16 Nisan 2019 Salı

Bologna’da Yapılacak En İyi Şeyler

İtalya’ya gelen turistler tarafından gözden kaçırılan Bologna, tam bir saklı cennet. İtalya’da görmeye geldiğimiz önemli simgelere sahip olmayabilir ama burası Venedik gibi güzel kanallara, Pisa kulesi gibi eğimli kulelere, Floransa mimarisi gibi etkileyici mimariye, Napoli gibi enfes yemeklere ve Roma’nın Trevi çeşmesi gibi büyük bir çeşmeye sahip.

2.000 yıllık tarihe sahip olan şehirdeki tek eksik, Kolezyumla yarışabilecek bir amfi tiyatro. Ama Roma ile arasındaki bu küçük fark sayesinde kalabalık turist gruplarından kurtulmuş.

Bologna, İtalya’nın büyük şehirlerindeki bütün karmaşa ve hareketlilikten uzak gerçek İtalya’yı keşfetmek için çok güzel bir şehir. Bu yüzden eğer gerçek İtalya’yı deneyimlemek istiyorsanız, işte size Bologna’yı bir sonraki İtalya hedefiniz yapmanız için gerekli sebepler ve Bologna’da yapılacak en iyi şeyler.

Neptün Çeşmesini Ziyaret Edin


Mimar Tommasa Laureti ve heykeltraş Giambologna tarafından 16.yüzyılda inşa edildiğinden beri Bologna’nın çok sevilen bir simgesi haline gelmiş Neptün Çeşmesi, ama dünya çapında üne Facebook paylaşılan resmini cinsel içerik olarak algıladığında kavuşmuş.

Büyük çeşmenin ortasında Deniz Tanrısı Neptün’ün 4 metrelik bir heykeli bulunuyor. Papa 4. Pius’un anısına inşa edilen çeşmenin, Katolik Kilisesinin gücünü göstermesi amaçlanmış.

Kilise tarafından yaptırılmasına rağmen, çeşmeyi biraz müstehcen bulmuşlar. Giambologna Neptün’ün “erkekliğinin” büyüklüğünü sınırlandırmaya zorlanmış ama sanatçı  Tanrı’nın baş parmağını heykele belli bir açıdan bakınca büyük bir penis gibi görünecek şekilde yerleştirmiş.

Neptün’ün oldukça seksi vücudunun yanısıra, çeşmede birkaç tane dişi deniz perisinin, büyük memelerinden su fışkırtan heykelleri de bulunuyor. Bu özellikleri Facebook’un bu çeşmenin resmini uygunsuz içerik olarak nitelemesine yol açtı, ama aldıkları kötü geri dönüşler sonrasında bu karardan vazgeçtiler.

Bologna’nın Üstü Kapalı Kaldırımlarında Gezin


Bologna’nın geniş portiko ve pasaj ağı sayesinde en şiddetli yağmurlarda bile kuru kalabilirsiniz. Şehirdeki 40-50 km’lik portikolar dünyanın en uzunlarından birisi.

Di San Luca Portikosu, tepenin zirvesine kadar yaklaşık 4 km uzunluğunda 666 tane kemerden oluşuyor. Tepede ise 18. yüzyıl di San Luca Meryem Ana ibadethanesi bulunuyor. Ama bu etkileyici kaldırımları neredeyse şehrin her tarafında bulabilirsiniz.

Bazılarının tarihi 11.yüzyıla kadar uzanıyor ve orta çağ, rönesans, gotik ve 19. yüzyıl mimarisine sahip portikolar bulabilirsiniz. St. Luke ve Alemanni portikoları da dahil olmak üzere şehrin bir çok portikosu neredeyse hiç yenileme çalışması geçirmemiş ve bu yüzden en başta yapıldıkları orjinal materyalden oluşuyorlar.

Bologna Kulelerine Tırmanın


Bologna kuleleri bütün şehirden görülebilen ortaçağ mimarisine sahip kulelerden oluşuyor. Bir zamanlar sayıca çok fazla oldukları için şehri antik bir gökdelen şehri gibi gösteriyorlarmış. Şimdilerde ise, 21 tane kule bulunuyor, bunlardan iki tanesi en ünlüleri.

Bologna’nın sadece bir tane değil, iki tane eğik kulesi var. Asinelli ve Garisanda kuleleri düz duramayan iki kule, ama bu daha fazla eğime sahip olan Garisenda’da daha bariz bir şekilde görülebiliyor.

Bir günlüğüne bile Bologna’ya gelseniz de, Asinelli Kulesine kesinlikle çıkmalısınız. Buraya tahta dar merdivenlerden çıkmak bile bir macera. Şehrin göbeğinde bulunan kulede zirveye ulaştığınızda, Bologna’nın nefes kesici bir manzarasını göreceksiniz.

New York City’de bir zamanlar bulunan Dünya Ticaret Merkezinin mimarı Minoru Yamasaki’ye ilham olmuş bu iki kule.

İtalyan Mutfağının Merkezi


Bologna şehri “şişman olan” olarak biliniyor ve bu lakabı hak ediyorlar. Eve dönmeden önce size birkaç kilo aldıracak lezzetli bir çok yemek bulunuyor Bologna’da.

Bologna’nın en iyi özelliklerinden birisi, restoranlar bile oldukça uygun fiyatlı böylelikle herkes enfes yerel mutfağın tadını çıkarabilir. Açıkçası buradaki yemekler bile, hemen bir uçak bulup buraya gelmeye değer.

Tabii ki Bologna mortadella yada bologna sosu gibi uluslararası ün kazanmış tatların doğduğu yer. Gerçek mortadella sosu, Amerikan türlerinden çok daha lezzetli ve güzel. Genelde bu sos çekilmemiş biber tanesi, antep fıstığı ve yağ içeriyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder