21 Ekim 2018 Pazar

Kuzey Kutbu’nda Yapılacak En İyi Şeyler

Kuzey Kutbuna 5 ülkenin sınırı bulunuyor; Kanada, Norveç, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya. Devasa büyüklüğü birçok doğal ve kültürlerin birleşimden oluşmuş güzelliklere sahip.

Kuzey Kutbunun bütün güzelliklerini tek bir seferde görmeniz ve keyfini çıkarmanız mümkün değil. Ancak biz işinizi biraz daha kolaylaştırmak için, Kuzey Kutbunu keşfinizde yardımcı olacak, Kuzey Kutbu’nda yapılacak en iyi şeyler listesi hazırladık.

Balinaları İzleyin

Kuzey kutbunda balinalar çok sık görülüyor. Kambur Balina, Mavi Balina, Kutup Balinası, Minke Balinası gibi çeşitli balinaları burada gözlemlemek mümkün.

Lofoten Morina Festivaline Katılın

Lofoten dünyada en çok morina balığının bulunduğu yer olarak biliniyor. Bunu kutlamak için de her sene Mart ayının sonunda morina yakalanan bir festival düzenliyorlar.

Bu festivalde binlerce morina balığını kuzey rüzgarlarının onları yola çıkmadan önce kurutması için ağlarda asılı bir şekilde görebilirsiniz.

Kuzey Işıklarını Seyredin

Aurora Borealis (Kuzey Işıkları) yıl boyunca görülebilen bir doğa harikası. Ancak kuzey kutbunda yazları neredeyse 24 saat boyunca gündüz şeklinde geçtiği için, bu büyüleyici doğa harikalarını görmek istiyorsanız, tatil planınızı senenin sonuna doğru yaparak, görme şansınızı artırabilirsiniz.

Petroglifleri Keşfedin

Lofoten’in ilk sakinleri yaklaşık 6000 sene önce gelmiş. Bölgede yapılabilecek avlanma ve balık tutma metotlarını sonraki nesillere de geçirmek için Petroglifler (Eski taş yazı ve resimleri) bırakmışlar. Bunlarda Balinalar, geyikler, kuşlar ve daha birçok tür kuzey kutbu duvarlarına çizilmiş ve günümüze kadar ulaşmış.

Kutup Ayıları ile Dost Olun

Kuzeyin kral ve kraliçesi, Kutup Ayıları geniş beyaz buzların üzerinde yiyecek bulmak için avlanıyorlar.

Her kutup seyahatinde kutup ayısı görmeniz kesin olmasa da, eğer Norveç Spitsbergen bölgesine yada Grönland kıyılarına giderseniz görme şansınız artar.

Viking Geçmişini İnceleyin

Grönland’ın büyük bir Viking geçmişi var ve kalıntılarını bugün bile görebilirsiniz. Milattan sonra 1300 yılı civarında inşa edilen Hvalsey Kilisesini ziyaret edebilir ve Kırmızı Erik’in, Grönland’a ismini veren kişi, çiftliğini kurduğu yeri görebilirsiniz.

Yerli Kültürü Keşfedin

Rusya’dan, Kuzey Avrupa’ya, Kanada’ya kadar uzanan kuzey kutbunda, yerli kültürü oldukça çeşitli. Hepsinin ortak özelliği ve yeteneği ise, sadece bu sert hava koşullarına uyum sağlamak değil, bu koşullarda gelişebilmeleri.

Grönland’ı ziyaret ederek, Avrupalı ve Eskimo kültürünün nasıl birleştiğini görün ve batı medeniyetinin bu etkileşimden nasıl faydalandığını görün.

Kano ile Gezin

Birçok kuzey kutbu turu kuzeyin el değmemiş sahillerinde kano ile gezerek, mavi sularda kürek çekme imkanı veriyor size. Tur gemisi körfezde duruyor ve size kendinize özel bir kano veriliyor. Böylelikle güzel kuzey kıyılarını ve vahşi doğasını kendi başınıza keşfedebilirsiniz.

Buz Dağlarını İnceleyin

Eğer mavi ve beyaz devasa buzdan heykelleri görmek istiyorsanız, Kanada Newfounland bölgesindeki dünyanın buz dağı  merkezi olarak da bilinen buz dağı Vadisine gitmelisiniz.

Kuşları Gözleyin

Kuzey Kutbu yazları hem acemi hem de deneyimli kuş uzmanları için bulunmaz bir fırsattır. Eğer egzotik kuşları görmek istiyorsanız, Fair adasına gidin yada Jan Mayen’e. Buralarda görebileceğiniz kuş türlerinden bazıları ; Storm Petrels, Kuzey Fulmarsı, Kittiwakes, Razorbills, Glaucous Martısı, Little Auks, Atlantic Kutup Martısı. Ayrıca Alkefjellet uçurumu 60.000 çiftin üzerinde Brünnich Guillemot’u ile dolu.

Dağ Yürüyüşü Yapın

Kuzey Kutbu’nda yapacak daha fiziksel olarak zorlayıcı ve adrenalinli bir şey arıyorsanız, kayak dağcılığını öneriyoruz size.

Nefes kesici manzaraları görmek için tırmandığınız yüksek zirvelerden, aşağıya kayarak başlangıç noktasına dönebilirsiniz. Büyüleyici bir çevrede, nefes kesici adrenalin dolu bir etkinlik olan kayak dağcılığı, Kuzey Kutbu’nda yapılacak en iyi şeylerden birisi.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder