16 Nisan 2019 Salı

Plitvice Gölleri - Hırvatistan

16 tane kademeli göl bir araya gelerek, yeryüzündeki cennet gibi görünen eşsiz ve büyüleyici bir yer ortaya çıkarıyorlar. Bu göller şelaleleri ve devam eden Tufa yada diğer adıyla Traverten oluşumu ile ünlü. Traverten oluşumu sadece özel ekolojik ve hidrolojik koşullarda mümkün oluyor.

Plitvice çok özel bir yer çünkü sadece bir tane şelale değil, çok çeşitli büyüklükte ve yükseklikteki bir sürü şelaleye ev sahipliği yapıyor. Diğer özelliği ise Plitvice’nin kapladığı geniş alan ve yine traverten oluşumu bu ulusal parkı özel kılan özellikleri.

İnce tahta yolların kenarlarında küçük küçük bir sürü şelale bulunuyor, bu yol sizi Plitvice’nin en büyük şelalesi “Veliki Slap” şelalesine götürüyor. Plitvice üst kısımdaki göller ve aşağıdaki göller olarak bölünüyor. Aşağıdaki göller her tarafından dökülen bir sürü küçük şelaleye sahipken, üst kısımdaki göllerden çok büyük şelaleler harikalar diyarına dökülüyor.

Mavinin ve Yeşilin Her Tonunu Görün


Plitvice’nin her yeri huzur dolu. Burası rüya gibi göllerin, sık ormanların, büyüleyici şelalelerin ve sakin bir çevrenin bulunduğu bir yer. Kalabalık gruplar bile Plitvice’nin çekiciliğini ve sakinliğini bozamıyor.

Ama burada asıl şaşırtıcı olan ise suyun rengi. Burada siyan, akdeniz, turkuaz, meneviş ve daha bir sürü mavi tonunu görebilirsiniz.

Cennette Kaybolun


Plitvice dağ yürüyüşçüleri için de tam bir cennet, 2 tane girişi bulunan parkın dağ yürüyüşü için 8 tane yolu bulunuyor. Hangi yoldan ilerlemeniz gerektiğini bulmak birazcık zor olabilir. Ama hangi yolu seçerseniz seçin, büyüleneceğiniz garantili. Standart dağ yürüyüşü yollarının dışında, ormanın içerisinde ilerledikçe kaybolan yollar da bulunuyor. Ama yol bittikten sonra devam etmenizi kaybolmamanız açısından önermiyoruz.

Plitvice’nin bazı bölümlerinde su o kadar berrak ve temiz ki, suyun altındaki yaşamı çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Cam gibi temiz suyun içerisin, en ufak balıkları bile rahatça görebiliyorsunuz.

Bu kadar temiz bir su da yaşadıkları ve yüzdükleri için balıkları bile kıskanabilirsiniz, çünkü özellikle de insanların göllerde yüzmesi yasak. Ancak bu kural, Plitvice’nin sahip olduğu birçok farklı türden su canlısının hayatını koruyarak, zengin su yaşamını sürdürmesini sağlıyor. Eğer gerçekten böyle bir ortamda yüzmek isterseniz, Plitvice Göllerinin benzerinin bulunduğu Krka Ulusal Parkına giderek orada yüzebilirsiniz.

1990’ların başlarında, Plitvice Gölleri Ulusal Parkı ve çevresi, Yugoslav savaşları sırasında hedef haline gelmiş. Bu savaşlar Plitvice Gölleri’ndeki ekolojik dengeye büyük zarar vermiş, bu yüzden sonrasında UNESCO Plitvice Göllerini Dünya Mirası Listesine alarak koruma altına almış.

Savaş sona erdikten sonra Hırvatistan hükümeti Plitvice’yi eski haline döndürmek için özel çalışmalar yapmış ve Plitvice bu sayede eski haline geri dönmüş. Bu hamla Plitvice’yi 1998’deki görkemli günlerine geri döndürmüş. İnsanoğlunun acımasızlıklarına ve bencilliğine rağmen, doğanın kendini böyle büyüleyici bir şekilde tekrar etmesi gerçekten inanılmaz.

Bitki ve Hayvan Örtüsü


Plitvice’nin diğer bir çarpıcı özelliği ise ormanları. Yoğun vejetasyon bir çok çeşitli nesli tükenmekte olan ve nadir görülen bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Kuşlar, sürüngenler, amfibiler, memeliler ve sayısız bitki türü hep birlikte Plitvice’de yaşıyorlar.

Her Dönem Güzel


Plitvice her zaman güzel, mevsimler ve hava değişse bile. Eğer Plitvice’nin sonbahar gönlünüzü çalıyorsa, baharın neşeli yeşil renkleri de gözlerinizi alacaktır.

Sonbahar ve bahar ayları Plitvice’nin güzelliğine güzellik katıyor, ama kış mevsimi de donan göller ve şelaleler ile, taze kar ile kaplı ağaçlar ile onlardan geri kalmıyor.

Eğer Plitvice Gölleri Ulusal Parkı ile sizi yeterince etkilemeyi başardıysak, hadi hemen Hırvatistan’a uçak biletinizi alın ve yeryüzündeki cenneti ziyaret edin.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler
Avrupa’da gezilecek en iyi yerler
Amerika’da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder