6 Ekim 2018 Cumartesi

Küba, El Yunque’ye Tırmanış

Küba gerçekten nefes kesici bir ülke, sizi hep şaşırtan hem de büyüleyen bir ülke. Zamanın eskittiği, bakımsız ama değerini kaybetmeyen, büyüsünü hala koruyan bir ülke Küba. Burayı ziyaret eden herkes, tekrar gelmek için gün sayıyor.

Sömürge döneminden kalma şehirler, özenle korunmuş tarihi miras, el değmemiş sahiller, ilham verici doğa, ilginç kültür ve kaliteli müzik kültürü ile keşfedecek çok fazla şey bulunuyor Küba’da. Lezzetli yemeklerini yerken parmaklarınızı yiyeceksiniz. Aynı zamanda dost canlısı sakinleri de, sizi çok rahat ettirecek.

UNESCO listelerine girmiş canlı koruma alanları, yoğun dağlık bölgeleri, korunan doğa ve endemik canlı yaşamı ile Küba’nın eko sistemi doğa severlerin ağzını açık bırakıyor. Ülkede bulunan bir çok dağ yürüyüşü rotasından bazıları yorucu olmasına rağmen, El Yunque Dağı'na tırmanış aralarından en iyisi.

Küba yapacak şeyler açısından çok zengin olsa da, bu muhteşem doğaya sahip ülkede dağ yürüyüşü yapılacak en iyi şeylerden birisi. Dağ yürüyüşlerinden en iyisi de görkemli El Yunque’ye tırmanış.

El Yunque


El Yunque, zirvesi düz olan ve sadece 575 metre yüksekliğe sahip bir dağ. Guantanamo bölgesinde, adanın güneydoğusunda bulunuyor El Yunque.

Dağın bulunduğu bölge tamamen tropik iklime sahip. Neredeyse her gün yağmur yağan, sıcak ve nemli bir iklime sahip. El Yunque, Baracoa’ya gelen yerli ya da yabancı turistlerin kesinlikle uğradığı bir yer.

Bu görkemli dağa tırmanış, uzun ve dolambaçlı yollardan geçiyor, 10 km’lik ve 6 saatlik mesafenin sonunda ise büyüleyici şelalelere ulaşıyorsunuz. Ziyaretçi merkezinden başlıyor yürüyüş, buradan dilerseniz yanınıza rehber de alabilirsiniz.

İlk kısmını rahatça geçebilirsiniz, sonunda nehre ulaştığınız toprak bir yol sadece. Buradan sonraki zorlu kısım ise bu nehri geçmeniz gerekiyor. Eğer bambudan yapılma cayuca isimli küçük botlardan yoksa, nehri yürüyerek geçmeniz gerekiyor.

Nehri geçtikten sonra kakao ağaçlarının bulunduğu bir yola giriyorsunuz. Bitki örtüsü burada o kadar sıklaşıyor ki, kaybolma şansınız hiç de az değil. Egzotik böcekler ve kuşlar gerçekten etkileyici. Sürekli yağan sağanak yağmur ve nem toprak yolları kaygan ve çamurlu hale getirmiş, bu yüzden yürürken düşmemek için dikkatli olmak gerek. Hatta bu yüzden iyi bir dağ tırmanışı ayakkabınız olsa iyi olur.

İki saat sonrasında zirveye ulaşabilirsiniz normal bir tempoyla. Buradan Karayip Denizi'nin müthiş manzarasını ve Baracoa’nın uzun sahillerini görebilirsiniz. Geri dönüşte yol oldukça kaygan olduğu için biraz daha dikkatli ve yavaş ilerlerseniz iyi olur. Eğer rehberinizi ikna etmeyi başarırsanız, yakınlardaki şelaleleri de görerek geri dönebilirsiniz.

Yolda nehirde yüzebilir ve nehir içinde oluşan doğal havuzlara tırmanabilirsiniz. Sıcak ve nemli bir gün de yapılan dağ yürüyüşü için müthiş bir keyif. Su o kadar temiz ve taze ki, yürüyüşün sonundaki yorgunluğunuzu size unutturuyor.

Genel olarak uzun, çamurlu yorucu bir dağ tırmanışı oluyor El Yunque’ye tırmanmak. Ancak bu tırmanış emekleriniz karşılığını veriyor ve Küba’daki en unutulmaz ve etkileyici deneyimlerden birisini yaşıyorsunuz.

Tavsiyeler


  • Yanınıza bolca su alın. Hava çok sıcak olduğu için suya çok ihtiyacınız olacak.

  • Yanınıza atıştırmalık, hatta yemek alın; yol üzerinde karnınızı doyurabileceğiniz bir yer bulunmuyor.

  • İyi bir dağ yürüyüşü botunuz olsun. Ne kadar düz bir yol olsa da, çamurlu ve kaygan olması işiniz zorlaştırıyor.

  • Mayo ile tırmanın ya da yanınızda kesinlikle bulunsun, nehirde ve şelalelerde suya girmek isteyeceksiniz.

  • Yola çıkmadan önce rehberinizden, yolculuğunuz ve görecekleriniz hakkında bilgi alın.


Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler

Avrupa’da gezilecek en iyi yerler

Amerika’da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder