12 Temmuz 2017 Çarşamba

Krakow gezilecek yerler

Polonya’nın öğrenci şehri olan Krakow harika ortaçağ mimarisi, kaleleri, leziz yemekleri ve ucuz içkileri ile ülkenin en çok turist çeken şehirlerinden bir tanesi. Krakow’a uğramadan Polonya geziniz eksik kalacaktır. Bu yazımızda Krakow gezilecek yerleri ve yapılacak en iyi aktiviteleri sizler için derledik.

Krakow'da nerede kalınır

Krakow’da otel fiyatları ortalama 40 Dolardan başlıyor. İnternet ve kahvaltı dahil bir oda istiyorsanız, gecelik 45 Doları gözden çıkarmanız lazım. Daha ekonomik alternatif arayanlar, fiyatları gecelik 6-12 Dolar arasında değişen hostel’ları deneyebilirler. Bizim tavsiye ettiklerimiz, her hafta bol bol ücretsiz yiyecek içecek sunulan Polonya partileri düzenleyen Greg and Tom’s Hostel ile Flamingo.

Krakow'da ne yapılır

Geleneksel Polonya mutfağını denemek isterseniz bir Süt Barı (Bar Mleczny) bulun; burada fiyatlar oldukça uygun. Ulaşım konusu ise dert edilecek bir durum değil; şehrin önemli hemen hemen her noktasına yürüyerek gitmek mümkün.
Görkemli ortaçağ kaleleri ilginizi çekiyorsa Wavel Kalesi’ne gitmenizi tavsiye ederiz ve bu yüzden Krakow gezilecek yerler listemize ekledikBu kale 14. Yüzyılda inşa edilmiş olup bir tepe başında Polonya hükümdarlarına ev sahipliği yapmış bir yer. İçeride sanat eserleri ve mobilya koleksiyonu içeren odaları ziyaret edebilirsiniz. Giriş belirli günlerde ücretsiz.
Krakow’da mutlaka görmeniz gereken bir yer, muhtemelen şimdiye kadar adını duymuş olduğunuz Auschwitz – Birkenau toplama kampı. Burası merkezden otobüsle bir saat uzaklıkta ve Hitler’in Nihai Çözümü olan Yahudi ırkının toptan yok edilmesi planını yürüttüğü yer. Kamp artık bir müze ve buraya yapacağınız ziyaret günün büyük bir kısmını alacaktır, ancak buna değeceğini garanti ederiz. Buraya rehberler eşliğinde tur düzenleyen birçok firma var; tavsiyemiz bir rehbere takılıp o devre yaşanmış gerçek hikayeler eşliğinde tanıklık etmeniz.
Krakow gezilecek yerler den bir tanesi de, Ortaçağdan bu yana sofra tuzu üretmek için kullanılan, ancak 2007’den beri müze olarak muhafaza edilen Wieliczka Tuz Madenleri. Burada yerin altında madencilerin tuzdan yaptıkları heykelleri, şamdanları, katedralleri ve ibadet yerlerini oldukça ilgi çekici bulacağınızdan eminiz. Krakow’dan ulaşım dahil İngilizce konuşan rehberli bir turun size maliyeti 50 Dolar kadar olacaktır.
Krakow, İkinci Dünya Savaşı’nın izlerini taşıyan bir şehir. Burada görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biri de Steven Spielber’gin meşhur filmi Schindler’in Listesinde hikayesini anlattığı Oskar Schindler’in fabrikası. Burası, İkinci Dünya Savaşı’nın tarihine muazzam bir yolculuk yapabileceğiniz bir müze. Önceden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz.
Krakow’da yapabileceğiniz ilgi çekici diğer aktivitelerden bir tanesi de Kazimierz’deki Plac Nowy veya Yahudi Mahallesindeki açık hava bitpazarları; burada Cumartesi günleri ilginç antika eşyalar, Pazarları ise kıyafet bulabilirsiniz. Buralardan sonra Krakow Modern Sanatlar Müzesi MOCAK’a uğrayabilirsiniz. Müze meraklılarının gidebileceği en iyi yerlerden biri de Şehir Meydanının tam altında bulunan, arkeologların oluşturduğu Yeraltı Müzesi. Burada Krakow’un kuruluşundan bu yana gösterdiği gelişimi 3D teknoloji, videolar ve simülasyonlar ile izleyebilirsiniz.
Şehirde gitmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler içinde; St. Florian’s Gate’ten Florianska’ya , aşağıya Grodzka’dan Wavel Kalesi’ne kadar uzanan Kral Yolu; şehir merkezinin güneyinde yer alan, şu anda çok canlı sanatçı ve öğrenci nüfusuna ev sahipliği yapan Yahudi banliyösü (iyi vakit geçirmek için Plac Nowy etrafındaki 4zl/8zl vodka barı veya Alchemia adlı barı mutlaka görün); komünist dönemin kasaba deneyini yaptığı ve propaganda amaçlı kullandığı Nowa Huta ve Jagiellonian Universitesi’nde bulunan, yüzyıllar boyunca bir bilim ve araştırma merkezi olan, hatta zamanında Kopernik’in öğrencisi olduğu ve Ortaçağdan kalma geniş bir bilimsel araçlar koleksiyonu içeren, Polonya’nın en eski üniversite binası Collegium Maius var.

Tatil planını yapmadan önce Polonya'daki diğer yerlere göz atmayı unutmayın !
http://www.eniyiyerler.com/yerler/polonya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder