9 Nisan 2018 Pazartesi

Nemrut Gezilecek Yerler

Nemrut ve Adıyaman gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerlerhakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Doğu Toros Dağlarında bulunan ve Kommagene Krallığının en değerlerini eserlerine sahip olan, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ve yine UNESCO tarafından dünyanın 8. Harikası ilan edilen Nemrut, Aesameia Antik Yolu üzerinde bulunan ve Fırat Nehri ile düzlükleri üzerine çöken muhteşem bir tarihi alan. Nemrut’a Adıyaman Havalimanından kalkan servislerle veya araba kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Nemrut Gezilecek Yerler

Kommagene Kralı Antiochus’un emri ile M.Ö. 62 yılında yapılan Yunan ve Pers tanrılarının heykelleri ve kralın mezarı ile tapınak, günümüze kadar korunarak gelmiş. Höyük ve ibadethanede aynı zamanda tanrıların oymaları da bulunmakta. Bunların en bilineni ise kartal başı.
Dört bölümden oluşan antik höyük, çakıl taşlarından ve kırık taşlardan yapılmış ve Grek-Pers tarzında yapılan ateş sunakları ile bezenmiş. Doğu terasında, 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde bulunan tanrıların başları bulunmakta. Bu taş başlar, doğuya ve gün doğumuna bakacak şekilde yerleştirilmiş. Burada görebileceğiniz tarihi eserler; Kommagene Krallığının gökyüzündeki hakimiyetini simgeleyen muhafız kartal; yine krallığın egemenliğini simgeleyen muhafız aslan ve Kommagene Kralı I. Antiochus, Zeus, Apollo ve Herkül’ün heykelleri. Burada ayrıca Kral I. Antiochus’un 237 satırlık dini ve sosyal içerikli ahiti de bulunmakta. Terasın kuzey ve güney kısımlarında ise Kommagene kraliyet ailesinin dikilitaş kabartmaları mevcut. Heykeller bir ateş sunağının arkasında ve önlerinde de oturan bir aslan heykeli bulunmakta. Bu noktadan özellikle muhteşem gün doğumunu izlemenizi tavsiye ederiz.

Nemrut Görülecek Yerler

Doğu terası gibi batı terası da tanrıların dev başları ve Kral I. Antiochus’un heykeli de süslenmiş. Kralın tanrılar ile el sıkıştığını gösteren kabartmanın yanı sıra teras, astrolojinin beşinci burcu olan Aslana da ev sahipliği yapmakta. Yine bu terastan gün batımını ve bunun getirdiği harika renkleri seyredebilirsiniz. Diğer taraftan Kuzey terası ise, diğer iki terası birbirine bağlayan bir tören yolu görevi görmekte. Buralardaki kabartmalar ve kaideler tamamlanmamış durumda.
Yaz aylarında Kommagene Krallığının idari merkezi görevi gören Arsameia, Kahta Çayının doğusunda bulunmakta. Bölgenin Aesameia Kalıntıları olarak bilinen güney kısmı ise bir tören yoluna, birçok heykel ve kabartmaya ve Anadolu topraklarının en büyük Yunan yazmasına ev sahipliği yapmakta. Son olarak Nemrut’a gelmişken, Baraj Gölünde bulunan balık lokantalarını denemenizi ve Nemrut heykellerini tasvir eden hediyelik eşyalardan almanızı tavsiye ederiz.
Nemrut bölgesi küçük, standart ve büyük olmak üzere üç farklı tur seçeneğinden birine katılarak keşfedilebilir. Küçük tur Nemrut Dağına kısa bir gezi içerirken standart tur, günün istenen saatinde yapılabilmekte. Büyük turda ise, muhteşem araziyi gün doğumunda görme ve sabahın ilk saatlerinde kalıntıları ve anıtları ziyaret etme fırsatı bulacaksınız. Ayrıca her yıl yapılan Uluslararası Kahta Kommagene Kültür Festivali de dünyanın dört bir yanından katılan misafirlerle birlikte çeşitli panellere ve aktivitelere ev sahipliği yapmakta.
Umarız Nemrut en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder