16 Nisan 2019 Salı

Lizbon’un En İyi Müzeleri

Müzeler, Lizbon'daki en popüler kültürel mekanlardan bazıları ve şehir, klasik mimariden modernizme, tarihi saraylardan çağdaş mimarların tasarladığı binalara kadar geniş bir yelpazeye sahip.

İşte Lizbon’un en iyi müzeleri.

Museu Nacional do Azulejo


Ulusal Çini Müzesi olarak bilinen bu müze, azulejo (dekoratif karo)’ya adanmış bir seramik müzesidir. Burada mozaiklerin güzel bir koleksiyonu bulunuyor ve bu sanatın 16. yüzyıla kadar uzanan farklı tekniklerini ve stillerini burada öğrenebilirsiniz.

Müze 1509 yılında Kraliçe D. Leonor tarafından kurulan Madre Deus Manastırı'nda yer almaktadır. Çini dışında 19'uncu yüzyıldan 20. yüzyıla kadar seramik, porselen ve fayans bulunmakta müze içerisinde. Kalıcı sergisi, karo üretimi için kullanılan malzeme ve tekniklerin bir gösterimi ile başlar. Bundan sonra sergi düzeni kronolojik bir sıra takip ediyor.

Museu do Oriente


Portekiz'in Asya ile olan ilişkilerinin ve keşfetmesinin uzun tarihine adanan Doğu Müzesi, Doğudaki Portekiz varlığına özel bir vurgu yaparak Asya sanatına adanmıştır.

Doğu Müzesi Alcântara sahilinde yenilenmiş bir endüstriyel binada yer almaktadır. Koleksiyon içerisinde; Endonezya tekstilleri, Japon ekranları, antika enfiye şişeleri, Asya'da batıya ihracat etmek için yapılan haçlar ve maskeler, kostümler ve aksesuarlar gibi nadir ve paha biçilmez eserler bulunuyor.

Bir müze olmasının yanı sıra, Müze içerisinde aynı zamanda konferans salonunda canlı şov programları düzenleyen ve Asya yemekleri ve kültürü hakkında dersler veren bir eğitim merkezi veren bir kültür merkezi bulunuyor.

Antik Sanat Ulusal Müzesi


MNAA olarak da bilinen Antik Sanat Ulusal Müzesi, modern bir 17. yüzyıl sarayında (Palácio de Alvor-Pombal) bulunan Rua das Janelas Verdes'deki eski bir sanat müzesidir. Tarihi koleksiyonu, Ortaçağ'dan 19. yüzyılın başına kadar uzanan resim, heykel, metal işleri, tekstil, mobilya, çizimler ve diğer dekoratif sanat formlarını içeriyor.

15. ve 16. yüzyıldan kalma Portekizli tabloların yanı sıra tarihi Avrupa sanatının da büyük bir koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor bu müze. Müze salıdan pazara 10: 00-18: 00 saatleri arasında açık ve standart giriş ücreti 6 €.

Calouste Gulbenkian Müzesi


Avrupa'nın en iyi özel sanat koleksiyonlarından biri olan Calouste Gulbenkian Müzesi, hem modern hem de tarihi sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Mısır, Yunan, Roma, İslam, Asya ve Avrupa sanat eserlerini burada bulabilirsiniz ve en önemli parçası altın rengi bir Mısırlı mumya maskesi.

Koleksiyon, 20. yüzyılın en zengin adamlarından biri olan petrolcü Calouste Gulbenkian tarafından 40 yıl boyunca toplanmış. Daha sonraki yıllarda Portekiz'e taşınan Gulbenkian, 1955'te öldüğü zaman sanat koleksiyonunu ülkeye bağışladı.

Ajuda Sarayı


Ajuda Sarayı Portekiz'in son kraliyet sarayı  ve bundan daha önce Portekiz monarşisinin eviydi, ancak bugün 20 yüzyıldan daha önceki dönemlere ait dekoratif sanatlar üzerine yoğunlaşan bir müze: mücevher, goblen, mobilya, cam ve seramik gibi resim, gravür, heykel ve fotoğraf koleksiyonları müzenin sahip olduğu eserlerden bazıları.

Avrupa'nın en görkemli ve itibarını yitirmiş kraliyet saraylarından birisi olan Ajuda Sarayı, muhteşem renkleri ve mobilyaları ile Tagus nehri üzerinde inanılmaz bir manzaraya sahip. Buradan Kraliçe'nin özel şapelini ziyaret edebilir ve El Greco’nun “Veronica Veilleri” ni görebilirsiniz.

Colecção Berardo Müzesi


İsmini José Berardo ve Berardo Koleksiyonundan alan ve  2011 yılında açılan müze, sürekli olarak sergilenen sergiler ve geçici sergiler dahil olmak üzere 1000'den fazla modern sanat eserini içeren bir koleksiyonla, Centro Cultural de Belém Sergi Merkezi'nde yer almaktadır.

Koleksiyon, Pablo Picasso, Hans Bellmer, David Hockney, Andy Warhol, Sol LeWitt, Bridget Riley, Frank Stella, Ellsworth Kelly gibi kelimenin tam anlamıyla yüzlerce çok önemli sanatçının eserlerinden oluşuyor.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye’de gezilecek en iyi yerler
Avrupa’da gezilecek en iyi yerler
Amerika’da gezilecek en iyi yerler

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder