10 Eylül 2018 Pazartesi

Mısır Gezilecek Yerler

Mısır denince ilk aklınıza gelenler neler? Çoğu insan için bu piramitler, Sfenks ve Nil Nehri. Ama Mısır'da çok daha fazla gezilecek yer var. Bu yazımızda Kahire'de gezilecek yerleri, Nil Nehrin'de Gemi Turu ile nasıl gezebileceğinizi anlatacağız. Burada göreceğiniz tapınakların, mezarların ve tarihi eserlerin binlerce yıldır burada olduğunu düşünmek gerçekten inanılmaz.



En ilginç özelliklerinden birisi sadece tapınakların taşa oyulmuş hiyerogliflerle dolu olması değil, aynı zamanda tamamen boyanmış olmaları. Hala renklerin kaybolmadığı bir çok resimle karşılaşıyorsunuz. Bugün bile yeni kalıntılar ve uzun süredir unutulan mezarlar gün ışığına çıkarıyor.

Son 7 yılda buradaki politik durum sık sık değişmiş, bu yüzden ne zaman nereye gideceğinize iyi karar verin. Mısır'da özel olarak bir seyahat acentesi kullanmanızı ve rehberli turları tercih etmenizi öneriyoruz.

Öncelikle hiç İngilizce işaret yok ve eğer Arapça okuyamıyor ya da konuşamıyorsanız seyahat etmek oldukça zor olabilir. Aynı zamanda Kahire'deki trafik oldukça yoğun; yürüyerek karşıdan karşıya geçmek bile problem olabilir. Eğer yerel saygın bir tur acentesi kullanırsanız oldukça ekonomik, güvenli olur ve ihtiyacınız olan şeylere ekstra bir ücret ödemezsiniz. Mısır gezilecek yerler 

Kahire'de Gezilecek Yerler


Çoğu tur Kahire'den başlıyor, çünkü Kahire'de gezilecek yerler bitmiyor. Şehrin üzerinde uçarken, çölün Nil Deltası ile birleştiği yeri görebiliyorsunuz. Sınırın tam yakınlarında Büyük Piramitler bulunuyor. Havaalanına inerken onları görmek oldukça güzel. Vize ücretlerini vardığınızda nakit olarak ödüyorsunuz, ancak sıraya girmeniz gerekiyor.

Piramitlerin dışında Mısır Müzesi kesinlikle görülmesi gereken bir yer. İçeride kameraya izin verilmiyor. İçeride tarihi eser dolu labirentlerden geçiyorsunuz, altlarında küçük bir yazı ile ne oldukları açıklanıyor. Mısır Müzesi'nin en etkileyici kısmı ise Kral Tut’un mezarında bulunan eserlere ayrılan oda. Şaşırtıcı bir şekilde, çok fazla eser sergilenmesine rağmen bunlar, aslında keşfedilenlerin çok küçük bir kısmı.

Kahire'deki diğer güzel yerlerden birisi de inanılmaz detaylı ağaç işçiliği ve mozaikleri ile Ben Ezra sinagogu yakınındaki Hanging Church. Khan El Khalili Pazarı şehir merkezindeki büyük turist pazarı ziyaret etmeye değer, kesinlikle pazarlık edin. Büyük Salah Ah-Din Cami de aynı şekilde etkileyici.


Nil Nehri


Kahire'den Nil Nehri boyunca gezmek için bir çok seçenek var; çoğu sizi Luxor, Aswan, Nassar Gölü ve daha birkaç durak üzerinden gezdiriyor. Bizim önerimiz bir gemi ile gezmeniz. Çoğu gezi gemide birkaç gün konaklamalı ve genelde temiz ve rahat. Eğer kendiniz ayarlamak isterseniz yine bir çok seçenek bulunuyor. Tek gecelik konaklamalı geziler size yerel pazarları keşfetmenize ve istediğiniz yerleri ziyaret etmenize olanak sağlıyor. Mısır gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin.

Aswan'dan başlayıp Luxor'da bitirebilirsiniz ya da tam tersini yapabilirsiniz. Aswanda Yüksek Barajı ve Nassar Gölü'nü ziyaret edebilirsiniz. Baraj Nil’in dönemsel sel tehlikesini kontrol etmek için kurulmuş ve böylelikle tarihi kalıntıların sel ile yok olması önlenmiş.

Philae Tapınağı gölün ortasında olduğu için sadece botla ziyaret edilebiliyor. Abu Simel de yeri değiştirilenlerden, ancak buna rağmen hala güneş ışınları arka odaya aynı iki günde (Şubat 22 ve Ekim 22) vuruyor. Bu tarihlerde güneş festivaline katılabilirsiniz. Abu Simel'i görmek için ayrı bir gezi yapmak gerekiyor, ama bu en ikonik ve etkileyici tapınaklardan birisi.

Seyahat sırasında bir çok gemi, Luxor ve Thebeye gitmeden önce Edfu ve Kom Obo’daki tapınakları görmeniz için kısa bir mola verecektir. Bu bölge Mısır tapınak ve mezarlarının bir dış merkezi olduğu için hepsini görmek birkaç tam gününüzü alacaktır. Nil Nehri'nin  doğu kıyısında Karnak tapınakları bulunuyor; bunlar ülkedeki en büyük tapınaklar. Bu tapınaklar birkaç firavun tarafından eşsiz bir tarzda bölüm bölüm inşa edilmiş. Ayrıca Luxor Tapınağı da yakınlarda ve görmeye değer.

Bu yazımızda bahsettiklerimiz sadece Mısır gezilecek yerlerin ve Kahire'de gezilebilecek yerlerin sadece birkaçı. Daha bir sürü eşsiz deneyim Mısır'ın tarih ve medeniyet dolu atmosferinde sizi bekliyor.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler

Avrupa'da gezilecek en iyi yerler

Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder