda bulunan bu evi mutlaka görmenizi ve o havayı solumanızı tavsiye ederiz.
Görmenizi tavsiye etitğimiz yerlerin sonuncusu ise Yedi Uyuyanlar Mağarası. Efsaneye göre Hıristiyanlığın kabulünden önce, paganların zulmünden kaçan yedi kişi, bir mağaraya sığınmış ve iki yüzyıl boyunca burada uyumuş. Dört katmanlı yapının kalıntıları kısmen günümüze kadar korunarak gelmiş. Efes aynı zamanda farklı festivallere de ev sahipliği yapmakta. Katılmanızı tavsiye etitğimiz festivallerin başında, her yıl Eylül ayında yapılan ve bölgenin tarihi mirasinin dünyaya tanıtıldığı Selçuk Efes Kültür ve Sanat Festivali gelmekte. Bunun dışında, antik Efes Tiyatrosunda düzenlenen konserler de unutulmaz anlar sunmakta.
Umarız Efes en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Originally published at eniyiyerler.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder