26 Nisan 2019 Cuma

Ölmeden Görmeniz Gereken Tarihi Alanlar

Dünya, insanlar tarafından inşa edilmiş nefes kesici harikalarla dolu. Binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca inanılmaz şeyler inşa edilmiş, ancak maalesef sadece birkaç tanesi günümüze kadar ulaşabilmiş. Antik medeniyetler tarafından kurulan bir çok nefes kesici ve tarihi alanlardan en iyilerini seçmek tabii ki zor.

İşte sizin işinizi kolaylaştırmak için seçtiğimiz ölmeden önce görmeniz gereken tarihi alanlar listemiz.

Machu Picchu


Eski bir Inca şehri olan Machu Picchu, Peru’nun Cusco bölgesinde 2500 metre yüksekliğindeki dağın tepesinde tam Kutsal Vadinin üzerinde  bulunuyor. 1983’den beri UNESCO Dünya Mirası Alanı olan şehir, Dünyanın 7 Harikasından Birisi de seçilmiş. Güney Amerika kıtasındaki en iyi arkeolojik alan olan Machu Picchu, kesinlikle görmeniz gereken tarihi alanların başında yer alıyor.

Angkor Wat


Kamboçya, Siem Reap’te bulunan Angkor Wat tapınak kompleksi, 1992’de UNESCO Dünya Mirası Alanı seçilmiş. Aynı zamanda 400 kilometrekarelik alanı ile dünyanın en büyük dini anıtı unvanına da sahip. Yüzlerce inanılmaz ve büyüleyici tapınak ve kalıntıların bulunduğu Angkor Wat’da, görmeniz gereken en iyi tapınaklardan bazıları Bayon Tapınağı, Angkor Wat Tapınağı ve Angkor Thom Tapınağı.

Akropolis


Antik bir hisar olan Akropolis, Atina’da bir dağın tepesinde bulunuyor. Parthenon, Propylea ve Zafer Tanrısı Athena’nın tapınağı gibi bir çok tarihi yapı ve kalıntısı bulunuyor Akropolis’de. 1987’de UNESCO Dünya Mirası seçilmiş olan Akropolis, Yunan tarihi, mimarisi ve ruhunun önemli bir sembolü.

Chichen Itza


Kolomb öncesi Maya medeniyetinin en büyük arkeolojik şehri olan Chicen Itza, Meksika’da Yucatan eyaletinde bulunuyor. Antik şehrin merkezinde, devasa piramidi El Castillo bulunuyor. 1988’de UNESCO Dünya Mirası listesine seçilmiş şehir, aynı zamanda Dünyanın 7 Harikası listesine de girmiş.

Kolezyum


Roma’nın tam ortasında bulunan Kolezyum, antik bir amfi tiyatro ve 80.000 kişilik kapasitesi ile şimdiye kadar inşaa edilmiş en büyük amfi tiyatro. Yıllar boyunca depremler ile yıpransa da Kolezyum, Roma’nın dünyaca ünlü sembolü olarak kesinlikle görülmesi gereken bir yapı.

Giza Piramitleri


Mısır’da Kahire’nin sınırında yer alan Giza Piramitleri, 3 tane piramitten, Büyük Sfenksten ve birkaç tane mezarlıktan oluşuyor. 1979’da Dünya Mirası listesine seçilmiş Giza Piramitleri, firavunlar ve tanrıçalar için mezar olarak inşa edilmiş. Dünyanın en ünlü ve en çok ziyaret edilmiş alanı olan Piramitleri kesinlikle görmeniz gerekiyor.

Stonehenge


Tarih öncesi bir anıt olan Stonehenge, İngiltere Wiltshire’da bulunuyor. 4 metre uzunluğunda bir kaya takımından oluşan Stonehenge’in, 2500 ila 5000 yıl önce inşaa edildiği düşünülüyor. Dünyanın 7 Harikasından birisi olan alanda, Druidler ve Paganlar önemli olayları kutlamalar yapıyorlar.

Çin Seddi


Çin’in tarihi kuzey sınırı boyunca doğudan batıya doğru uzanan duvarlardan oluşuyor Çin Seddi. İnşa edilme amacı Çinlileri Avrasya’dan gelebilecek istilalara karşı korumakmış. 1987’de UNESCO Dünya Mirası seçilen duvar, Çin’in en ünlü yapısı ve uzaydan dahi görülebiliyor.

Bagan


Myanmar’daki en eski şehir olan Bagan, 2 bin küsür tapınak ve pagodaya ev sahipliği yaptığı için tapınaklar şehri olarak bilinir. UNESCO tarafından birçok tapınak ve pagoda restorasyona uğramış ve koruma altına alınmış. Eğer sabahın erken saatlerinde giderseniz, efsanevi Bagan güneş doğuşunu ve akşamları da batışını seyredebilirsiniz. Sıcak hava balonları ile Bagan’ın üzerinde diğer yüzlerce balonun arasında gezmek, kesinlikle ölmeden önce yapmanız gereken bir etkinlik.

Tac Mahal


1648’de imparator Shah Jahan’ın emriyle eşinin anısına inşa edilmiş Tac Mahal, beyaz mermerden yapılmış bir mozole. 1983’de UNESCO Dünya Mirası seçilmiş yapı, Hindistan’ın en önemli alanlarından ve ölmeden önce görmeniz gereken bir yapı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder