16 Nisan 2019 Salı

İzlanda Vatnajökull Ulusal Parkı

İzlanda’da yapacak bir şeyler arıyorsanız, Vatnajökull Ulusal Parkı herkesin listesinin ilk sırasında olması gereken bir yer. İzlanda’nın yüz ölçümünün %13’ünü kaplayan park, Batı Avrupa’nın en büyük ulusal parkı. Ulusal Park içerisinde bir çok büyüleyici doğal güzellik saklıyor ve tamda buz ve ateşin etkileşiminden oluşmuşlar.

Bu bölgede beyaz buzullar, kara kumdan sahillere doğru alçalıyor, sıcak akıntılar donmuş buz yüzeylerden fışkırıyor. Vatnajokull Ulusal Parkı aynı zamanda İzlanda’nın en yüksek dağı olan Hvannadalshnukur Dağına, İzlanda’nın en büyük buzulu olan Vatnajökull’a ve Avrupa’nın en güçlü şelalesi Dettifoss Şelalesine ev sahipliği yapıyor.

Buraya gelen misafirler uzun kanyonları, Jökulsárgljúfur’daki devasa şelaleri, Skaftafell’in buzullarını görebilir ve  Lónsöræfi’nin vahşi doğasını, Lakagigar’ın yıkıcı volkanik patlamasından kalan kalıntıları keşfedebilir.

Bu parkta Avrupa’nın en büyük buzulu üzerinde kar aracı sürebilir, buz dağlarının arasında gemi ile gezebilir yada kara kumdan arazileri ATV ile gezebilirsiniz. Dağ yürüyüşü, buzul tırmanışı, skidooing ve köpek kızağı gibi aktiviteler, bu macera dolu parkın misafirine sunduğu aktivitelerden bazıları. Burada yapacak şey çok.

Aşağıdakiler Vatnajökull Ulusal Parkı’nın en iyi etkinlikleri. Parkın çoğu bölümü kışın kötü hava yada ulaşım engellerinden dolayı kapalı oluyor. Temmuz ve Ağustos arasında bir gezi planlarsanız, parkın çoğuna erişebilirsiniz ve daha fazla seçeneğiniz olur.

Hvannadalshnúkur


Bu dağ İzlanda’nın en yüksek dağı, 2.199 metre yükseklikteki kayalıklı zirve Vatnajökull’un buz tabakasının içinden yükseliyor. Buraya dağ yürüyüşü yaparak unutulmaz bir deneyim yaşayabilir, Vatnajökull buzulunun ve buz tutmuş nehrin geniş kumlu yatağının nefes kesici manzarasına tanıklık edebilirsiniz.

Havanın açık olduğu bir günde zirveyi Skaftafell’den görebilirsiniz, buradan Öræfajökull Volkanı’nın zirvesindeki kraterin kuzeybatı kenarındaki piramit bir zirve gibi gözüküyor.

Dağ tırmanışı hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlu, bu yüzden tırmanışı tamamlayabilmek için profesyonel ekipmanlara ihtiyacınız olmasa da, iyi deneyime sahip olmanız gerekiyor. Bu dağa tırmanış popüler olsa da, karşılaşacağınız sayısız ve saklı buz yarıkları, tecrübeli dağ rehberlerine ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor.

Vatnajökull


Bu buzul Avrupa’nın en büyük buzulu ve buzul altı yapısı bir çok geniş ve dar buzul vadilerini ve etkileyici kanyonları içeriyor.

Buzul parçası İzlanda’nın yüzölçümünün yaklaşık %8’ini kaplıyor ve 600-800 metre yüksekliğe ulaşan yüksek bir platoda bulunuyor. Güneybatı tarafından iç kısımların manzarasına sahip ve zirvesinden aşağıya doğru buzullar iniyor.

Vatnajökull merkezindeki volkanik aktif bölgede bulunan buzulaltı gölünden almış ismini. Grimsvötn şu anda İzlanda’nın en aktif volkanı ve bu devasa buz tabakasının 400 metre altında bulunuyor. Bu volkan İzlanda’daki volkanlar arasında en yüksek sıklıklı patlayan volkan, patlama olduğunda ise büyük buzul seline sebep oluyor.

Lónsöræfi


Lón bölgesi İzlanda’daki en uzak ve en zorlu dağ tırmanışlarına sahip bir bölge. Burası Vatnajokull Bölgesinin en doğusundaki bölge ve aynı zamanda renkli riyolit Stafafellsfjöll Dağlarının yada diğer adıyla Lónsöræfi’nin bulunduğu yer.

Dağlar Vatnajökull buzulunun doğusunu kaplıyor ve İzlanda’nın en büyük koruma alanına ev sahipliği yapıyorlar. Arazide engebeli ve derin kanyonlar bulunduğu için tırmanış zorlu ve bazı yollarda nehirden karşıya geçmeniz gerekiyor. Aynı zamanda Ren Geyiği bile görebileceğiniz, korumalı ve oldukça yeşil vadilerde bulunuyor.

Dettifoss


Avrupa’nın en büyük ve en güçlü şelalesi Dettifos’un büyüklüğünü ve gücünü gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız. Buzul nehirden beslenen şelale devasa bir vadiye boşalıyor.

Şelale 44 metre yüksekliğinde, 100 metre genişliğinde ve yaklaşık olarak saniyede 500 metre küp debiye sahip. Şelaleye yaklaştıkça ayaklarınızın altındaki zemin titremeye başlıyor, şelale büyüleyici güzelliğini inanılmaz gücünden alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder