10 Eylül 2018 Pazartesi

Phonsavan, Laos Kavanozlar Ovası

Laos, Phonsavan kentinin hemen dışarısında bulunan Kavanozlar Ovası her yıl binlerce turist çekiyor. Annamite Dağlarının eteklerindeki platolarda bulunan yüzlerce taştan kavanoz geniş bir alana yayılmış. Bu büyük kavanozların ne işe yaradığı ise hala bilinmemekle birlikte, kimilerine göre mezar olarak kullanılmış, kimilerine göre ise yiyecek saklamak için yapılmış.

Çok sayıda kümeler halinde bulunan kavanozlar, geçmişteki savaşlarda zarar görmüşler. Yıllarca yoğun bombolamaya maruz bırakılan bölgede, henüz patlamamış milyonlarca bomba, mayın vb. bulunuyor. O yüzden bu bölgede tarım yapan insanlar büyük tehlike altında. Savaş sona erdikten sonra bile binlerce insan bu mühimatlar yüzünden ölmüşler.

Bölgedeki ovalar birçok farklı şey görebileceğiniz alanlardan oluşuyor. Alana ulaşmak için küçük araçları kullanabilirsiniz. Kazı alanının tam ortasında kavanozların pişirilmesi için kullanılan fırın bulunuyor. Sonrasında savaşta atılan bombaların oluşturduğu çukurların ve bölgeye yayılmış büyük kavanozlar ve objelerin arasında yürümeye başlayabilirsiniz. 

Diğer alanlara göre daha küçük olan ikinci alanda ise manzara çok daha iyi. Seyrek ağaçların arasındaki tepelerde bulunan bu alanlara dik patikalardan çıkabilirsiniz. Ancak dikkat edin; şiddetli yağmur yağarken bu patikalar kaygan ve aldatıcı olabilir. Söğüt ağaçlarının arasında bulunan ve üstü yosunla kaplı bazı kümeler, muhteşem bir tablo gibi görünüyor.

İlk alanla arasında 2 km bulunan bu alandan şehir merkezine dönüş yaklaşık olarak 7 km uzaklığında. Ancak şehre dönmeden önce buraya kadar gelmişken, bu üç alandan şehre en uzak olanını da görmeden gitmek olmaz. Kavanozların yayıldığı alan çok büyük olmasa da, kavanozlar oldukça büyük. Buraya ulaşmak için tarlaların ve küçük tepelerin arasından yapacağınız dağ yürüyüşü de oldukça keyif verici olacaktır. Buradan sonra şehre yaklaşık iki saatte dönebilirsiniz.

Öneriler


Bu alanları rahatça gezebilmek için, uygun fiyata ana yolun üzerindeki yerlerden bisiklet kiralayabilirsiniz. 2. ve 3. alanın yolları çakıldan oluştuğu için bu alanlara kavurucu sıcakta bisikletle gitmek eziyet olabilir. Ancak 1. alana oldukça keyifli ve güvenli bir şekilde bisikletle ulaşabilirsiniz.

Diğer kullanabileceğiniz ulaşım aracı ise, bisikletten biraz daha pahalı olan yarı otomatik scooterlar. Scooterları şehir merkezinden de kiralayabilirsiniz. Ancak yine 2 ve 3. alanın çakıllı yollarında gezerken dikkatli olmanızda fayda var. Yavaş yavaş, güvenli bir şekilde keyfini çıkararak gidin. Özellikle yağmurlu havalarda kaygan olan yolda kazalar yaşanabilir.

Tabii ki diğer turistik alanlarda olduğu gibi her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kavanozlar Ovası'nda da tur düzenleyen şirketler bulunuyor. Eğer kendi kendinize gezmek istemezseniz, şehirdeki tur ofislerinden fiyat alabilirsiniz.

Vietnam Savaşı sırasında ABD ordusu tarafından “Vietkong” isimli Vietnam gerillalarını durdurmak amacıyla tarihin en büyük bombalama operasyonunun yaşandığı Laos, toplam düşen 2 milyon ton bomba ile kişi başına en çok bombanın atıldığı ülke unvanına da sahip.

Yaklaşık olarak 3000 yıllık olduğu tahmin edilen kavanozların yapılış sebebi hala büyük bir sır. Son yıllarda ciddi oranda ziyaretçi ağırlasa da, turistler için kavanozların bulunduğu geniş ovalardan başka bir etkinlik bulunmadığı için henüz hak ettiği ilgiyi görmüyor. UNESCO tarafından dünya kültür mirası ilan edilen bölge ilerleyen yıllarda daha da önem kazanacaktır.

Geçirdiği savaş ve bombalamalardan aldığı derin yaralara rağmen hala ayakta olan Phonsavan, Kavanozlar Ovası sırrının çözülmesini ve ziyaretçilerini bekliyor. Umarız Phonsavan, Kavanozlar Ovası hakkındaki yazımızı beğenmişsinizdir. Eğer burayı ziyaret ederseniz görüşlerinizi ve tecrübelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler
Avrupa'da gezilecek en iyi yerler
Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder