26 Nisan 2019 Cuma

Doğu Avrupa Gezi Rehberi - Prag

Avrupa’nın en güzel 3 şehri, sanki gece gökyüzünde parlayan takım yıldızı gibi yan yana uzanıyor. Birbirlerine yakınlığı bu 3 şehri hiç uçağa binmeden, kolayca keşfederek unutulmaz bir gezi yapabilmenizi sağlıyor.

Çoğu turist Avrupa’yı demir yolu ile gezmenin, bu etkileyici şehirleri keşfetmenin en iyi yolu olduğunu söyleyecektir. Avrupa’nın geniş demir yolu ağı oldukça gelişmiş, konforlu, hızlı ve güvenli bir seyahat sunuyor ünlü şehirleri arasında.

Bir kaç tane tren seçeneğiniz bulunuyor, isterseniz yüksek hızlı bir tren olan Railjet’i seçerek, zamandan ve paradan tasarruf ederek, planınızı değiştirebilirsiniz.

Bu yazı dizimiz de kültür ve sanat için sizleri Doğu Avrupa’nın en iyi şehirlerine, artık bir simge haline gelmiş üç ülkenin, nehir kıyısında bulunan üç şehrine götüreceğiz. Prag, Viyana ve Budapeşte. Doğu Avrupa’nın en iyi yerlerinden ilk durağımız Viyana’dan önceki yazımızda bahsetmiştik. Sonraki durağımız ise Çek Cumhuriyetinin güzel başkenti Prag.

Prag


Prag zengin tarihi, sayısız müze ve sanat galerisi, tanınmış okulları ile dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi. Sürekli dünyanın ziyaret edilmesi gereken ilk 10 şehri listesine girmeyi başarıyor Prag, hadi gelin Prag’ı bu kadar özel ve gözde yapan özelliklerine birlikte göz atalım.

Görülmesi Gereken Yerler


Çek Cumhuriyeti’nde birçok kale bulunuyor ve en iyilerini Prag’da bulabilirsiniz. 9. yüzyılda inşa edilmiş olan Prag Kalesi burada bulunuyor ve halen Çek Cumhuriyeti başkanının ofisi kalenin içerisinde bulunuyor.

Prag’da bulunan diğer kaleler kış aylarında kapalı olabilirler, ancak Prag kalesinin kapıları tüm yıl boyunca ziyaretçilere açık. Şehrin hemen dışında bulunan diğer bir popüler kale ise Karlštejn Kalesi.

Vltava Nehrinin üzerinde bulunan Charles Köprüsü’nden, büyüleyici gün batımını izlemelisiniz. Prag’ın en bilinen turist atraksiyonu olan Astronomik Saat şuan bakımdan geçiyor ama 2018 Ekim civarında tekrardan ziyaretçiler için faaliyete geçecek.

Tarihi mimariyi, sokak yemeklerini keşfedin ve Eski Şehir meydanında gösteriler yapan sokak sanatçılarını izlemenin tadını çıkarın. Sonrasında Sigmund Freud’un gökyüzünde sallanan heykelini görmeye gidebilir yada Vltava nehri üzerinde düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz.

Ulaşım


Çoğu Avrupa şehrini olduğu gibi Prag’ı da en iyi yürüyerek keşfedebilirsiniz ama ayakkabılarınızın rahat olması önemli çünkü çoğu sokak kaldırım taşından yapılma ve bir çok yokuş bulunuyor.

Otobüslerin, tramvayların ve metroların çoğu 7/24 işlevsel. Dilerseniz 24 saatlik yada 3 günlük kısa süreli turist toplu taşıma kartı alabilirsiniz.

Taksi kullanmak isterseniz de kurumsal bir şirkete bağlı olarak çalışan taksileri tercih edin, bunların bilgileri taksilerin üzerlerinde yazılı oluyor. Yine de dikkatli olmakta fayda var, Prag taksi sürücüleri çok da güvenli değiller.

Tavsiyeler


Viyana’nın zıttına, Prag’daki mağazalar haftanın 7 günü açık. Burada gece hayatı diğer Avrupa şehirlerine göre daha geç başlıyor, yani eğer eğlenmeyi düşünüyorsanız, kendinizi birazcık geç saatlere göre hazırlayın.

Para bozdurma işlemlerinizi sokaktan yada döviz bürolarından yapmaktan kaçının, sizi ya dolandırabilir yada size fahiş kur oranları uygulayabilirler.

Kalabalıktan kaçınmak için gezilerinizi sabahın erken saatlerinde ya da akşam üstü yapmaya özen gösterin.

Prag Avrupa’nın en iyi ve en ucuz birasına sahip. Pilsner Urquell’i kesinlikle deneyin, fiyatı da yaklaşık 2€ civarında.

Bir sonraki durağımız: Budapeşte


Sonraki ve son durağımız Budapeşte, buraya en iyi ulaşım yolu ise yine tren yolu ile. Prag’dan Budapeşte’ye olan 450 kilometrelik yolculuk, Prag’daki merkez istasyondan başlıyor ve yaklaşık 7 saat sürüyor. Tren bileti ise yaklaşık olarak 70€.

Macaristan’ın zengin tarihe sahip başkenti Budapeşte hakkındaki gezi yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder