14 Ekim 2018 Pazar

Orman Yürüyüşü İçin En İyi Ülkeler

Ormanlar yeryüzünün sadece %6’sını oluşturuyor, ama neredeyse hayatta kalmamız için gereken oksijenin yarısını üretiyorlar. Dünyanın simgesi haline gelmiş, nesli tükenmekte hayvanlara ev sahipliği yapan ormanlar, çok farklı bir seyahat deneyimi sunuyor.

Orman yürüyüşü sizi tabiatın keşfedildiği ve çok az insanın göz göze geldiği hayvanlarla karşılaşıldığı zamanlara götürüyor. Amazon’un sık ve nemli ormanlarında kaplanları aramaktan, Nepal’in ulusal parklarında tembel ayıları görmeye kadar dünyanın en güzel ormanları, macera dolu deneyimler sunuyor.

Umuyoruz ki, sürekli devam eden koruma çalışmaları ve sürdürülebilir çevre dostu turizm ile bu müthiş ormanları gelecek nesiller için de korumayı başarabiliriz. Orman yürüyüşü size belki ilkel gelebilir, ama ormanların içerisinde de çevre dostu ve lüks oteller bulunuyor. İşte orman yürüyüşü yapabileceğiniz en iyi yerler.


Nepal


Nepal dağ tırmanışı ile bilinmese de, tabii ki en başta Everest Dağı geliyor, aynı zamanda Chitwan Ulusal Parkında büyüleyici ormanlara da sahip.

Önceleri zengin avcıların kaplan, ayı ve hint gergedanı avladıkları ölümcül bir oyun alanı iken, şu an neredeyse nesli tükenmekte olan türleri saklıyor ve koruyor bu dev orman. Ormanın kalbi olarak bilinen Chitwan, Asya’daki vahşi yaşamın gözlemlenebildiği en iyi park olarak gösteriliyor.

Yerel Tharu köylerini ziyaret edin ve Rudyard Kipling’in Orman Kitabı’nda bahsettiği hayvanları bulmaya çalışın. Hint Fillerinin ganj timsahlarının bulunduğu nehirlerde yıkanmasını izleyin. Bu nehirin kenarlarına dikkatli bakarsanız, etrafta leopar, çakal, misk kedisi ve kral kobraların olduğunu görebilirsiniz.

Avustralya


Avustralya kangurularla ve develerle dolu olan kuru çölleri ile biliniyor olabilir, ancak aynı zaman dünyanın en eski yağmur ormanına da ev sahipliği yapıyor.

Daintree Yağmur Ormanı dünyanın en karmaşık tropik yağmur ormanlarından, çünkü çok geniş çeşitlilikte hayvan ve bitki örtüsüne sahip. Buraya özgü devasa uçamayan kuşları, ağaçlarda yaşayan kanguruları, dünyanın en büyük timsahlarını, hayat dolu kelebekleri ve orman ejderlerini burada görebilirsiniz.

Yağmur ormanları Batı Queensland Tropiği Dünya Mirası Alanı’nın 9 bin kilometre karelik bir alanını kaplıyor. Queensland’in kuzeyinde, yağmur ormanları resiflerle buluşuyor.

Burada dünyanın en büyük mercan resif sistemi, Büyük Bariyer Resifi bulunuyor. Resif uzaydan bile görülebiliyor ve keşfedilmek için bekleyen 900 tane adaya sahip. İnanılmaz güzellikte sayısız dalış noktası bulunan resifte, hayatınızın en güzel zamanını geçirebilirsiniz.

Borneo


Dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo, üç tane farklı ülkenin sınırı içerisinde. Bunlar Malezya, Brunei ve Endonezya. Çok çeşitli hayvan ve bitki türlerine sahip adada, bilim adamları her sene yeni türler keşfetmeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük sayvan yürüyüş yolu bulunan Mulu Ulusal Parkı’nı ziyaret edin ve nadir görülen boynuzlu gergedanı yada Birdwing Kelebeğini görün. Kinabalu dağına iki günlü dağ yürüyüşü yapın ve devasa rafflesia çiçeğini, nadir görülen orkideleri ve 300 farklı kuş türünü keşfedin.

Koruma altına alınmış hayvanların rehabilitasyonunun yapıldığı Sepilok Koruma Merkezinde Orangutanları görebilirsiniz. Kinabatangan Nehrinde uzun burunlu maymunları arayın yada Bako Ulusal Parkı’nda daha da nadir bitki ve hayvan türlerini arayabilirsiniz.


Rwanda


Vahşi bir goril ile yüzyüze gelmek gerçekten unutulmayacak bir deneyim ve bu deneyimi Rwanda’nın Volkan Ulusal Parkı’nda yaşayabilirsiniz. Buraya ziyaretler güvenlik ve parkın içinde yaşayan 10 goril ailesinin rahatsız olmaması için olduk sıkı kontrol ediliyor.

İzinler pahalı olsa da, verilen paraların çoğu koruma çalışmalarına gidiyor, ki verdiğiniz para buradaki deneyime kesinlikle değer. Hayatını dağ gorillerini korumaya ve araştırmaya adayan öncü korumacı Dian Fossey, buradaki gorilleri araştırmış ve burada yaşamış.

Fossey vahşi yaşam turizmine karşı olsa da, şu an Dian Fossey Goril Fonu, yasa dışı avlanmayı önleyen ve goriller için daha iyi koruma sağlayan bir turizm yürütüyor.

Rwanda, Afrika’nın en iyi korunmuş yağmur ormanı olan Nyungwe Ormanında görülebilecek şempanzeler de dahil olmak üzere birçok farklı primata ev sahipliği yapıyor.



Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler
Avrupa’da gezilecek en iyi yerler
Amerika’da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder