9 Nisan 2018 Pazartesi

Muğla Gezilecek Yerler


Muğla ve Türkiye gezisi için gezilecek görülecek en iyi yerler hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Diğer yazılarımızda anlattığımız Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi Türkiye’nin en popüler turistik yerlerini barındıran Ege Bölgesi ili Muğla, merkezi son zamanlarda turist çekmeye başlayan bir şehir. 90’lı yıllarda şehirde üniversitenin kurulması ile gittikçe daha aktif hale gelen Muğla, yaklaşık 16.000 kişilik bir öğrenci nüfusuna ev sahipliği yapmakta.

Muğla Gezilecek Yerler

Antik çağlarda Karia bölgesindeki önemsiz bir yerleşim yeri olan Muğla, Halikarnas ve Knidos gibi daha büyük kıyı şehirlerinden yönetilmiş. Şehir, Rodos’a bağlı olan ancak Rodos devletine entegre olmamış Rhodian Peraea’nın bir parçasıymış ve Mobolla adını taşımaktaymış. Ne yazık ki o zamanlara ait, M.Ö. 2. Yüzyılda hazırlanan iki yazma dışında bir kalıntı bulunmamakta.
Osmanlı döneminde ise Muğla, Menteşe Beyliği hakimiyetinde küçük bir bölge olarak konumunu sürdürmüş. 15. Yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu altında sancak unvanını kazanıp Milas’ın yerine geçtiğinde, bölgesel olarak önemli hale gelmiş.

Muğla Görülecek Yerler

Son yıllarda şehrin mimari mirasının restorasyonu ile ilgili başlatılan çalışmalarla yerel turizmini de güçlendiren Muğla’da görülecek en iyi yerler arasında; 1895 yılında Filivari Usta adlı bir Yunan zanaatkar tarafından inşa edilen bir saat kulesinin simgesi olduğu Osmanlı döneminden kalma Arasta pazarı; 15. Yüzyılda inşa edilen Kurşunlu Cami ve tarihi ta 13. Yüzyıla kadar uzanan Vakıflar Hamamı gelmekte.
Yine 18. ve 19. Yüzyıllardan kalma 400 kadar eve ev sahipliği yapan ve Saburhane Meydanı etrafında kurulmuş olan Muğla eski mahallesi de görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden bir diğeri. Buradaki evlerin çoğu restore edilmiş durumda ve kuzulu kapı adı verilen çift panjurlu kapılardan girilen bölümler ile karakterize edilen Türk usulünde inşa edilmiştir ve Muğla’ya özgü bacalara sahip. Bununla birlikte, birçok sayıda “Yunan” evi de bulunmakta. Yunan evlerini ve Türk evlerini, mimarilerinde kullanılan ahşap veya taştan ya da içe veya dışa dönük düzenlemesinden ayırt edebilirsiniz.
Son olarak, oldukça zengin bir arkeolojik ve etnografik tarihi eser koleksiyonuna sahip olan ve yakınlardaki Kaklıcatepe bölgesinde keşfedilen 9 milyon yıllık hayvan ve bitki fosillerinin sergilendiği Muğla Şehir Müzesi de görülmeye değer yerler içinde.
Umarız Muğla en iyi yerler yazımız sizin için faydalı olmuştur, tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Originally published at eniyiyerler.com.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder