10 Eylül 2018 Pazartesi

Botswana Okavango Deltası

Botswana Okavango Deltası'na gitmeyi planlıyorsanız 3 farklı yol ile Okavango gezisi;  Okavango Uçak Turu, Okavango Bot Turu, Okavango Yürüyüşü

Botswana gezginler için tam anlamıyla bir cennet. Vahşi yaşamı, ekosistem çeşitliliği ve renkli kültürü ile bu ülkede keşfedecek çok şey var. Okavango Deltası Botswana’nın kuzeyinde yer alıyor. Oldukça sert ve kuru bir tabiatı olan bu delta dünyanın nesli tükenmekte olan bazı büyük memelilerine ev sahipliği yapıyor.

Botswana Okavango Deltası yaklaşık olarak 16 bin kilometrekare el değmemiş vahşi yaşam alanına sahip. Devasa büyüklüğü ve ulaşım zorluğu yüzünden bozulmadan kalabiliyor. Angola'dan gelen dönemsel sel suları ile hayatta kalması açısından da oldukça eşsiz. 2014’de UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilen delta, doğuda Moremi Game Reserve tarafından ve Ngamilan bölgesinde bir çok doğal yaşam organizasyonu tarafından korunuyor.

Okavango Deltası'na ulaşım Maun şehrinden oldukça kolay. Ülkedeki en büyük 3. şehir olan şehir More Game Reserve’e ve Okavango Deltası'na geçiş sağlıyor. 1996’da kapılarını açan Maun Uluslararası Havalimanı şu an Johannesburg gibi daha büyük şehirlerdeki havalimanlarına uçuşlar sağlıyor. Maun hızla gelişmesine rağmen hala yerlilerin besicilik ve üretim yaptığı kırsal köy havasına sahip. Burada seyahat edenlerin seçebilmesi için çok sayıda otele ve imkan bulunuyor. Maundaki aktiviteler ev turları, mokoro safarisi, yürüyerek safari ve kültürel turları içeriyor.

Deltayı keşfedebileceğiniz birçok tur ve geziler düzenleniyor. En iyi 3 yolu ise Okavango Uçak TuruOkavango Bot Turu, Okavango Yürüyüşü ile karadan bu büyük deltayı keşfetmek.


Okavango Uçak Turu


Deltayı kuş bakışı görmeniz için sizi gökyüzüne çıkartacak bir çok kiralık operatörler bulunuyor. Bu küçük, tek motorlu uçaklar Maun'dan kalkıyor ve yaklaşık 45 dakika boyunca aşağıdaki manzaranın tadını Okavango Uçak Turu ileçıkartabiliyorsunuz. Fil ve hipopotam sürüleri oldukça alışıldık manzaralar ve deltadaki büyüleyici yeşil tonları ise bizce asıl etkileyici olan kısım.

Okavango Uçak Turu uçağınızı seçmek oldukça basit, çünkü bütün operatörler 120 dolardan başlayan fiyatlara sahip. Helikopter hizmeti ulaşması zor ama olası bir ihtimal.

Okavango Bot Turu


Deltayı keşfetmenin diğer bir yolu ise geleneksel mokoro botları "Okavango Bot Turu"  ile deltanın suları arasında gezmek. Mokoro kano gibi oyulmuş bir ağaca benziyor. Bir mokoro’ya iki kişi yanlarında bir de arkada oturup uzun bir sopa ile bota yön verecek bir kişi ile biniyor. Venedik'teki kanallara benziyor aslında, ama şehrin arasında gezmek yerine sazlıkların arasında yol alıyorsunuz.

Aynı şekilde Maun'dan başlayan birçok tur ve gezi mevcut. Mokoro safaride yarım gününüzü geçirebilirsiniz ya da daha maceracı biriyseniz kesinlikle gece kamplı gezileri öneriyoruz. Delta sizi duş imkanı olmaması ve su eksikliği ile zorlasa da, bu deneyim gerçekten eşsiz.

Okavango Bot Turu yılın dönemine ve su seviyesine bağlı olarak, konaklamalı delta gezileri bir sürat motoru yada 4x4 bir araç ile sizi deltanın iç kısımlarına götürerek başlıyor. Vardığınızda sizi yerel bir takım karşılıyor ve mokoro ile kamp alanına götürüyor. Su zambakları ve papirüs bitkileri yol kenarlarını kaplıyor. Asıl nefes kesici olan içinde bulunduğunuz sularda dinlenen hipopotam sürüleriyle sık sık karşılaşmanız.

Kampa yerleştikten sonra aşırı sıcaktan bunaldığınızda deltanın sularında serinleyebilirsiniz. Bazıları deltanın timsahlarla dolu olduğunu bildikleri için korkabilir, ancak yerliler bizi onların bulunmadığı yerleri bildiklerine ikna ettiler. Gezginliğin maceracı ruhu ve aptal cesareti ile suya atlayıp Okavango Bot Turunda bu muhteşem manzarada suyun keyfini çıkardık.

Okavango Yürüyüşü


Konaklamalı gezinin bir seçeneği de unutamayacağınız doğa yürüyüşü. Havanın aşırı sıcaklığı yürüyüşü zorlaştırabilir, ancak kesinlikle gözünüzü bile kırpmadan geçireceğiniz bu Okavango yürüyüşene  değecektir.

Okavango Deltası'nda aslanlar da bulunuyor ve kamp alanımızın bir kaç metre ötesinde ayak izleri ile karşılaştık. Sessizce vahşi yaşamın içinde gezmek tam anlamıyla nefes kesici. Tüm o inanılmaz hayvanları yakından ve canlı görmek onların boyutu ve güçleri hakkındaki düşüncelerinizi tamamen değiştiriyor. Okavango yürüyüşü biraz tehlikeli olsa da size inanılmaz bir deneyim kazandıracak.


Okavango Deltası'na Ne Zaman Gitmelisiniz?


Okavango Deltası yılın her zamanı güzel ve her zaman bolca vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor. Haziran-Ağustos arası arazinin sel içinde en çok olduğu vakitler. Deltadaki av hayvanı sayısı artıyor ve mokoro için su yolları çoğalıyor.

Aralık-Mart arasında azalan su ile yeşil manzaralar ortaya çıkıyor. Adalar gittikçe daha ortaya çıkıyor ve farklı antilop çeşitleri ve zebralar ormanlardan arazilere çıkıyor. Kuru toprak fazlalığı ve gölet azlığı alanı yürüyerek keşfetmeyi daha kolaylaştırıyor.

Kolaylıkla doğal güzellik ve vahşi yaşam ile dolu yerler bulabilirsiniz. Okavango Deltası kesinlikle Botswana’nın ulusal hazinelerinden birisi ve kesinlikle bu olağanüstü yeri ziyaret ettiğinizde, Afrika'yı tekrar ziyaret etmek için sabırsızlanacaksınız. Umarız Botswana'nın bu eşsiz güzelliği hakkındaki yazımızı beğenmişsinizdir. Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler

Avrupa'da gezilecek en iyi yerler

Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder