29 Ağustos 2018 Çarşamba

Katmandu’da Görülmesi Gereken En İyi Yerler

Bir önceki yazımızda Nepal’in başkenti Katmandu’da görülmesi gereken en iyi yerlerden bazılarını anlatmıştık. Katmandu’da o kadar çok görülecek yer, yapılacak şey var ki bir yazıya hepsini sığdırmak olanaksız. İşte Katmandu’da görülmesi gereken en iyi yerler listemizin devamı.

Asan Tole


Burası taze meyve ve sebze yemek isteyenlerin tam yeri. Asan Tole egzotik baharatlar, kadife çiçeği ve ev üretimi Rakshi’lerin satıldığı açık bir süpermarket gibi. Katmandu’nun dört bir tarafından yetiştirici ve satıcılar uğruyor bu pazara.

Asan Tole’un etrafı da Annapurna Tapınağı yada Krishna Tapınağı gibi eşsiz tapınaklarla çevrili. Krishna Tapınağı iki büyük binanın arasında bulunuyor ve egzotik ağaç oymaları ile dekore edilmiş. Annapurna Tapınağı ise bolluk ve berekete adanmış, bu yüzden Asan Tole tam onun girişinden başlıyor.


Rüyalar Bahçesi


“Neo-klasik” olarak tanımlanan Rüyalar Bahçesi, Katmandu’nun karmaşası ve kalabalığından uzak huzuru bulabileceğiniz bir yer. 1920’lerin başlarında yerliler ve turistlerin gelerek rahatlamaları ve hem bedenen hem de ruhen yenilenmeleri için yapılmış.

Katmandu’nun tam ortasında yeşilliği, zambakları ve ağaçları ile birlikte küçük bir botanik bahçeyi andırıyor burası. Asya’nın en kalabalık ve karmaşık şehirlerinden birinin ortasında böyle küçük bir cennet, hem ruhunuza hem de bedeninizi rahatlatmanıza yardımcı olacak. Bu yüzden Rüyalar Bahçesi Katmandu’da görülmesi gereken yerler listesinde kesinlikle yer alması gerekiyor.

Kumari Bahal


Kumari Devi Katmandu insanının en önemli tanrısı ve yaşayan bir tanrıça. Eğer Eylüldeki Indra Jatra Festivalinde değilseniz bu küçük kızı görmek neredeyse imkansız. Fakat Durbar Meydanındaki Kumari Bahal’ın kapıları, Kumari’nin evi ziyaretçilere açık.

Kumari Bahal’ın mimarisi oldukça etkileyici. 3 katlı bir avlusu bulunan evde Kumari’yi de görme şansınız var. Ancak Kumari’nin fotoğrafını ya da videosunu çekmenin kesinlikle yasak olduğunu da hatırlatalım.

Kopan Manastırı


Az ziyaret edilen manastırlardan birisi olan Kopan Manastırı Katmandu’nun tepesinde bulunuyor ve şehrin 180 derece manzarasına sahip. Kopan Manastırı Tibet Budistlerin ibadet için ziyaret ettiği, turistlerin ise rahatlama ve meditasyon için geldiği bir yer. Son birkaç yılda etkileyici mimarisi sayesinde git gide popülerliği de artmakta. Aynı zamanda şuan 360 öğrenci, öğretmen ve rahip ile Tibet Budizmi eğitimi veriliyor.

Pashupatinath


Kutsal Hindu tapınaklarından oluşan Pashupatinath, kutsal Bagmati nehrinin kenarında bulunuyor. Burada Sadhus isimli kutsal insanları görebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Girişi diğer turistik yerlerden biraz daha pahalı olsa da, buradaki büyüleyici deneyimi yaşamadan Katmandu’dan ayrılmamalısınız. Tamamıyla altın renginde boyalı olan Pashupatinath, bu açıdan bölgedeki en büyük tapınak. Hindu değilseniz içeri giremiyorsunuz, ancak etrafında gezerek tapınağın içindekilere tanıklık edebilirsiniz. Dini seremoni yada ayini izlemenize izin veriliyor ancak saygı çerçevesi içinde fotoğraf yada video çekmemeniz gerekiyor.

Ram Tapınağı - Maha Shivarati Festivali sırasında Sadhuların kutlama yapmak için toplandığı bu tapınağı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Hem Sadhuların çok güzel fotoğraflarını çekebilir hem de neden kutsal olduklarını öğrenebilirsiniz.

Bachhareschwari Temple - 6 yüzyılda inşaa edilmiş bu tapınak, Maha Shivarati Festivali ile ilgili olan tuhaf iskeletler ve erotik figürler ile dekore edilmiş.


Bhojan Griha


Bhojan Griha 150 yıl önce o zamanki kraliyet ailesinin kalması için inşa edilmiş ve şu an içeriden ürkütücü gözükmesine rağmen, 5 servisli geleneksel Newari ziyafeti ile unutulmaz bir yemek tecrübesi sunuyor. Burası Katmandu’da görebileceğiniz en eşsiz yapılardan birisi.

Servis neredeyse mükemmel ve geleneksel dansçılar siz lezzetli yemeklerinizi yerken size eşlik ediyorlar. Buranın diğer bir muhteşem özelliği de hiç bir plastik pipet, şişe vb. kullanmamaları.

Katmandu'da gezilecek en iyi yerleri anlattığımız yazımızı umarım beğenmişsinizdir.

Diğer yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler
Avrupa'da gezilecek en iyi yerler
Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder