15 Eylül 2018 Cumartesi

Katmandu En İyi Yerler

Nepal’in büyüleyici başkenti Katmandu’da görülecek çok yer yapılacak çok şey var. Katmandu’nun 12. yüzyıla kadar uzanan zengin bir tarihi var. “Rüya Bahçesi” olarak da adlandırılan Katmandu kalabalık ve gürültü bir şehir olmasına rağmen turistler için yapılacak bir sürü etkinliği ve görülecek yeri ile size sıkılma fırsatı vermeyecek.

Katmandu, kalabalık ve gürültülü yapısı ile en başta rahatsız edici gözükebilir, ama Swayambhunath Tapınağı ya da Kopan Manastırı’nda huzuru bulabilirsiniz. Katmandu, eski Budist ve Hindu tapınaklarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra egzotik ürünler satın alabileceğiniz pazarlara da sahip.

Eğer yemek yemeyi ve yeni şeyler denemeyi seviyorsanız, momos yada sarımsak çorbasını denedikten sonra bağımlıları olacaksınız.

Katmandu eşsiz güzellikleriyle yılın her zamanı turist çeken bir şehir. İşte Katmandu’da görülmesi gereken en iyi yerler listemiz.




Swayambhunath


Etkileyici budist anıtlarıyla ünlü Swayambhunath  “Maymun Tapınağı” olarak da biliniyor ve Katmandu’nun tam tepesinde bulunuyor.

Swayambhunath UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Etkileyici tarihi alanlara sahip tapınak, Katmandu’nun büyüleyici en iyi manzarasına sahip, hem de 360 derece. Bulunduğu konumu, tarihi ve anıtları ile Swayambhunath, Katmandu’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi.

Swayambhunath tapınakların aralarına yerleştirilmiş anıtlar, heykeller ve bayraklar ile dekore edilmiş. Burayı ziyaret etmenin en iyi vakti sabahın erken saatleri, henüz hava sakinken ve tapınakta az kişi varken.

Durbar Meydanı


Katmandu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesindeki diğer bir yeri de Durbar Meydanı. Maalesef Thamel’in güneyinde yer alan meydan, 2015’deki depremde büyük zarar görmüş.

Durbar Meydanı'nda bulunan tapınakları gezebilir, stupa ve garip Sadhu’ları inceleyebilirsiniz. Thamel’den 700 metre uzaklıkta olan meydana kolayca ulaşabilir ve güvercinleri besleyen insanları izleyebilirsiniz.

Birçok farklı yapı ve tapınağın bulunduğu Dunbar  Meydanı'nda dolaşmak kafa karıştırıcı olabilir. İşte gezmeniz gereken alanlardan bazıları.

Seto Bhairab - 1974’de yapılan garip görünüşlü büyük bir oyma heykel. Eylüldeki Indra Jatra Festivaline gelen hacılar arasında oldukça popüler.

Taleju Tapınağı - 35 metre uzunluğundaki Taleju’nun içerisinde 4 kapılı 12 tane küçük tapınak bulunuyor. Durbar’daki en göz alıcı tapınak olan Taleju'ya ulaşım çok da kolay değil.

Mahendreshwar Tapınağı - Tanrı Shiva’ya adanmış olan tapınağın tepesinde altın bir şemsiye bulunuyor. İlginç görünüşe sahip olan tapınak, hacıların uğrak yeri.

Jagannath Tapınağı - Durbar Meydanı'ndaki en eski yapı olan tapınak, tuhaf ve egzotik duvar oymalarına sahip. Tapınağın giriş için 3 kapısı var gibi gözükse de sadece bir tanesi açılıyor.

Boudhanath Anıtı


Katmandu’da görülmesi gereken yerlerin en başında yer alan Boudhnath Anıtı, Thamel merkezinden 7 kilometre uzaklıkta. Asya’daki en büyük anıtlardan birisi Boudhanath Stupası. Stupa Budistlerin ibadet için ziyaret ettikleri tapınaklara deniyor. Boudnath Anıtı’ın milattan sonra 600 yıllarında inşa edildiği söyleniyor. Yani Tibet Kralı’nın Budizm’i seçtiği zamana denk geliyor, bu yüzden Budistler açısında kutsal bir yer. Tapınak şaşırtıcı bir şekilde 2015’deki büyük depremden çok hasar almadan ayakta kalmayı başarmış.

Devasa büyüklüğü ile kilometrelerce uzaktan görülebilen Boudhnath Anıtı gerçekten etkileyici. Buraya gelen binlerce hacı ve turistin arasında bu tapınağı gezmek ise müthiş bir deneyim.


Thamel


Uluslararası restoranları, hediyelik eşya dükkanları ve lezzetli sokak yemeği satan satıcıları ile tam bir turist merkezi Thamel. Katmandu’daki en popüler turist mekanı olduğu için hediyelik eşya satmaya çalışan sokak satıcıları burada çok fazla. Şehirde rahatlamak ve Katmandu’da nereleri görmek istediğinizi planlamak için en iyi nokta bu merkez.

Thamel Marg - Buradaki ana cadde olan Thamel Marg, çeşitli dua bayrakları, kaselerden çıkan sesler ve tütsü kokularıyla gezmesi oldukça keyifli bir cadde. Burada bulunan çoğu mağazada fiyatlar aşağı yukarı aynı.

Mandala Sokağı - Kitapçıları, kafeleri ve ışıklı sokaklarıyla Mandala Sokağı'nda gezerken çok rahatlayacaksınız. Güzel bir kahve için Himalayan Java Kafe'ye gidip ballı lattesini içerek, aşağıdan geçen insanları seyredebilirsiniz.

Diğer yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler
Avrupa'da gezilecek en iyi yerler
Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder