3 Eylül 2018 Pazartesi

Svalbard’da Yapılacaklar

Sizin için Svalbard’da Yapılacakları bu yazmızda derledik, işte Svalbard'a gitmeden önce bilmeniz gerekenler Kuzey Işıkları, Svalbard Köpek Kızakları, Svalbard ATV gezisi...

Norveç’in tam üzerinde dünyanın tepesinde bulunan küçük ada topluluğu olan Svalbard’da, köpek kızağı ile gezmekten dağ yürüyüşüne kadar yapacak bir çok adrenalin dolu etkinlik bulunuyor.

Haritaya baktığınızda ulaşımın olmadığı gibi gözüken bu adalara, iyice araştırma yaparsanız ulaşım yolları bulabilirsiniz. Svalbard ada topluluğunun en büyük adası Spitsbergen ve belki de dünyanın en kuzeyinde bulunan kasaba olan Longyearbyen’e ev sahipliği yapıyor. Dünyanın bu boş ve ıssız köşesinde, yılın her zamanında dilediğiniz gibi bir etkinlik yapabilirsiniz.

Svalbard’da insanlardan çok kutup ayıları yaşadığı için, yanınızda kendinizi koruyabileceğiniz bir silah yoksa, Longyearbyen sınırlarını terk etmeniz yasak. Aç kutup ayıları insanlara saldırabildiği için tek başınıza buralarda dolaşmanız güvenli değil. Kutup ayılarını belirli bir mesafeden seyretmek daha mantıklı.

Burada bulunan birçok turda bere, kar maskesi, kışlık tulumlar ve botlar veriliyor. İşte kalın giysilere ihtiyacınızın olacağı Svalbard’da yapılabilecek en iyi şeyler.


Kuzey Işıklarını Seyredin


Svalbard’da Yapılacaklar listemizin en balında Kuzey ışıkları bulunuyor. Svalbard’ın bu kadar kuzeyde bulunması, bölgeyi Kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi yerlerden birisi yapıyor. Eğer kış sezonunda buradaysanız, bu büyüleyici doğa olayı olan Kuzey Işıklarını mutlaka kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Sizi şehrin ışık kirliliğinden uzağa götürecek ve kuzey ışıklarını seyredebileceğiniz turlar bulunuyor. Küçük bir karavanda dağıtılan kahve ve sıcak çikolata ile manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Svalbard ATV gezisi


Eğer Svalbard’ı ziyaret ettiğinizde kar yerine daha çok yağmur var ise, kar arabaları yerine Svalbard ATV gezisini tercih edebilirsiniz. Spitbergen’in dağlarına tırmanıp, gezip Svalbard ATV gezisi ile adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Şehrin dışarısındaki Longyearbyen’in ilk havaalanına gidip, halen toprağın içerisinde bulunan uçak enkazını görebilirsiniz. Sonra dağlardaki şu an terk edilmiş olan madenleri görebilirsiniz. Kömür ihtiyacının çok fazla olduğu dönemlerde Rusya bile buraya kömür madenleri kurmuş.

Hafif buzlu ve adrenalinli yollarda gezerek, çevreyi keşfedebilirsiniz. Etraftaki doğal güzellikleri, manzaraları keşfedip, belki bir ren geyiği bile görebilirsiniz.Svalbard ATV gezisi size çok sıradışı bir deneyim kazandıracaktır.

Kar Aracı (Snowmobile)


Svalbar tam anlamıyla bir buzul çöl. Yılın çoğu vaktinde aşırı fazla karın bulunduğu bölgede, kar araçları yerliler için en iyi ulaşım aracı.

Tabii bu keyfi yaşayabilmek için öncelikle kara ihtiyacınız var. Bu yüzden kış aylarında Svalbard’ı ziyaret ederseniz, hatta Kutup Geceleri denen güneşin hiç doğmadığı zamanlarda gelirseniz, kar araçları ile gezmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Ancak şansınız yaver gitmezse üzülmeyin. Svalbard'da daha bir sürü adrenalin dolu seçeneğiniz bulunuyor.

Buzulların Üzerinde Yürüyüş


Özellikle yaz aylarında, adanın etrafında yapabileceğiniz çeşitli yürüyüş rotaları bulunuyor. Çoğu öncelikli olarak vahşi yaşamı ve yerel kuş yaşamını görebileceğiniz yürüyüşler. Diğerleri ise Svalbard’ın etkileyici dağlarını ve buzullarını gezebileceğiniz yürüyüşler.

Ne kadar uzun süre ya da ne kadar uzağa gideceğiniz tamamen sizin vücut özelliklerinize kalmış. Kayıklarla suyun üzerinde açılarak günlerce gelmeyebilirsiniz de.


Svalbard Köpek Kızakları


Kar araçları gibi, Svalbard Köpek Kızakları da burada yerlilerin kullandığı en yaygın ulaşım araçları. Birçok otelin önünde Svalbard Köpek Kızakları park edip edemeyeceğinizi söyleyen işaretler görebilirsiniz.

Hayvanlara eziyet edildiğini düşünen hayvan severler endişelenmesinler; buradaki dostlarımıza oldukça iyi bakılıyor. Her bir köpekle yakın bir bağa sahip olan sahipleri, onları yorgunluklarına ve sağlıklarına göre seçip yola çıkarıyor.

Svalbard Köpekleri  hiçbir koşulda cezalandırılmıyor ve düzenli olarak dinlendiriliyor ve su içiriliyor. Tekrardan yola çıkmadan önce karınları iyi doyurulan Svalbard Köpekleri, oldukça mutlu ve sağlıklı.

Terk Edilmiş Madenlerde Gezi


Pyramiden kasabası daha önce Rusların madencilerinin yaşadığı bir kasabaymış. 1998 yılında kasaba terk edilmiş, ancak bütün bina ve yapılar olduğu gibi duruyor.

Bir tekneye atlayıp Longyearbyen’den bu hayalet kasabayı görmeye gidebilirsiniz. Kasabaya, dağların ve buzulların arasından geçerek bir kaç saatte ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kutup bölgesinde yapacak bir sürü şey bulunuyor. Gün ışığını çoğunlukla görmeseniz de, bu güzel ve etkileyici kutup ada topluluğu Svalbard'ı görmelisiniz.

Bölgeye gittikten sonra "Svalbard’da Yapılacaklar" yazımıza yorumlarınızı ekleyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder