27 Eylül 2018 Perşembe

Nepal'de Dağ Yürüyüşü

Büyüleyici dağları ile ünlü olan Nepal, tabii ki en çok dünyanın en yüksek dağı olan Everest ile biliniyor. Dünyanın her yerinden binlerce insan yeryüzünün en yüksek noktasını görebilmek için buraya geliyor. Ne kadar büyüleyici olsa da Everest Dağı, Nepal'de keşfedilmesi gereken yerlerden sadece bir tanesi.

Himalaya sıradağları tabiri caizse ülkenin omurgası gibi ve bu sıradağları oluşturan dağları görünce unutulmaz bir deneyim yaşayacaksınız. Adrenalin ve macera severler için Nepal'i keşfetmenin en iyi yolu dağ yürüyüşü yapmak.

Nepal'de dağ yürüyüşü yapmak için bir çok seçenek bulunuyor. Sizler için Nepal'de dağ yürüyüşü rotalarını bu yazımızda anlatacağız.

Nepal'de en fazla 5 günlük kısa, en fazla 12 günlük orta ve doğada uzun süre kalmayı seven maceracılar için 20 günlük uzun dağ yürüyüşleri yapılabilir.

Her yerde bulabileceğiniz iç ısıtan çay evlerinde, sıcak çaylar eşliğinde yerliler ile hikayeler paylaşabilirsiniz. Nereye giderseniz gidin bir şekilde ya yerli birisinin evine ya da bir çay evine yolunuz düşüyor. Nepal halkının misafirperverliği gerçekten muhteşem.


Dağ Yürüyüşü Ne Zaman Yapılmalı


Kesin bir cevabı yok bu sorunun. Ama sezon sonunu daha az insan olacağı içi tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki aylar listemiz genel hava şartına göre oluşturuldu, ancak Nepal'de ve Himalayalar'da hava durumu hızlı bir şekilde değişebileceği için, yürüyüş yapmayı planladığınız vakitlerdeki hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın.

Gokyo Yürüyüşü: Ekim - Kasım ve Şubat - Mayıs

Everest: Ekim- Aralık ve Şubat - Mayıs

Mardi Himal: Ekim - Kasım ve Mart - Nisan

Upper Mustang: Mayıs - Ekim

Nepal'de bir çok dağ yürüyüşünde rehber ve taşıyıcı şartı bulunuyor. Inner Dolpo, Upper Mustang gibi alanlar kısıtlamalı olduğu için rehber bulundurmanız zorunlu. Eğer rehber zorunluluğu bulunuyorsa yürüyüş yapacağınız alanda rehbersiz yapmanın başka bir yolu yok. Bu yüzden oraya gitmeden dağ yürüyüş turunuzu planlayarak ve rehberinizi seçerek hem zamandan tasarruf edip hem de karışıklığı önleyebilirsiniz.

Fakat Everest ve Annapurna gibi rotalarda rehber zorunluluğu olmadığı için kendi başınıza da tırmanışınızı yapabilirsiniz.

Bölgelere Göre En İyi Dağ Yürüyüş Rotaları


Nepal'deki her farklı bölgede farklı yürüyüş rotaları bulunuyor. Sizin için bölgelere göre bir kaç tane yürüyüş rotası belirledik.

Everest Bölgesi: Everest Ana Kampı, Gokyo, Three Passes

Western Nepal: Phoksumdo Gölü - Shey Gompa Yürüyüşü, Kagmara La Trek

Annapurna Bölgesi: Annapurna Pool Hill, Annapurna Tapınağı, Mardi Himal


Nepal'de Dağ Yürüyüşü İçin Ne Götürmeli?


Nepal'de dağ yürüyüşü yapmak için öncelikle hava durumunu ve yüksekliği göz önünde bulundurarak eşya hazırlamak lazım. Sizler için Nepal'de çeşitli rotalarda kullanabileceğiniz temel ihtiyaçlardan oluşan bir liste hazırladık.
  1. Olmazsa olmaz eldivenlerimiz; ancak alırken dış yüzeyinin su geçirmez olmasına ve iç kısmının ellerinizi sıcak tuttuğuna emin olun.

  2. Hayatınızı kurtaracak termal kıyafetler

  3. Mümkünse rüzgar ve su geçirmeyen bir ceket ve kuş tüyü bir kaban

  4. Olabildiğince yüksek UV korumasına sahip gözlükler çok önemli. Aynı zamanda gözlükler rüzgar ve tozdan da gözlerinizi korumak için gerekiyor.

  5. Yüzünüzü rüzgardan koruyacak ve soğuk havanın direk ciğerlerinize gitmesini engelleyecek iyi bir buff

  6. Dağ yürüyüşü pantalonu

  7. Su geçirmez ve hava alan dağ yürüyüşü botu

  8. Rahat ve sıcak bir uyku için uyku tulumu

  9. Eğer çadırda kalacaksanız, iyi bir uyku matı

  10. Çoğu çay evinde kalacak yer olmasına rağmen bu yerler sezonda dolu olabilir. Bu yüzden yanınıza iyi bir çadır almakta fayda var.

  11. Telefon, kamera gibi eşyalarınız için kuru kalacak bir çanta

  12. Son olarak, yanınıza alabildiğiniz kadar çorap alın, çünkü bir dağ yürüyüşü için yanınıza ne kadar çorap alsanız az.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder