26 Ağustos 2018 Pazar

Moğolistan Altın Kartal Festivali

UNESCO Dünya Mirası Kültür etkinliği olarak da bilinen, dünyanın en büyük kartal avcılarını bir araya getiren Altın Kartal Festivali çok renkli geçiş törenleri, kültürel sergilere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, at yarışı, okçuluk ve bölgede popüler diğer sporların yapıldığı çeşitli aktiviteler ve yarışmalar da düzenleniyor.

İşte Altın Kartal Festivali hakkında bilmeniz gerekenler.

Festivale Nasıl Gidilir?


Moğolistan’a gitmenin en kolay yolu bir tur ile gitmek. Yerli rehberlerin bulunduğu bu turlar ile ülkeyi ve kültürlerini öğrenmek oldukça kolay oluyor. Altın Kartal Festivaline giriş, ulaşım ve Moğolistan’da birkaç günlük konaklamayı içeren bu paketler çok da pahalı değiller.

Festivale ulaşabilmek için Ulaanbaatar’dan uçakla 3 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Sonrasında Altın Kartal Festivalinin yapıldığı Olgii’deki küçük havaalanına ineceksiniz.


Olgii’de nerede kalınır ?


işte sizi en çok zorlayacak problem. Olgii'de nerede kalınır ? 

Eğer tur şirketi yerine kendi imkanlarınız ile Olgii’ye geldiyseniz, otel sayısının oldukça kısıtlı ve otellerin çok da iyi olmadığını söyleyelim. Normalde tur şirketleri şehirde bir misafir kampı ayarlıyorlar ancak orası da doluysa size bir misafir evi buluyorlar.  Misafir evi derken size özel kalabileceğiniz bir ev değil, gerçekten yerel bir aile sizi evinde misafir ediyor. Oldukça dost canlısı olan ailelerle kalmak, ingilizceleri çok da iyi olmasa da oldukça ilginç bir tecrübe olacaktır. Tek problem batıda ki tuvaletler evlerin için de değil, evin dışındalar. Burada kaldığınız süre içerisinde kültürel yemeklerinin tatlarına bakabilir ve gerçek arkadaşlar edinebilirsiniz.

Yanınıza Almanız Gerekenler


Altın Kartal Festivali, Ekim’in ilk haftasında düzenleniyor. Hava aşırı soğuk olmasa da, festival açık alanda yapıldığı için rüzgarlı oluyor. Eğer iyi giyinmez iseniz üşüye bilirsiniz. Kat kat giyinin, şapka, eldiven ve tozdan korunmak için gözlük getirmeyi unutmayın.

Altın Kartal Festivali


Altın Kartal Festivali kartal avcılarının sırayla at üstünde geçiş yaparak, kartallarını tanıtmasıyla başlıyor. Sonrasında alanda sıralanıyorlar ve izleyenlerin avcıların yanına giderek fotoğraf çekilmesine izin veriliyor. Bir çok profesyonel ve amatör fotoğrafçı için oldukça güzel bir fırsat bu. Kazak insanı kültürel mirasları ile gurur duydukları için poz vermeyi ve kartallarını sergilemeyi seviyorlar. Bazıları kartallarını tutmanıza bile izin veriyorlar hatta.

Festival’de güvenlik görevlisi bulunuyor ancak sayıları yeterli değil, aslında festival çok da düzenli bir etkinlik değil. Altın Kartal Festivali başladığında yarışmanın yapıldığı alanın dışına çıkılması gerekiyor olası bir kazanın önüne geçmek için. Ancak İngilizceleri çok kısıtlı olduğu için yapılan her uyarı ve anons tam anlaşılmıyor.

Altın Kartal Festivalin ilk etkinliği çağırma. Alanda farklı puanlara sahip 3 tane çember bulunuyor. Kartal dağın tepesine çıkartılıyor ve avcı koluna gelip konması için kartalını çağırıyor. Ne kadar uzaktan kartal sahibini bulmayı başarıp, onun koluna konarsa, avcı o kadar daha fazla puan kazanıyor. Bazı kartallar hemen sahiplerine gitseler de, bazıları bunu başaramayıp uzun süre havada kalabiliyorlar. Aynı zamanda kartallar izleyenlerin kıyafetlerinin renginden ve misafirlerin sesinden de etkilene biliyorlar. Bu yüzden giderken koyu renkli kıyafetler giymek ve çok fazla ses yapmamakta fayda var. Birinci etkinliği kazanan avcılar, ikinci yarışmaya girmeye hak kazanıyorlar.

İkinci etkinlik ise kartalı dağdan atın arkasına bağlı olan tilki yada tavşan kürkü ile beraber aşağı çağırmak. Avcılar atları ile birlikte kartalın dikkatini çekmek için dolaştıkları için yakından görme şansınız olabilir.

Diğer etkinliklerden bazıları ise; okçuluk, deve yarışı ve eski bir savaş oyunu olan Bushkashi. Bu etkinlikleri izlemenin yanı sıra, aynı zamanda satıcılardan hediyelik/hatıralık eşyalarda satın alabilirsiniz. Kazak kadınların işlemek için aylarca uğraştığı, el işlemesi duvar kağıtları oldukça popüler eşyalardan. Duvar kağıtlarının çoğunda baklava, çember şekilleri yada hayvan resimleri var. Hepsinin bitmeyen bir köşesi de, hayatın hiçbir zaman bitmediğini sembolize ediyor.

Altın Kartal Festivalinde yemeklerin satıldığı bir alan yok, rehberlerin karavanlarda pişirdiği yemekler ile karnınızı doyurabilirsiniz. Ancak yemek bölgede geleneksel olan soğuk at eti olabilir, bu yüzden yanınızda yiyecek bir şeyler getirmeniz iyi olur.

Başka yerler hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Türkiye'de gezilecek en iyi yerler

Avrupa'da gezilecek en iyi yerler

Amerika'da gezilecek en iyi yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder