26 Nisan 2019 Cuma

Avrupa’nın En İyi Dağ Yürüyüşü Rotaları - 2

Avrupa'nın en iyi dağ yürüyüşü rotalarından birkaç tanesini önceki yazımızda sizlerle paylaşmıştık. İşte Avrupa'nın macera dolu diğer dağ yürüyüşü rotaları.

İsviçre, Jungfrau


Dağcıların çok sevdiği bu bölgede, her gün sayısızca dağ yürüyüşü planlayabilirsiniz. Avrupa’da normalde sürekli değişen hava durumu sebebiyle hangi dağlara tırmanacağınızı planlamak zordur, ancak Jungfrau bölgesinde her hava koşuluna uygun bulabileceğiniz bir rota bulunuyor. Wilderswil, Grindelwald, Wengen ya da Mürren başlangıç noktanız olabilir, buralardan istediğiniz vadiye doğru yürüyüşünüzü yapabilirsiniz. Eğer zorlu bir şeyler arıyorsanız, yüksek Alp Dağları'na tırmanabilir, dik dağ yamaçlarında asılı kalabilirsiniz.

Camino de Santiago


Aziz James yolu olarak da bilinen bu yol, ünlü bir haç yolu aslında. Yol Aziz James’in mezarının bulunduğu Santiago de Compostela’ya doğru gidiyor. Camino yolu içerisinde bir çok yolu kapsıyor. En ünlülerinden birisi Jean Pied de Port’da son bulan Camino Fransa. Bu yol Pyrenees’den geçerek, Pamplona ve Leon gibi şehirlerden geçerek İspanya, Santiago’ya varıyor. Oldukça belirgin ve rahat olan yolun tek zorluğu uzunluğu. Bütün yol neredeyse 790 kilometre.

The Tour de Mont Blanc


The Tour de Mont Blanc genelde Avrupa’nın en iyi yürüyüş yolu olarak adlandırılır. Fransa, İsviçre ve İtalya olmak üzere 3 tane ülkeden geçen rota, 170 km uzunluğuna sahip ve Batı Avrupa’nın en yüksek dağı olan Les Houches, Chamonix’de başlayıp bitiyor. Alplerin ve tabii ki Mont Blanc’in nefes kesici manzaralarının yol üstünde olduğunu söylemeye gerek bile yok bizce. Yolun bazı kısımları tik tırmanışlardan oluşsa da özel bir ekipman gerektirmiyor, ancak fit olmanız şart.

İtalya Alta Via 1


Dobbiaco’dan başlayarak, güneyde Bellumo’ya kadar ulaşan Alta Via 1, İtalya’nın büyüleyici Dolomitlerinin arasından geçiyor. Bu oldukça yüksek dağ yürüyüşü sırasındabirçok nefes kesici manzaraya tanıklık edebilirsiniz. Yol üzerinde Birinci Dünya Savaşı alanlarından da geçiyorsunuz. Eğer birazcık adrenalin için tırmanmak isterseniz, dik dağ yamaçlara ve tünellere tırmanabilirsiniz. Bu yürüyüşün yaklaşık uzunluğu ise 120 kilometre.

 

Andora Pesson Gölü Yolu


Andora küçük bir ülke olsa da, manzara açısından çok zengin bir yer. Pyrenees dağlarının arasında bulunan Andora’nın, bir sürü müthiş yürüyüş rotasına sahip olması gayet normal. Biz ise, sizler için Pessons Gölleri etrafındaki dağ yürüyüşünü seçtik. Yol Encamp vadisinden dik bir tırmanış ile ilk göle ulaşarak başlıyor, son olarak Pessons Pass’de bitiyor. Toplam yol uzunluğu 12 kilometre.

Yunanistan Meteora


Yollar çok belirgin olmadığı ve haritası olmadığı için Meteora yürüyüşü çok da kolay olmuyor. Böyle bir yolun Avrupa’nın en iyileri listesine girmesinin sebebi ise, bölgenin ünlü olduğu kum taşından kuleleri görmenin en iyi yolu olması. Bu kuleler aynı zamanda manastırlarıyla ünlüymüş eskiden. En iyi günlük yürüyüş Doupiani Kayasından başlayarak Ypapanti ve Büyük Meteoron’a doğru olan. Eskiden keşişler tarafından kullanılan yollardan geçilse de bazı yerlerden geçmek tam olarak hazır değilseniz zor olabilir.

Romanya Fagaras Dağları Sırtı


Romanya Avrupa’nın en az bilinen yürüyüş rotalarından birisi. Ama Karpat Dağları çevresinden Fagaras Dağları’nın sırtından yürüyüş yapmak gerçekten inanılmaz. Fagaras Sırtı yolu ülkenin en yüksek zirvesi Mondoveanu dağından geçiyor ve müthiş manzaralar sunuyor Bu rota çok tercih edilmediği için yol boyunca çok imkan ve kalacak yer yok. Yanınızda çadır ve bir yol arkadaşı getirseniz iyi olur.  

Karadağ Durmitor Ulusal Parkı


Durmitor’da çok popüler olmayan bir yürüyüş rotası. Genelde Kotor’dan bir günlüğüne yürüyüş yapmak için çıkılan bir rota, ama bir kaç gün ayırırsanız Karadağ’ın size sunacağı müthiş manzaraları var. Parkın çevresinde birçok yürüyüş rotası var, ama Karadağ’ın en yüksek zirvesi Bobotov Kuk zirvesine çıkmadan ayrılmamalısınız. Yürüyüş sadece bir gün sürüyor, ama birazcık zorlu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder