11 Eylül 2018 Salı

Tanzanya Kilimanjaro Dağı

Afrika dendiğinde aklımıza aslanlar, kaplanlar, geniş savanlar ve tropik sahiller geliyor. Ancak tam Ekvator'un güneyinde zirvesi buz tutmuş dünyanın en yüksek tek dağı olan Tanzanya Kilimanjaro Dağı bulunuyor. Tanzanya'da bulunan Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na tırmanmak her maceracı gezginin yapması gerekenler listesinde olmalı. Yedi Zirveden birisi olması da buraya tırmanma başarısını anlamlı kılıyor.


Kilimanjaro Dağı'na Tırmanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Sağlık: Daha öncesinde sakatlık ya da hastalık durumunuz var ise doktorunuzla görüşün ve yüksek irtifaya tırmanmanın problem yaratmayacağından emin olun. Çoğu prestijli tur operatörü doktorunuzdan sağlık izni almanızı isteyecektir.

Form: Böyle zorlu bir tırmanış için fit ve güçlü olmalısınız, sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da. Günler çok uzun ve yüksek rakımlarda uyumak zorlu olabilir. Çok fit olmanıza gerek yok, ancak tırmanıştan keyif almak için güçlü olmalısınız. Her gece çadırınıza yorgun dönüp ağrılarla uyanmak istemezsiniz tabi ki. Ne kadar hazır olursanız, tırmanış o kadar keyifli geçecektir. Fakat aslında bu da yeterli değil; fit olmak yüksek irtifa ile başa çıkmak için vücudunuzu hazırlamaya yetmez.

Tur Operatörü: Bu önemli bir karar. Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na tırmanmak ucuz değil ve birazcık kurtarmak için ucuz bir operatör seçmek veya direk en pahalısını seçmek mantıklı bir seçim değil. Seçiminizi yapmadan önce iyice araştırma yapın; hayatınız söz konusu olduğunda gereksiz risk almak istemezsiniz.

Fiyat dışında acil durumlarda yapılması gerekenler, rehberlerin eğitimi gibi şeyleri de araştırın. Yüksek hastalığı önemli bir tehlike; Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na çıkmadan bunların çözümlerini bulun.

Ekipman: Bütün ekipmanlarınızın tur operatörü tarafından verilmesi gerekiyor. Tırmanış botlarınızı almayı unutmayın.

Ekipmanınızın çoğu bir taşıyıcı tarafından çantada taşınacaktır. Eşyalarınız için 15 kg sınırınız var, çünkü taşıyacak kişi hem sizin hem kendisinin eşyalarını taşıyacak. Siz ise tırmanırken günlük ihtiyacınız olan şeyleri taşıyacaksınız.

Ekipmanınızı önceden hazırlamanız, sonradan aradıklarınızı bulmanız açısından önemli. İyi bir operatör size ekipman ve eşya listesi verecektir. Eğer zaten normal bir tırmanıcı iseniz sadece birkaç ek eşya almanız gerekebilir.


Neden Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na Tırmanmalı


Yüksek bir dağa tırmanmak için herkesin farklı sebepleri vardır. Çoğu için fiziksel olarak bir meydan okuma, diğerleri için zirveyi görmek, başkaları için sadece manzaradır.

Bu tropik orman, kayalık ve buzlu yerin yaşattıkları gerçekten unutulmaz. Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na tırmanmak için profesyonel dağcı olmanız gerekmemesi ve bu unutulmaz deneyimi yaşayabilmek tek başına bile yeterli bir sebep. Yola çıktıktan sonra artık sadece siz, ekibiniz ve dağ kalacak. Evin stresinden uzak, bu yalın dağda kendinizle baş başa kalacaksınız.

Önemli Bilgiler


Türk vatandaşların Tanzanya’ya gitmek için vize alması gerekmiyor. 20-30 dolar bir ücret ile havaalanından 90 günlük seyahat vizesi alabilirsiniz.
Ülke sarı humma riski taşıdığı için ülkeye girerken aşı belgesi istiyor. Gitmeden önce aşılarınızı olup belgenizi almanızda fayda var.
Dağa tırmandıktan sonra sıtma tehlikesi kalmayacak olsa da, şehirde iyi bir böcek spreyi ve sıtma karşıtı ilaçlara ihtiyacınız olacak.
Tanzanya’da musluk suları içmek güvenli değil. Tırmanış boyunca operatörünüz, size kaynatılmış su ve arıtılmış su sağlayacaktır. Şehirde ise musluk suyu içmediğinizden emin olun.
Tanzanya Kilimanjaro Dağı'na tırmanma macerasında umarım yazımız size yardımcı olur. Keyifli tırmanmalar.
Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler
Avrupa'da gezilecek en iyi yerler
Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder