1 Ekim 2018 Pazartesi

Ziyaret Etmeniz Gereken Aktif Volkanlar

Hayatında herkes bir kere aktif bir volkanı yakından görme deneyimini tatmalı. Pasif yada aktif bir volkan olsun, kraterde bulunmak bile içinizi merakla dolduruyor.

Bu yazımızda sizler için 5 farklı ülkede bulunan aktif volkanların en iyilerini seçtik. Aktif oldukları için, buraları ziyaret ederseniz, tedbiri elden bırakmamanızda fayda var.


Aso Volkanı, Japonya


Japonya yaklaşık olarak 110 tane volkana sahip, bunlardan en ünlüsü yaklaşık 300 yıldır aktifleşmeyen Fiji Dağı. Biz ise içlerinden en aktif olanı Aso Volkanı sizlere anlatacağız.

Aso Volkanı dünyanın en büyük kratere sahip volkanlarından birisi. Bu özelliği sayesinde her açıdan mükemmel fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlıyor. Ancak eğer kraterden gaz çıkışı çok yoğun olmaya başlarsa, kratere giriş yasaklanıyor, ki bu da çok sık olan bir şey.

Aso bölgesinde Nishi ve Higashi adında iki tane teleferik hattı var. İkiside trenle yada otobüsle kolayca ulaşılabilir ve alanı keşfetmenin en uygun yollarından birisi. Sonrasında ise dağ yürüyüşlerine katılıp, mükemmel bir çevrede kamp yapmanın keyfini sürebilirsiniz.

Özellikle adrenalin dolu bir etkinlik istiyorsanız, at sürebilirsiniz yada helikopter ile etrafı gezebilirsiniz. Bir adrenalin dolu günden sonra, Japonya’nın inanılmaz lezzetli yemekler sunan restoranlarında, kendinize ziyafet verebilirsiniz.

Vezüv Volkanı, Italya


Vezüv Volkanı listemizdeki en ünlü volkan olabilir. 1944’ten beri pasif olan volkana, o tarihten beri turistler akın ediyor.

Arabayla sadece volkanın 1 kilometre kadar yakınına gelebiliyorsunuz, sonrasında geri kalan yolu yarım saatte tırmanabilirsiniz. Bölgede hizmet olarak sayabileceğimiz sadece rehberler bulunuyor. Haliyle volkanın tepesinde alışveriş ve hediyelik eşya mağazalarının olması garip olurdu.

İtalya bir kaç tane aktif volkana sahip. İki başka aktif volkan ise Sicilya’da bulunan Stromboli ve Etna Dağları. İkisi de yine oldukça ünlü volkanik dağlar.

Eyjafjallajökull, İzlanda


İsmini okuması gerçekten zor, yalnız değilsiniz. İzlanda aktif volkanlar açısından özel bir yere sahip. Bütün ada denizin altında bulunan bir volkan tarafından oluşmuş. Aslında bölge de 130 tane volkan bulunuyor.

Eyjafjallajöküll en büyük ve bilinenlerden. Hatırlıyorsanız 2010’da bu volkanda meydana gelen patlamalar, bütün Avrupa’da uçuşların iptal olmasına sebep olmuştu. Thórsmörk’ün güzel vadileri aylarca volkan külü altında kalmıştı. Neyse ki şu an her zaman olduklarından daha güzeller.

Volkanik dağların yanısıra, burada etkileyici gayser ve lav oluşumlarını da görebilirsiniz. Gerçekten ateş ve buzun yeryüzünü oluşturmak için beraber çalışmasını izlemek mükemmel bir deneyim. Çoğu tur operatörü 4x4 araçlarla gezdiği için, herhangi bir tehlike için endişelenmenize gerek yok. Herhangi bir tehlike anında sizi oradan hızla uzaklaştırabilirler.


Arenal Volkanı, Kosta Rika


Kosta Rika’da aktivite belirtisi gösteren 100 volkandan fazla volkan bulunuyor. Bunlardan sadece 5’i halen aktif. Yüzlerce yıl pasif olan Arenal Volkanı'nın, 1968’deki patlaması yakınlardaki Tabacon şehrini harabeye çevirmiş.

Aktif volkana sahip ülkelerden çok azı, doğal afetten sonra burayı ulusal park haline getiriyor. 1991 yılında Kosta Rika bunu yaptı. Parkın içindeki patikalar sizi sertleşmiş lava bölgelerine ve her türlü canlının bulunduğu sık yağmur ormanlarına götürüyor.

Sıcak su kaplıcalarına ve büyüleyici şelaleleri görebileceğiniz rehberli turlara katılabilirsiniz Arenal Volkanın'da.

Mayon Volkanı, Filipinler


Filipinler de yaklaşık 37 tane volkanik dağ bulunuyor, bunlardan 18 tanesi aktif durumda. Bu da seçim yapmanızı zorlaştırıyor. Mayon Volkanı içlerinden en kalabalık olanı ve huni şeklindeki yapısıyla turistlerin en çok ilgisini çeken volkanlardan birisi.

Ancak tam olarak ziyaretçiler içinde güvenli değil, çünkü dışarıya çok fazla zehirli gaz salınımı yapıyor. Aynı zamanda o kadar dik yamaçları var ki, buraya çıkabilmek için profesyonel bir dağcı olmanız gerekiyor.



Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler
Avrupa’da gezilecek en iyi yerler
Amerika’da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder