21 Ekim 2018 Pazar

Avrupa’nın En İyi Dağ Yürüyüşü Rotaları

Avrupa birbirinden çok farklı yeryüzü şekilleri ve nefes kesici manzaraları ile, macera severlere unutulmaz dağ yürüyüşleri sunuyor. İşte sizin için seçtiğimiz Avrupa’nın en iyi dağ yürüyüşü rotaları.

İskoçya Batı Highland Yolu


Batı Highland Yolu, Avrupa’nın en bilinen ve en iyi dağ yürüyüşü rotalarından birisi. Birleşik Krallık'taki en güzel manzaraları bu yolda bir arada görebilirsiniz. Yaklaşık 155 km’lik bu yol Milngavie’den başlıyor ve Ben Nevis yakınlarındaki Fort William kasabasına kadar çıkıyor. Yürüyüş yolu oldukça geniş olan rotada, birazcık yoldan çıkarak Birleşik Krallık'ın en yüksek dağı olan Ben Nevis’e de tırmanabilirsiniz. Bazı noktalar dik olsa da, Batı Highland Yolu neredeyse herkes tarafından yapılabilecek, basit bir dağ yürüyüşü.


Güney Batı Sahil Yolu


Güney Batı Sahil Yolu, İngiltere’nin güney batı kıyıları etrafındaki 1000 km’lik bir yol. Eskiden kaçakçılığı engellemek için sahil güvenlik tarafından kullanılan yol, şu an İngiltere’nin en iyi yürüyüş rotalarından birisi. Sahil yolu oldukça geniş, belirgin ve kolay bir yol, en güzel özelliği ise güneybatı kıyılarının göz alıcı sahilleri. Minehead, Somerset’ten başlayan yol, Dorset, Poole’de son buluyor. Baştan sona yürümek istemezseniz, istediğiniz bir yerinden başlayarak, istediğiniz tarafa doğru yürüyebilirsiniz.

İsveç, Kungsleden


440 km’lik uzunluğa sahip Kungsleden yolunu herkes bitirmese de, İsveç’in en bilinen yürüyüş yolu burası. Genelde yaz aylarında yürüyüş için tercih edilse de, kışları da yolun bazı kısımlarında kayak yaparak ilerleyebilirsiniz. Dağlarla çevrili doğal vadinin içinden, dağlar ile çevrili, ayı, altın kartal ve vaşak gibi vahşi yaşama ev sahipliği yapan doğada yürümek inanılmaz bir deneyim kesinlikle. Yolun kuzey tarafı İsveç Lapland, Avrupa’nın en nefes kesici manzaralarından birisine sahip.


Slovenya Dağ Yolu


Slovenya dağ yürüyüşü dendiğinde akla ilk gelen ülkelerden olmasa da, kesinlikle müthiş rotaları ile Avrupa’nın en iyileri arasında. Slovenya Dağ Yolu ülkenin en yüksek zirvesi olan Triglav dağına bağlanıyor ve 500 km’lik uzunluğu ile Slovenya’nın diğer yüksek dağları ve manzaralarını görmenizi sağlıyor. Avrupa’nın en eski dağ yürüyüş yolu olması da cabası. Daha ne beklenebilir ki bir dağ yürüyüşünden.

İtalya, Cinque Terre, Mavi Yol


The Cinque Terre’s Sentiero Azzuro (Mavi Yol) listemizde yer alan en kısa yol, ancak güzel yollardan da birisi. Cinque Terre kıyısı boyunca dört tane ayrı yürüyüş yolu bulunuyor. Bunların hepsini 8 saatte durmadan bitirebilirsiniz. Ama İtalya’nın en güzel kasabalarına, en güzel yemeklerine sahip Cinque Terre’de biraz durup bunların keyfini çıkarmanız gerekiyor. Ancak maalesef birkaç sene önceki selden ötürü yolun bazı kısımları kapalı olabilir. Yürüyüşe başlamadan önce kontrol etmenizde fayda var.


Corsica GR20


Corsica GR20 Avrupa’yı sırt çantanız ile gezmeyi düşünüyorsanız ve kendinize güveniyorsanız tercih etmeniz gereken, Avrupa’nın en zor dağ yürüyüş rotası. Sürekli inişli, çıkışlı yapısı, dik ve kayalık yolları ile gerçekten zorlayıcı bir rotaya sahip. Corsica tam ortasından geçen yola, eğer gerçekten fit olduğunuza inanıyorsanız cesaret etmelisiniz. Eğer bitirmeyi başarabilirseniz, Avrupa’nın en zor ve en güzel yürüyüşlerinden birisini bitirmenin keyfini yaşarsınız.

İtalya, Amalfi, II Sentiero Degli Dei


Praiano’dan başlayan Sentiero degli Dei, Nocelle biten kısa bir yürüyüş yolu. Yolun ismi Türkçe'ye çevrildiğinde “Tanrıların Yolu” anlamına geliyor. Bu ismi muhteşem manzarası ve nefes kesici yüksekliğinden alıyor. Yol genellikle aşağı doğru eğimli ve Amalfi Kıyısının müthiş manzaralarını sunuyor yürüyenlere.

Avrupa'daki sayısız dağ yürüyüşü rotalarından sizler için seçtiğimiz ilk rotalar bunlardı. Avrupa'daki daha bir çok dağ yürüyüşü yapabileceğiniz rotalar için yazımızın devamına buradan ulaşabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder