11 Eylül 2018 Salı

Kırgızistan Issık Göl’de Yapılacak En İyi Şeyler

Orta Asya’nın merkezinde bulunan Issık Göl, bir zamanlar tarihi İpek Yolu'nun geçtiği, göz alıcı dağları ve etkileyici göçebe kültürü ile görülmesi gereken bir yer.

Yerel halk halen besicilikle geçimi sağlıyor. Hayvanlarını meradan meraya gezdiren çobanlar dağ zirvelerinde çadırlar kuruyorlar. Alpler'in eteklerinde büyüyen ormanların arasından, kar suyu ile beslenen nehirler akıyor. Kesinlikle dünya üzerinde görebileceğiniz en iyi doğal güzelliklerden birine sahip.

Bu doğal güzelliğinin arasında, ülkenin doğu kısmının çoğunu kaplayan ve başlıca turizm yeri olan "Issık Göl" bulunuyor. Yaklaşık olarak 6000 kilometre kare alana sahip bu göl, Hazar Denizi'nden sonra dünyanın en büyük ikinci tuzlu gölü unvanına sahip.

Her geçen sene gelişen ve artan olanaklarıyla Kırgızistan’ın en önemli turizm noktası olan Issık Göl, kesinlikle gezginlerin uğraması gereken bir yer.

Issık Göl bölgesinde gezmenize ve keşfetmenize yardım edecek çok iyi şirketler bulunmakta. Buralar internet siteleri üzerinden ulaşabililir ve yerinizi ayırtabilirsiniz. Eğer kendi seyahatinizi planlayacak iseniz işte Issık Göl’de yapabileceğiniz en iyi şeyler.


Dungan Kültür ve Mutfağını Keşfedin


Yıllar önce katliam ve zulümden kaçarak Kırgızistan’a yerleşen bu Çinli ve Müslüman halk, buradaki en büyük azınlık gruplarından birisi. Burada çok renkli bir kültür oluşturarak uyum sağlamışlar. Karakol şehrinden 20 dakika uzaklıkta bulunan Yrdyk kasabasında bulunan Dungan halkı, Kırgız yaşamına adapte olarak kendi inanç kültür ve tabii yemek kültürlerini sürdürüyorlar.

Karakol’dan otobüsle Yrdyk’a vardığınız da ilk olarak Dungan Cami’sini ziyaret edin. Çin tapınak yapısını andıran şekliyle, onların dinleri hakkında bir şeyler öğrenmek için görmeniz gereken bir yer. Dungan halkının buraya göçme sebeplerine ve trajedilerine tanıklık etmek için de Dungan Müzesi'ni ziyaret etmelisiniz.

Orada yaşayan bir ailenin evine misafir olarak, sadece bu bölgeye özel bir çeşit noodle olan ashlanfu’nun nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz ve lezzetli mutfaklarından çıkan yemekleri deneyebilirsiniz.

Kartal Avı ve Okçuluk


Kırgızistan’ın en bilinen ve popüler etkinliklerinden birisi de kartal avı. Büyük ihtimalle geleneksel kıyafet giyen birisinin görkemli bir kartalı kolunda tuttuğu resimlerden görmüşsünüzdür.

Ancak Eğer Dünya Göçebe Oyunlarına katılmadıysanız bu, her zaman karşılaşabileceğiniz bir şey değil aslında. Ancak Salburun Federasyonu isminde bir grup, bu sporu dünyaya tanıtmak amacı ile turistlere gösteriler sunuyorlar. Bu federasyon kartal avcıları, at binicileri ve okçulardan oluşuyor ve hep birlikte bir gösteri düzenliyorlar. Öncesinde rezervasyon yaparak bu gösteriyi izleyebilirsiniz.

Bu insanların at binmede ve okçulukta bu kadar iyi olmaları ilgi çekici, ama asıl ilginç olan kartal avı. Yüzyıllardır Kırgız kültürünün bir parçası kartal avı. Bazı insanlar bunu barbarca bulabilir, ancak bu avcılar bunu sadece zevk için yapmıyor ve gösterilerde canlı hayvan kullanılmıyor.

Nasıl Yurt Yapılacağını Öğrenin


Yurtlar Orta Asya’nın çadır tarzında geleneksel evleridir. Kırgızistan’a gelirseniz bu yurtlardan birinde en az bir gün kalmalısınız. Çok güzel dekore edilmesinin yanı sıra hiçbir yer bulamayacağınız bir atmosfere sahip.

Issık Göl’ün güneybatısında yer alan Kyzyl Tuu isimli küçük kasaba kaliteli yurt almak için ülkedeki en iyi yerlerden birisi. Burada aynı zaman yurt yapımı hakkında dersler de veriliyor.

Bu kurslarda baştan aşağı, tahtasından dekoruna kadar bir yurt nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Şehir Yürüyüşü Turlarına Katılın


Operatörün ofisinden başlayarak 2,5 saat süren bu serbest yürüyüş, Karakol Camisi, eski Sovyet Antikacısı, Rus Ortodoks Kilisesi gibi yerlere götürüyor sizi. Bu büyük şehri gezerken, rehberiniz gördüklerinizin hikayelerini size anlatıyor ve bu şehrin nasıl oluştuğunu öğreniyorsunuz.


Barskoon Şelalesi'ni Görün


Karakol şehir merkezinin 90 km kadar güneyinde bulunuyor Barskoon Şelalesi. Şelalenin merkezine ulaşmak için kısa bir dağ yürüyüşü gerekiyor, ama emeğinizin karşılığını vardığınızda alıyorsunuz.

Altyn Arashan’da Kaplıcalara Gidin


Altyn Arashan aslında dağ yürüyüş rotaları ile ünlü olsa da, doğal sıcak su kaplıcalarında rahatlamak yapılacak en iyi şeylerden birisi. Yer altında oluşan çatlaklar, aşağılarda ısınan suyun yukarı çıkmasına izin veriyor ve göletler oluşturuyor. Kaplıcalar mineraller açısından zengin olduğu için sağlığa da oldukça yararlıdır.



Kırgızistan’ın incisi Issık Göl yapabileceğiniz en iyi şeylerden bazılarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Renkli kültürü ve büyüleyici doğası ile turistlere daha çok fazlasını sunan Issık Göl’ü seyahat listenize kesinlikle yazmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder