25 Ağustos 2018 Cumartesi

Romanya’da Dağ Yürüyüşü

Hiç Romanya'da Dağ yürüşü yaptınız mı ?  İş te size tüm detayları ile Romanya'da dağ yürüyüşü rehberi...

Romanya genellikle turistler tarafından dağları için tercih edilir. Turistler Dracula, ortaçağ izleri taşıyan Sighişoara, başkent Bükreş ve etkileyici Karpat Dağları Romanya’nın turist odağı noktaları.

Bizim önerimiz ise, alışıldık turist rotalarının dışına çıkıp, doğayı, macerayı seviyorsanız Romanya’nın dağlarında yürüyüş yapmanız. Gerçekten bu güzel dağlar sizi hayal kırıklığına uğratmayacak.

Neden mi dağ yürüyüşü yapmalısınız? Romanya’da bir çok güzel manzarayı görebilmek için çok yüksek noktalara çıkmanıza ve efor sarf etmenize gerek yok. Bir kaç tane patikadan çıkarak, tepeden müthiş manzaralara tanıklık edebilirsiniz.

Ciucaru Mic zirvesi 313 metre yükseklikte bulunuyor, gayet kolay bir saatlik yürüyüş ile ulaşabilirsiniz ve zirvedeki Sırbistan ve Romanya arasındaki doğal sınır Cazan Gorge’un muhteşem manzarasının keyfini çıkartabilirsiniz.

Eğer dağ yürüyüşü yapmayı sevmiyorsanız, Romanya’daki dağları arabanızla da gezebilmeniz için yollar da bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Transfăgărășan yolu. Dünyanın en iyi yolu olarak da anılan bu yol, büyüleyici atmosferi ve çevresi ile etkileyici bir araba sürüşü sunuyor. Daha bir çok buna benzer yol, Karpat dağlarının etrafında bulunuyor.


Dağların Arasındaki Göller Muhteşem


Dağ gölleri soğuk, temiz ve duru olur, Romanya’daki çoğu dağda. Bu yüzden Romanya'da dağ yürüyüşü yaparak onlara ulaşmak süper bir fikir. En çarpıcı güzelliğe sahip olanları, kalkerli kayalıkta oluşanlar. Kayaların kalkerli yapısı onlara turkuaz bir renk veriyor.En iyilerinden birisi Cheile Nerei-Beușnița Ulusal Parkındaki Ochiul Beiului gölü.

Eğer kendinizi denemek istiyorsanız ve ıslanmayı umursamıyorsanız, iki dağın arasında bulunan akarsu geçitleri tam sizlik. Dağ gölleri gibi, akarsu geçitleri de Romanya’nın kalkerli dağlarında bulunabilir.

Suyun içerisinden dağ yürüyüşü yaparak, unutulmaz deneyim yaşayabilirsiniz. Tabii bazı noktalarda şelalelere ulaşmak için tırmanmak zorunda kalabilirsiniz. Yaz aylarında yapılacak en iyi şeylerden birisi kesinlikle.

Şelalerden bazıları da gerçekten unutulmayacak bir güzelliğe sahip. Bigar Şelalesi örneğin, ülkedeki en güzel şelale. İlginç yapısından ve şeklinden ötürü, dünyanın en eşsiz şelaleri arasında yer alıyor.


Deneyimli Dağcılar İçinde Birçok Zorlu Rota Bulunuyor


Eğer deneyimli ve yetenekli bir dağcı iseniz, Romanya’da tırmanış ve yürüyüş yapabileceğiniz bir çok rota bulunuyor. En zorlu ve uzun rotalar genelde Karpatya’nın güneyinde bulunuyor, özellikle Bucegi, Făgăraș ve Retezat Dağlarında.

Eğer gerçekten kendinizi yormak istiyorsanız, Moldoveanu Zirvesine bir tırmanış yapın. 2544 metre yükseklikteki tepeden çevrenin geniş manzarasını görebilirsiniz.

Öneriler


Romanya’da dağ yürüyüşüne çıkmadan önce işte bilmeniz gereken birkaç şey bulunuyor. Karpat Dağları bir Himalayalar olmasa da, hafife alınacak dağlar değiller. Bu yüzden tam olarak hazırlanmalısınız. Doğaya atılmadan önce hava durumunu ve yol durumunu kontrol edin. Eğer tek başınıza Romanya'da dağ yürüyüşü yapacaksanız, yerel yetkililere haber verin. Seçtiğiniz rotanın zorluğu ve uzunluğunu iyice araştırın. Son olarak da, mevsimine göre giyinmeyi ve yanınıza dağcılık araç gereçlerini almayı unutmayın.

Göl yada Nehir Sularını İçmeyin


İlk bakışta göl yada nehir suları tertemiz gözükebilir, ancak bu nehirlerden bir çok hayvan da su içiyor. Asıl sorun etraftaki koyun ve büyükbaş sürülerinin dağdaki bu su kaynaklarından içmeleri. Bu yüzden su içilebileceğini gösteren IZVOR işaretli su kaynakları bulunuyor. Bu kaynaklar dağ yürüyüşü haritalarında işaretli, bu yüzden buralara bakarak rotanızı planlar isenız susuz kalmazsınız.

Bekçi Köpekleri ve Ayılara Dikkat Edin


Hayvancılık yapıldığı için bekçi köpekleri de çok bulunuyor Romanya’nın dağlarında. Aşırı korumacı olabilen bu köpekler, siz daha onları fark etmeden sizi fark edip havlamaya başlıyorlar. Ani tepki vermeyin, göz teması kurmamaya çalışın, zaten büyük ihtimalle çoban orada olacak ve köpeği kontrol altına alacaktır.

Romanya dağlarında 6 binden fazla kahverengi ayı bulunuyor. Sıkça görülmeseler de, küçük bir grupla yada tek başınıza da olsanız birazcık gürültü yapın. Yoksa bir anda ayıyla karşı karşıya kalabilirsiniz ve korkan ayı size saldırabilir. Kamp yapıyorsanız da yiyeceklerinizi çadırınızın içerisinde tutmayın. Çadırınızdan 10-15 metre uzaklıktaki bir ağacın yüksek dallarından birisine bağlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder