13 Ekim 2018 Cumartesi

Peru ve Amazon’un Harikaları

Bugünlerde şehir merkezinden kaçarak, tam anlamıyla bir ormanda saatlerce kaybolabileceğiniz bir yer bulmak oldukça zor. Ama çeşitli kültürleri birleştirmiş Peru’da bunu yapabilirsiniz. Andes’in yüksek platolarından, Amazonu çevreleyen yağmur ormanlarına kadar inanılmaz çeşitli bir çevreye sahip. Vahşi yaşamı da şehirleri ve kültürleri gibi canlı ve renkli.

Peru bizi doğayla tekrar birbirimize bağlıyor ve bu sırada bize hala modern rahatlığı ve evimizin konforunu sunabiliyor. Yüzlerce yıl geriye uzanan antik kutsal gelenekler hala uygulanmasa da, halen kutlanıyor ve modern teknoloji ve gelişmeler ile harmanlanmış.

Peru’nun mutfağı ise, geniş çeşitli kültürü sebebiyle karmaşık olduğu kadar lezzetli de. Buharlı yağmur ormanlarından yada buzlu dağlardan malzemelerden oluşan lezzetler, yeni tatlar denemeye hazır olan maceracı gezginleri bekliyor.

İnanılmaz çeşitliliği sebebiyle Peru’yu kendi başınıza gezmek baş döndürücü olabilir. Görecek ve yapacak o kadar fazla şeyin arasından, aslında ülkenin misafirlerine sunduğu en güzel şeyleri kaçırmamak için, bizim önerimiz bir tur ile bu güzel ülkeyi keşfetmeniz.

Aşağıda sizler için Peru’da ve Amazon’da gidilecek en iyi yerleri ve yapılacak en iyi şeyleri sıraladık.


Pachacamac Kalıntıları


Kıyı şeridinde bulunan alanın tarihi 2 bin yıl öncesine kadar gidiyor ve Incalar dahil olmak üzere birçok antik And medeniyetinden hacılar tarafından ziyaret ediliyor.

Bu kutsal alan adeta Peru’nun Mekke’si gibi. Lima şehir merkezinin bu kadar yakınında olması da gerçekten şaşırtıcı.

Larco Herrera Müzesi


18. yüzyıldan kalma valilik malikanesine kurulmuş olan müze, ziyaretçilerine Antik Peru zamanından en nadidealtın ve gümüş koleksiyonlarının yanısıra, erotik arkeolojik koleksiyonları da görme imkanı sunuyor.

Cusco ve Kutsal Vadi


Hem Inca İmparatorluğunun hem de Peru’nun başkenti Cusco. Kaldırım taşlı dar sokaklarında hediyelik eşya bulabilir ve çok egzotik yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Yüksek konumundan dolayı, yüksek irtifa hastalığınız varsa tetiklememesi için hızınızı yavaşlatırsanız iyi olur. Burada And Medeniyetinin kültürünü daha iyi anlayacaksınız.

Chinchero


Chinchero küçük bir And-Hintli köyü. Buradan Kutsal Vadi’nin güzel manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda gökkuşağının da doğduğu yerin bu vadi olduğu söylenir.

Özellikle Pazar günleri olan pazarı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Sacsayhuaman


İnka’ların ne kadar yetenekli olduklarını bu kalıntılarda göreceksiniz. Anıt yapıları etrafında bulunduğu çevre ile bu kadar uyumlu inşaa edebilmeleri gerçekten inanılmaz. Eğer şanslı iseniz burada Inca törenlerinden birisinin yapılmasına da denk gelebilirsiniz.

Machu Picchu


Dünyanın 7 Harikasından birisi ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Machu Picchu, kuşkusuz Güney Amerika’nın en ünlü arkeolojik harikası.

Buradaki tarihi inceleyerek, bir ömür boyu burada kalabilirsiniz. Kesinlikle her gezginin hayatında bir kere görmesi gereken bir yer. Bu inanılmaz dizayn ve yapının insan elinden çıkmış olmasına inanmak çok güç. Aynı zamanda Inca krallarının yürüdüğü yollarda yürümek gurur verici bir deneyim. Dağların arka kısımlarındaki el değmemiş doğa da rüya gibi bir manzara oluşturuyor.

Titicaca Gölü


Dünyanın en yüksek deniz taşımacılığına uygun gölü Titicaca Gölü. Burada Puno civarında Uros kültürünü, el yapımı yüzen adalarla Titicaca Gölünün üzerinde gezerek keşfedin. Bu adalar botlarını da inşa ederken kullandıkları totora tahtalarından yapılıyor.


Iquitos


Sadece havadan yada sudan erişilebilen Iquitos, dünyanın en büyük yolu olmayan şehri. Alışıldığın tamamen dışında olan şehir, adeta ormanın içerisinde bir metropol gibi.

Iquitos'taki sıcak ve nemli hava içinizdeki kaşifi ortaya çıkaracak. Burada gerçek Amazon Ormanı deneyimini yaşayacaksınız. Cayman timsahları, anaconda, sayısız maymun çeşidi, renkli kelebekler, makavlar ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz vahşi yaşamı burada keşfedebilirsiniz.

Pirana avlayabilir yada yerel bitkilerden yapılan yasal güçlü bir psikedelik Ayahusca ile Şaman Ayinine katılabilirsiniz. Etnobotanik bahçeleri gezerek bölgedeki bitki türlerine ve onların modern yaşamda kullanımına dair bilgi edinebilirsiniz.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler
Avrupa’da gezilecek en iyi yerler
Amerika’da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder