4 Eylül 2018 Salı

Norveç’de Dağ Yürüyüşü

Hiç Norveç’de Dağ Yürüyüşü yaptınız mı ? işte bilmeniz gereken yerler KjeragTrolltungaPulpit Kayası

Dağ yürüyüşü dendiğinde akla ilk gelen ülkelerden birisi NorveçNorveç’de yüksek dağların tepelerinden büyüleyici manzaraları görebilirsiniz.

İşte "Norveç’de Dağ Yürüyüşü" rotaları ve bilmeniz gereken herşey.

Kjerag


Stavanger bölgesinde bulunan ve zorlu bir dağ tırmanışı yapmak isteyenlerin yeri tam Kjerag. Dik yapısı, kaygan kayaları ile tam da adrenalin tutkunlarnın yeri Kjerag.

Stavanger şehir merkezinden araba ile yaklaşık 3 saat  uzaklıkta Kjerag Dağı. Farklı bir yoldan gelmek istiyorsanız, feribotla da ulaşım bulunuyor. Feribot ile gelirseniz Pulpit Kayası'nı ve Kjerag Dağı'nı denizden görme şansını da yakalayabilirsiniz.

Buraya gelirken yanınıza tırmanma botunuzu, bir kaç kıyafet, su ve atıştırmalık almayı unutmayın. Tırmanış zorlu olduğu için herhangi bir sağlık probleminizin olmaması ve fit olmanız gerekiyor. Yaklaşık 4-6 saat sürecek olan tırmanış, sağlık probleminizin varsa aşırı yorucu ve tehlikeli olabilir.

Kjerag’ın en zorlu kısmı en baştaki dik tırmanış. Sanki 90 derece tırmanıyormuş gibi hissederken, tırmanışı bitirip bitiremeyeceğinizi sorgulamaya başlıyorsunuz. Fakat ilk zorlu kısmı atlattıktan sonra, geri kalan zorlu kısımlar bu kadar dik ve yorucu değil.

Nepal’de yaşayan etnik bir grup olan Şerpalar, neyse ki tırmanışı kolaylaştırmak için gerekli önlemleri almışlar. Bir kaç tanesi ile yolda karşılaşabileceğiniz Şerpaların uzmanlığı ve güçleri gerçekten etkileyici. Taş yollar, ipler ve tahtalar gerçekten tırmanışı oldukça kolaylaştırıyor.

Birkaç saatlik yorucu tırmanıştan sonra, yaklaşık 1000 metrede bulunan dağın zirvesine ulaşıyorsunuz. Tırmanışın son kısmı oldukça rahat. Hava bu yükseklikte soğuk olacağı için yanınıza aldığınız kıyafetler burada işinize yarayacak.

Dağın zirvesinde ki ufak bir yürüyüş sonrasında, ünlü Kjeragbolten’e ulaşacaksınız. Dağdaki çatlağın tam arasına oturmuş olan yuvarlak bir kayadan bahsediyoruz. Tam fotoğraflık olan bu kayaya, eğer korkusuzsanız çok dikkatli bir şekilde tırmanabilirsiniz.

Pulpit Kayası


Norveç’de Dağ Yürüyüşü yazımıza eklediğimiz diğer bir bölge de Pulit Kayası.

Norveç’in en çok fotoğrafının çekildiği ve en bilinen dağ zirvelerinden birisi Pulpit Kayası. Yaklaşık 30 metre kadar dağdan dışarı doğru çıkan kaya, suyun 600 metre üzerinde duruyor. Buradan aşağıdaki Lysefjord’un müthiş manzarasına hayran kalacaksınız.

Norveç’in en büyük 3. şehri olan Stavanger’dan araba ile iki saatlik uzaklıkta Pulpit Kayası. Araba ile yolculuk yaparken, etraftaki kırsal kesimin de güzelliklerini görerek geliyorsanız. Tabi Norveç’in en yaygın taşıma sistemi olan Feribot ile de buraya ulaşabilirsiniz.

Pulpit Kayası tırmanışı neredeyse herkesin yapabileceği bir tırmanış. Yaklaşık 4 kilometrelik tırmanış 2-4 saat arası zamanda tamamlanıyor. Yine burada da en dik kısım en başta; orayı aştıktan sonra rahatça tırmanabilirsiniz. Yol boyu bir çok fotoğraf fırsatı bulabilirsiniz. Yanınıza su, atıştırmalık ve kamera almayı unutmayın.

Dağın tepesine doğru çıktıkça, sonsuza kadar uzanan su ve etraftaki yüksek dağların manzarası nefesinizi kesecek. Çok popüler bir turist noktası olan Preikestolen’a kalabalıktan hoşlanmıyorsanız sabahın erken saatlerinde çıkmalısınız.

Norveç fiyordlarının en etkileyici manzarasını görmek isteyenler ve kendini çok yormayı sevmeyenler için Pulpit Kayası tırmanışı çok güzel bir seçenek.

Trolltunga


Dağ yürüyüşlerinin uzunu, en zoru ama en güzeli olan Trolltunga, yaklaşık 23 kilometrelik uzunluğu ile sizi çok yoracak, ama bütün yorgunluğunuza değecek bir tırmanış.

Ringedalsvatnet Gölünün 700 metre yukarısında bulunuyor Trolltunga. Dağa Bergen şehrinden araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Trolltunga’ya tırmanış diğerlerinin arasında kesinlikle en zorlu olanı. Sadece uzunluğu ile değil, çok dik kısımları ile de çok zorlu bir yürüyüş. Hava durumu bu bölgede çok hızlı değişebiliyor, o yüzden tırmanışa başlamadan önce hava durumunun elverişli olup olmadığını kontrol edin. Norveç’de Dağ Yürüyüşü yazımızı okumaya devame edin.

Tırmanışa başlamadan önce, yanınızda tırmanış botlarınızı kesinlikle alın, bolca atıştırmalık ve bolca su almayı da unutmayın. 12 saate kadar sürebilecek olan tırmanışın keyfini çıkarabilmek için sabah erkenden başlamanız iyi olur. Yolda saat geç olduğu zaman dönmeniz için bir kaç tane işaret bulunuyor. Kurtarma ekiplerine ihtiyacınız olmaması için, tavsiyelere kulak verip, güvenli bir şekilde tırmanışınızı gerçekleştirin.

Oldukça uzun bir tırmanıştan sonra tepeye ulaştığınızda, büyük bir başarı hissi ile dolacaksınız. Tepeden göreceğiniz manzarayı ise hayal dahi edemezsiniz. Bu bölgenin güzelliğini gözler önüne seren Trolltunga tırmanışı, eve dünyanın en güzel yerinden anılarla döneceğiniz gerçekten yapılması gereken bir yürüyüş. Dikkatli ve sorumlu bir tırmanış dileriz.

Tatil planını yapmadan önce aşağıdaki paylaşımlarınızı da incelemenizi tavsiye ederiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder